Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ Снимки: Румяна Тонева
Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ Снимки: Румяна Тонева

ОТ ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Със 154 гласа депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс. Дебатите обаче преминаха в остри реплики между патриотите и ДПС от една страна, и размяна на обиди за политически проститутки между "Обединени патриоти" и "Воля".

Нито един депутат не подкрепи държавния глава Румен Радев. Депутатите от БСП и днес не дойдоха в парламента, въпреки призива на президента да влязат в пленарната зала по време на гласуването на ветото и да го подкрепят.

За първи път вето се отхвърля с нула гласа "за", защото БСП не се вслуша в призива на собствения си президент и така делегитимира президентската институция, обяви Тома Биков от ГЕРБ. Според него БСП вече била във фазата на деструктивност - не само по отношение на управлението, но и на собствената си партия, която се саморазрушавала. Ветото се превърна в политически инструмент не на президента, а срещу президента, при това от партията, която го подкрепя, заяви още Биков.

Той обясни, че ГЕРБ ще върне преференциите не заради БСП, а за да пресече опитите да се внуши, че иска да спечели служебно изборите. ГЕРБ ще спечели изборите не заради правилата на играта, а защото има подкрепата на избирателите си. А БСП ще ги загуби, защото никой не иска да бъде управляван от хора, в чиито глави освен хаос, няма нищо друго, заяви още Биков.

Не прави чест на БСП да прави политика на инат и да твърди неистини. БСП няма друг полезен ход, те заиграха ва банк с излизането от парламента - единственото място, където се прави реалната политика и се гласуват законите, заяви пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него БСП предпочела да си решава вътрешните проблеми така.

Всеки път има политическо противопоставяне, защото се възприема правенето на правила като опит да се гарантират изборни победи в нечисти игри. Но това е извинение, което някои си търсят, за да оправдаят бъдещите си резултати от изборите, смята Цветанов. Но те няма да са на база Изборния кодекс, а на база позициите им в обществото и дезинформацията, която тиражират, категоричен бе той.

Като неформален лидер на опозиционното говорене се доказа Радев - президент, избран по правилата, за които днес твърди, че има проблеми в прозрачността на изборния процес. Той призна изборите за честни, защото ги спечели, допълни Цветанов. И обясни, че при президентските избори имаше 5000 машини и одитът доказа, че има определени дефицити при прилагането им. Затова предприели подход за постепенно въвеждане на машинното гласуване.

Цветанов напомни за аферата "Костинброд" и т.нар. държавен преврат от 2013 г. Тогава гражданите не се поддадоха на провокация и подкрепиха ГЕРБ, допълни той.

Режисирана и добре поднесена фалшива новина е, че решенията на ЦИК не са обжалваеми, категоричен бе Цветанов и напомни, че това становище е изразено лично и от шефа на ВАС. Не можем да обвързваме преференцията с мажоритарната система, това са много различни неща, обясни шефът на групата на ГЕРБ.

Не смятам, че БСП искат модела "Венецуела", искат да видят българския Мадуро в лицето на Радев, който води към един режим като във Венецуела, критикува Цветанов.

Ветото е важно, защото разсейва два мита, които се лансират от БСП и ДПС, заяви Георги Марков. Първо, че има срастване на партията с държавата - но държавният глава е пряко избран и не е на управляващите, а на опозицията. Второ, тъй като ГЕРБ няма самостоятелно мнозинство, ветото се отхвърля с усилията на още няколко формации.

Всеки в живота и в политиката може да бъде обладан от нещо - президентът е обладан от машинното гласуване. Ако то е единствената предпоставка за честен вот - то тогава трябва да повторим президентските избори, заяви Марков. Да хвърля кърпата и да правим нови избори, призова депутатът от ГЕРБ и обясни, че никъде в Европа няма машинно гласуване, то било примитивно и водело към Венецуела.

Марков изброи изборните победи на ГЕРБ, като напомни, че и на последните избори, организирани от излъченото от Радев служебно правителство, отново партията Борисов е спечелила. И попита защо държавният глава не казва нищо за избирателната система и за желанието на 2,5 милиона българи да има мажоритарен вот. Марков препоръча на Цветан Цветанов и ГЕРБ да внесе отново закона за мажоритарния вот, за да се чуе отново гласът на народа. Бившият конституционен съдия напомни, че мажоритарната система не е изгодна за БСП, защото тя страдала от липса на личности.

ДПС обаче не подкрепиха ветото, защото президентът не се противопоставил на това, че се лишават български граждани от конституционно право на глас, само защото са в чужбина, визирайки секциите в страните от ЕС. Позицията на БСП е демагогия, защото никъде не казаха, че се отнемат конституционни права, заяви критикува лидерът Мустафа Карадайъ.

ДПС защити машинното гласуване. То е крачка напред към справедливост и честен избирателен процес, заяви Йордан Цонев. Той обясни, че така щял да се предотврати субективният фактор в СИК, където ставали ужасяващи неща и скандали, които изкривяват изборния процес. 66% от протоколите на СИК са сгрешени или подправени. Цонев даде пример с изборите през 2013 г., когато паралелно преброяване на ДПС с копия от подписаните протоколи от СИК показва 34% несъответствия с протоколите в ЦИК и разлика от 8 до 12% в някои от тях. Същото според него показало тогава и паралелното преброяване на БСП.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се обяви против засилването на мажоритарния елемент в изборите от гледна точка на демократичната култура на избирателите. Има риск парламентарните банки да се напълнят със силикон и ботокс, с ритнитопковци и подземни босове, заяви той. И обясни, че с преференциите в сегашния им вид мажоритарния елемент се измества от роднински връзки или корпоративен натиск.

Симеонов обвини ДПС, че иска машинно гласуване, защото така ще каже на електората си, че в машината има камера, за да си осигури 100% от гласовете му.

Да, в България изборите се манипулират, но не в комисиите, а в главите на хората, които преди изборите са подложени на натиск, обясни Симеонов. Той напомни как на последните избори представители на патриотите били във всички секции в Турция и така спрели ДОСТ към парламента. Не позволихме на един тиранин Ердоган да вкара тук 10 депутати, допълни го Искрен Веселинов от ВМРО.

Като реплика на Симеонов лидерът на "Воля" Веселин Марешки го обвини, че е обидил българските мъже. За мен вие не сте критерий за политическа мъжественост, затова моля да ме извините, отвърна му лидерът на НФСБ. В отговор Марешки се обърна към групата на патриотите с думите, че "политически проститутки нямат място в българския парламент".

Няма място за политически п..., ядоса се Валери Симеонов. Радвам се, че след като каза това, Симеонов напусна, това беше правилната реакция, отвърна му Марешки.

Емоциите не са полезни за дебата. Изборите станаха малко като футбола - всички разбират от изборния процес, коментира пък шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Това според него било хубаво, защото в изборния процес са ангажирани над 800 хиляди участници в изборните комисии и като логистика, а освен това всички имаме избирателни права. Кирилов възрази срещу опита за манипулация, че се нарушава конституцията и критикува депутатите, че рушат доверието в правото.

Българският избирателен процес не е архаичен. След 2-3 избора ще се види конкретно какви са дефектите на машинното гласуване и къде изчезват флашките, предупреди той.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Валери Симеонов
Валери Симеонов
Веселин Марешки
Веселин Марешки