Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Осъдиха земеделски производител, представил неверни сведения пред Държавен фонд "Земеделие", за да получи средства по европейските фондове.

По обвинение на Окръжна прокуратура-Ловеч Б.Б. е признат за виновен за това, че в продължение на година пред Общинска служба "Земеделие"-Троян и Областна дирекция на Държавен фонд "Земеделие"-Ловеч, представил неверни сведения за подпомагане на кампания 2013-2014г. Той заявил, че трайно ползва площи, които към датата на подаване на заявлението, отговарят на условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние. Парцелите се намирали в землищата на селата Борима и Дълбок дол, обл. Ловешка, регистрирани в системата за идентификация на земеделски парцели.

В действителност земите не били ползвани, но той получил средства от фондове, предоставени от ЕС на българската държава от "Европейски фонд за гарантиране на земеделието" по мярка "Схема за единно плащане на площ" и от "Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони" по мярка "Плащания за природни ограничения в планински райони", Схема за преразпределително плащане и Схема за "Национални доплащания на площ".

Така за посочените парцели Б.Б. взел за 2013 г. 4037,14 лв. по мярка НР 1, мярка СЕПП и мярка СНДП, а за 2014 г. - 2739,12 лв. по мярка НР1, мярка СЕПП и мярка СПП. Действията му са престъпление по чл. 248а, вр. чл. 26 от НК.

За извършеното обвиняемият е осъден на две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.