Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вим Вендерс препоръча на младите хора да се научат да различават. Да схващат разликите, тоест да се научат да мислят. Мисленето започва със способността да видиш разликата между истина и лъжа. Другото име на тази способност се нарича “дискриминация”. Да дискриминираш лъжите.

Оруелците, намазаха с черна боя тази необходима и важна човешка дума и способност и в “новоезика” си я порицаха като противочовешка и опасна. Дискриминация стана синоним на фашизъм.

Да различаваш нещата се превърна в обект на презрение, а обратното — стана повод за празнуване. Теорията на релативността на Айнщайн прескочи от физиката в социалните сфери и се наложи като морален релативизъм, където всичко е все едно и е равнопоставено, в името на някаква извратена “справедливост”.

Не, нещата никога не са равни или еднакви и за да съществуват успешно, хората и всяко живо същество се нуждае от способността да дискриминира. Иначе, ще умре. Абсолютната справедливост може да бъде установена само в във Вселената на абсолютната Ентропия. Тоест, когато Вселената умре напълно и всичко престане да се движи. Дотогава ще има разлики и всичко ще се намира в постоянно неравновесие и в непрестанни различия, които участниците, дори онези обекти, които са неживи, ще регистрират по някакъв начин, защото това е естеството на природата и такива са природните закони.

Докато има различия, те ще трябва да се проявяват и да бъдат различавани по неизбежност, наричана дискриминация. Обратното, примитивният идеологически мотивиран натиск към уравняване и забрана на “дискриминацията”, е сходен с опитът на зле информиран дебил да спре Брауновото движение на молекулите саморъчно, използвайки ръждиво менгеме, където да ги стисне “за гушата”.

*От фейсбук