Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Медведев и Бойко Борисов СНИМКИ: Йордан Симеонов
Дмитрий Медведев и Бойко Борисов СНИМКИ: Йордан Симеонов

Руският премиер Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е газ да дойде и централите да работят

Руският премиер Дмитрий Медведев настоя за гаранции от ЕК, че проектът за транспортиране на руски газ по продължението на "Турски поток" през България няма да се счупи. "Това го знаят и българските колеги", заяви той на съвместната си пресконференция с българския си колега Бойко Борисов след разговорите им на четири очи и преговорите на двете делегации.

Медведев припомни тежките уроци, които са си научили от спирането на проекта "Южен поток". Колкото до АЕЦ "Белене" руският премиер заяви, че са готови да разгледат участието си в централата.

Медведев каза още, че между двете страни има механизми, с които да се постигне икономическо сътрудничество и посочи Междуведомствената смесена комисия. "Далеч не във всички държави в ЕС такива механизми работят". Той подчерта, че няма срещи с ЕК и когато ги няма, има съмнене, че някой нещо не казва. Медведев се върна към двустранното сътрудничество и заяви, че преди санкциите стокообменът между двете държави е бил 5 млрд. долара, а сега е 3 млрд., което означавало загуба на работни места. "Това не е добре нито за България, нито за Русия", заяви той.

След рестрикциите България не може да изнася някои стоки за Руската федерация.

Премиерът Борисов каза, че Русия е понесла сериозни загуби от спирането на "Южен поток" и не е поискала обезщетение от България. Той заяви, че страната ни не иска повече количества газ. В момента от Украйна през България към Турция се транспортират между 14 и 16 млрд. куб. м газ на година. "Когато заработи "Турски поток", газът от Украйна ще спре и тръбите ще се изпразнят. 6 млрд. лева инвестиции са вложени в транзитната мрежа и в компресорни станции". 

"България иска да запази каквото има. Тук става въпрос за 15 млрд. и на критиците, които казват НАТО и Русия, ще ги попитам каква е тази зависимост от транспортиране на 15 млрд". Той припомни, че "Южен поток" е бил за 60 млрд.

"Ако има нациоални предатели, това са тия, които искат инвестициите от 6 млрд. да са в земята или да ги нарежем на скраб". Той заяви, че търгът за избор на строител ще е максимално прозрачен, за да няма упреци.

При коментара си за проекта за АЕЦ "Белена" той заяви, че ще говори за българския интерес. "След решението на арбитража в Париж България си има два реактора за 1.2 млрд., а цялата инвестиция в "Белене" е 3 млрд. Да ги хвърлим в Дунава ли?", попита Борисов.

Той припомни, че България е от малкото страни, които защитават въглищните центали, а цените на емисиите скачат. "След като изтече животът на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", ще се лишим от още 2000 мегавата мощности. След 10-15 години може да се наложи да внасяме ток", заяви премиерът и каза, че шефът на "Росатом" го е поздравил за откритата процедура за избор на инвеститор на "Белене", която предстои да бъде обявена.

Борисов очерта и други области на сътрудничество с Руската федерация като заяви, че още няколко години руснаците ще помагат в поддръжката на старите изтребители, докато дойдат новите. "Няма да се плашите", обърна се премиерът Борисов към руския си колега. Медведев пък отвърна "изтребители винаги ще дойдат, главното е да дойде газ и централите да работят".

Дмитрий Медведев
Дмитрий Медведев