Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто с председателя на червения предизборен щаб:

Включването на Иво Христов в листата ни е знак за отваряне на партията към по-широк кръг избиратели и хора, които подкрепят борбата за смяна на модела ГЕРБ

Резултатът от пленума не е бламиране на лидера - 95% от листата, предложена от Нинова, се запазиха

БСП е в кондиция за изборите, мобилизацията е в пълна сила

След като напуснахме парламента, разликата между БСП и ГЕРБ се промени от 4 на 1,5% в наша полза

И един глас повече от ГЕРБ да имаме на изборите, това е победа за БСП

БСП няма проблем с “Апартаментгейт” - този проблем е на управляващите, които са купували, когато са на власт

Партията ни е демократична и преференцията в листата ни ще се зачита

- Г-н Свиленски, пленумът на БСП пренареди листата, внесена от Корнелия Нинова. Това бламиране на лидера ли е?

- В никакъв случай резултатът не трябва да се разглежда като бламиране на лидера и ръководството, тъй като листата повече от 95% се запази. Само двама от предложените от Нинова кандидати останаха извън нея. В БСП е практика при тайно гласуване да има размествания в листата. Така че няма как резултатът да се тълкува като бламиране на лидера. Още повече че е решение на цялото Изпълнително бюро, не на председателя.

- Вие бяхте ли на заседанието на бюрото?

- Не. Не съм член на Изпълнителното бюро и не присъствах.

- Повечето от членовете му не знаеха преди заседанието с каква листа ще се яви ръководството.

- Решенията се вземат на самото бюро и там вносител може да бъде както председателят, така и всеки един член. Нормално е преди заседание на който и да е орган да няма яснота какво ще се случи. Така е станало и в неделя, тъй като предложенията бяха първоначално над 90, от които повече от половината дадоха съгласие да продължат до края. И от този набор кандидати председателят и бюрото са формирали предложението си пред Националния съвет.

- Мнозина изтълкуваха това, което се случи на пленума, като знак към Нинова, че не може еднолично да решава и казва какво да прави партията.

- В последните месеци, откакто аз съм председател на щаба и присъствам на заседанията на Изпълнителното бюро и на националните съвети, няма индикации Нинова или който и да е член на бюрото да прави нещо еднолично, тъй като самите правила в БСП не го позволяват.

Сигурно някой отвън, който не познава устава и правилата в партията, остава с това впечатление. Но то практически няма как да стане. И ако се върнете назад във времето, единственото нещо, което е казала Нинова публично, е, че според нея Станишев не трябва да е в листата. Иначе нито е налагала това мнение, нито по някакъв начин е оказвала натиск. И видяхме резултата от гласуването.

- След новия вариант на листата със Станишев в нея Нинова излезе със становище, че отговорността за резултатите от изборите вече не е персонално нейна, а на Националния съвет. Не стана ли така, че пленумът даде на лидерката удобно извинение при евентуална загуба на вота?

- Не мога да си помисля, че БСП може да загуби изборите. Винаги преди и след избори се търсят хора, които да поемат отговорността. При представянето на листата на Изпълнителното бюро Нинова заяви, че с нея гарантира победа на изборите. Но тази листа претърпя промяна и оттук нататък отговорността, както и в повечето случаи досега, е на Националният съвет, който я е утвърдил. И така трябва да бъде. Затова партията има над 120 г. живот, защото решенията се вземат колективно. А всеки един в БСП знае как се носи отговорност. Самият аз съм носил такава отговорност - преди години, когато загубихме изборите в София, подадох оставка като зам.-председател на Градския съвет. В БСП знаем как да носим отговорност, стига да има поводи това да се случва.

- Като шеф на предизборния щаб очаквате ли и сега от вас да се потърси отговорност, след като Нинова вече заяви, че няма тя да я носи?

- Заявил съм категорично и без значение от състава на листата, че за мен критерият за победа на тези избори е 1 глас повече от ГЕРБ.

- Това е удобно тълкуване - 1 глас повече независимо дали имате, или не повече евродепутати...

- Не е удобно. При и 1 глас повече от ГЕРБ няма как БСП да има по-малко евродепутати. Затова и 1 глас повече от ГЕРБ е победа за БСП. Така е във всяко състезание - когато постигнеш 1 точка повече или вкараш 1 гол повече, ти си победител.

- Какъв резултат очаквате на изборите?

- След всяко подреждане на листа виждам как политическите партии си прогнозират толкова мандати като брой, че едва ли не ще изпратим около 30 души в Европарламента. За съжаление, българските представители са 17 и ако трябва реално да гледаме на ситуацията, мисля, че към момента БСП е постигнала 6 мандата и работим за седмия. В тази посока много ни помага ГЕРБ с техните действия или бездействия в управлението.

- След пленума и листата, в която фигурира Станишев, БСП по-единна ли тръгва на изборите?

- Усещането ми е, че БСП е в кондиция. Направих обиколка в почти цялата страна, продължавам със срещите. Виждам желание за промяна - на модела на управление, на партиите, които управляват държавата. И в тази посока мобилизацията е в пълна сила.

- Попитах ви за листата, защото близките до Нинова и ръководството не искаха Станишев в нея, въпреки че структурите го харесват и той е втори по номинации след Елена Йончева. Отношението към него обаче не е еднозначно, очаквате ли то да повлияе на листата?

- Важно е решението на болшинството членове на Националния съвет. Колкото и той да ви се струва като бюрократичен орган, той е жив орган и усеща пулса на партията. Между другото, първите пет-шест кандидати са само с по 2-3 гласа разлика. Т.е. обединението около челото на листата беше показано ясно в гласуването на Националния съвет.

- Ако не бламиране, този резултат е размахване на пръст към Нинова, знак към нея, че не трябва да пренебрегва Националния съвет. Всички лидери до момента са имали проблеми в една или друга степен в работата си с пленума, всеки е имал опозиция, но при Нинова разделението е най-силно, опозицията е най-многобройна. Защо се получи така?

- Никой председател на БСП, поне откакто аз участвам в Националния съвет, не си е позволявал да го пренебрегва, защото е ясно каква е силата на този партиен орган. Същото мога да го твърдя и за г-жа Нинова. Не знам защо остава такова впечатление. Напротив - при провеждането на заседанията в последните години съм забелязал абсолютна демократичност - дава се възможност на всеки да се изкаже и да критикува, а решенията се вземат в крайна сметка с гласуване. И съжалявам, че медиите не присъствахте, за да видите наистина дискусиите, които се случват.

- Не е по наша вина отсъствието ни, вие не ни пускате!

- В неделя пленумът беше повече от 10 ч - кажете ми в коя друга партия има такъв дебат по дадена тема или проблем. Така беше и при излъчването на водача на листата, така беше и с платформата ни “Визия за Европа”. Всеки документ минава на обсъждане първо през структурите, а след това и в Националния съвет.

Не знам кой и защо се опитва да вмени, че има някакво еднолично управление. В БСП това просто няма как да се случи. Даже някой и да иска - и Борисов да дойде в БСП, няма как да му се получат нещата. Просто ще бъде изгонен много бързо.

- Е, не се заричайте...

- Казвам ви - няма такъв механизъм, който да позволи на лидера да нарежда, да наказва, да уволнява, да назначава, ако щете...

- Въпреки желанието му, какъвто е случаят с Нинова, така ли?

- Дайте ми факти, с които Нинова се е опитала да наложи нещо, освен да прави предложение. Или някой член на Националния съвет или на Изпълнителното бюро да е казал, че е бил натискан или принуждаван по някакъв начин. Защото, когато казваме, че се упражнява натиск и се прави еднолично управление, все пак трябва да се дадат примери - с извиване на ръце например. Поне аз не съм бил свидетел. Ако има някой - нека да каже.

- Включването на Иво Христов в листата ви какъв знак е? Беше възприето като сключване на коалиция между БСП и президента, така ли е?

- Включването на Иво Христов го разбирам като онзи знак, който беше и при избирането на Елена Йончева за водач - отваряне на партията към по-широк кръг избиратели и привърженици, които да подкрепят идеята и борбата за смяна на модела. Ясно е, че само БСП със своето твърдо ядро, със своите членове и симпатизанти няма как да успее да направи тази победа, която всички искаме да постигнем. И в този аспект и Йончева, и Христов, и Велизар Енчев, и Емил Георгиев са хората, които би трябвало да разтворят ветрилото, за да съберем подкрепата на по-голям брой избиратели.

А в контекста дали е коалиция с президента - все пак да напомня, че президентът беше избран с гласовете и с подкрепата на БСП. Нормално е да погледнем и към тези избиратели, които преди 2 г. са подкрепили президента Радев. Защото, още когато подкрепяха Радев, тези хора ясно гласуваха против модела ГЕРБ и сега ще им дадем възможност да са последователни и да упражнят правото си на глас отново срещу този модел на управление.

- Не смятате ли, че Христов е доста спорна за БСП фигура - през годините често е критикувал партията, и то с остри и дори обидни думи? Как ще бъде приет сега от членовете ви?

- Той затова не е от квотата на БСП, а от гражданската. Освен членовете и симпатизантите за него ще гласуват хора, които не са част от БСП. Защото с тези кандидатури ние търсим именно отваряне към хора, които не са членове на БСП, които не са гласували за БСП, които, ако щете - са критикували БСП. И най-важното - които искат да променят България.

- Очаквате ли преференциален вот и пренареждане на листата? Момчил Неков например остана доста назад, Деница Златева също.

- Да. Ние се борихме преференциите да останат в Изборния кодекс. И смятам, че и нашите кандидати, а и тези по другите листи ще използват това тяхно право да се класират на по-предни позиции.

- В другите партии се чува, че няма да се използват преференции...

- Ето, пак стигаме до въпроса за демократичността и функционирането на другите партии. Ние, в БСП, винаги сме твърдели, че хората трябва да имат право и възможност да избират. Националният съвет и органите предлагат, но избора го правят хората.

- Възможно ли е при вариант, в който Петър Витанов, да речем, влиза в Европарламента, той да бъде натиснат да се откаже, за да влезе на негово място Деница Златева например?

- Няма кой да го натисне, пак казвам! БСП не е ГЕРБ, не е ДПС. Посочете ми един от избраните с преференции да е натиснат. А и в Европарламента Неков влезе с преференции. Никой не е и не би си помислил да упражнява натиск върху правото на всеки да бъде избиран.

- Каква кампания очаквате, след като тя вече започна с “Апартаментгейт”?

- Не вярвам да има българин, който да възприема за нормален такъв старт на кампанията. Очаквам кампания, в която да си говорим за Европа, но и за живота в България. И как да направим така, че променяйки България, да променим Европа. Гледайки и нашите кандидати - ще се получи добра кампания, защото всеки един от тях има необходимата подготовка в различни сектори.

- Да, но с Йончева начело на листата си БСП дава знак за друга кампания - за вадене на корупционни схеми, на далавери, а не на послания за Европа...

- Елена стана емблема на борбата с корупцията в България и като такава я възприемат голяма част от българските граждани. Няма как тя да не продължи да разкрива манипулациите и корупцията, която се вихри в държавата. Разбира се, кандидатите ни в листата се допълват. Има хора, които ще говорят основно по европейски теми, други - по местни проблеми. Защото, когато обикаляме из страната, има хора, които искат да чуят и решението на техния проблем, на тяхното населено място, и в България, и в Европа. Т.е. този преход от местния проблем през националния и до европейския може да стане именно когато в листите има всякакви хора. И Елена като емблема и знаме на борбата с корупцията няма как да изостави тази своя тема.

- Тази история с апартаментите рефлектира и върху БСП. За разлика от ГЕРБ вие не искате оставки. Защо?

- Някой се опитва да внедри този проблем в БСП. Ясно трябва да стане на гражданите, че БСП няма проблем с “Апартаментгейт”. Това е проблем изцяло на управляващите, защото тези хора са придобивали апартаменти и тераси, когато са били на власт, възползвайки се от служебното си положение като част от управляващата партия. БСП не е била на власт и се опитват да въвлекат в скандалите колегите ни, за да неглижират техните проблеми. Всеки от тях е закупил жилището си преди влизането в политиката и с техни средства. Въвличането на представители на БСП в този скандал е с една-единствена цел - да се каже на обществото - вижте ги, всички са еднакви. БСП затова напусна парламента - за да покаже, че там управляващите правят тези неща, които след това виждаме в различните скандали.

- Проучвания показват, че хората не одобряват напускането на парламента.

- Преди БСП да напусне парламента, ГЕРБ водеха с 4%. След като излязохме, разликата между нас е 1,5% вече в наша полза. Това са фактите. В момента БСП е първа политическа сила и явно политиката на парламентарната ни група е правилна. Така показахме какво се случва в парламента, когато БСП я няма - приемат се само договорени и корупционни закони, които не са в интерес на общественото, а имат за цел единствено и само ГЕРБ да останат още един ден на власт.

Визитка

Роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново

По професия е строителен инженер

Беше два мандата общински съветник в София от БСП

Член на Националния съвет на БСП

Трети мандат депутат от БСП, избран от 24-и МИР - София

В този парламент е зам.-председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения

Зам.-шеф на групата на левите депутати

Председател на предизборния щаб на БСП