Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кое хапче да изберем в енергетиката - синьото или червеното? Оттук нататък всяка година глобите за ТЕЦ-овете ни ще растат.

"Белене" наистина е скъп, но за 2018 и 2019 г. глобите за въглеродни емисии на някои ТЕЦ-ове гонят 1 млрд. лв. 

По-лошото е, че ще растат всяка година заедно с цената на тока

Ситуацията в енергетиката започва да става такава, че колкото и да не ни се иска да имаме втора атомна централа, в един момент изглежда, че май няма да имаме друг избор. Разбира се, ако не искаме да изядем солта, след това боя и накрая да си платим

Да, централата ще е скъпа - според някои държавата може да си я завърши буквално с няколко милиарда. Правителството обаче предпочете да търси инвеститор чрез официалния вестник на ЕС и обяви, че той трябва да се справи със сума под 9 млрд. евро.

Дали ние като данъкоплатци ще отделим няколко милиарда или ще се доверим на чужд оператор, няма особено значение. Защото

тези няколко

милиарда ние така и така ще си ги платим

Но те няма да отидат за централа, която ще произвежда ток, а за нарастващите всяка година глоби, които плащаме на Европа, тъй като държавните ТЕЦ-ове излъчват въглеродни емисии.

От 3 години държавата изкупува тези емисии, за да може ТЕЦ "Марица изток 2" да работи. Резултатът е, че към януари 2019 г. дългът на централата към БЕХ е около 1 млрд. лв.

"Централата може да бъде изправена пред заплахата от декапитализация", съобщи тогава енергийният министър Теменужка Петкова. Затова държавата започна да увеличава капитала на дружеството и едновременно с това да преговаря с ЕК

финансовата

инжекция

да не се брои за нерегламентирана държавна помощ. Защото ако и това стане, централата наистина ще трябва да затвори, ние ще изгубим базова мощност, а заетите там ще загубят работата си.

Каква е ситуацията? В края на декември 2018 г. БЕХ предостави още 324 млн. лв. на централата за въглеродни емисии. Но по-големият проблем е, че ЕК всяка година повишава глобите до отстраняване на проблема. Затова през 2019 г. се очаква, че ще са ни необходими около 500 млн. лв. Каква точно ще е глобата, ще зависи изцяло от количествата електроенергия, произведени от централата. Паралелно с нарастващите глоби държавната ТЕЦ задлъжнява и според изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов

загубата вече е

над 600 млн. лв.

Основната причина естествено е по-високата цена на въглеродните емисии.

През март Иванов обяви, че държавата е осигурила финансова инжекция за централата от 600 млн. лв., но това ще е само временно запушване на пробойните. След това ще са необходими още половин милиард за тазгодишната вноска.

Разбира, се никой у нас не е виновен, че ЕК иска по-чист въздух и преследва ТЕЦ-овете с огромни глоби, но ситуацията е такава, каквато е.

Проблемът е, че ако тенденцията продължи още няколко години, със сигурност ще си платим милиардите, които сега ни се струват страшно много за "Белене", но парите ни ще отидат за глоби.

Държавата може още един-два пъти да спаси подобна заместваща мощност с финансови инжекции, но това

не може да

продължава вечно

Накрая правителството ще е принудено да започне да вдига цената на тока, ако не иска да фалира и БЕХ.

Вариант ще е да се модернизират ТЕЦ-овете в спешен порядък, но затова също е необходима колосална сума.

Според лидера на ПЕС Сергей Станишев и премиера Бойко Борисов за целта ще ни трябват около 3 млрд. лв.

Възможностите на държавата обаче не са кой знае колко големи. През последните 12 години в "Марица изток 2" са вложени 1 млрд. лв. и резултатът от тези усилия е налице. Експертният въпрос сега е не отново да се делим на русофили и русофоби, на атомни и въглищарски лобита и всякакви

знайни и незнайни добре платени от тях експерти,

а като общество да си изберем - дали да се рискува с модернизация на ТЕЦ-овете, което при нарастващите изисквания на Европа за все по-чист въздух може да се окаже тотален финансов крах, придружен от нарастваща цена на тока? Или "Белене" да стане приоритет и едва тогава да се търсят варианти за спасяване на ТЕЦ-овете?