Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерите Дмитрий Медведев и Бойко Борисов в Москва при посещението на българския министър-председател през 2018 г.
Премиерите Дмитрий Медведев и Бойко Борисов в Москва при посещението на българския министър-председател през 2018 г.

Ден след посещението изтича срокът за оферти за газопровода

Двамата премиери откриват форум за развитие на туризма в София

Продължението на газопровода “Турски поток” през България и доставките на руски газ за хъб “Балкан”, както и рестартирането на проекта за АЕЦ “Белене” ще са основните теми на разговорите на руския министър-председател Дмитрий Медведев и българския Бойко Борисов.

Ден след 3 март руският премиер Дмитрий Медведев идва в София с бизнес делегация за два дни. Още с поздравленията си по случай националния празник на България Медведев очерта темите на посещението си. Той изрази увереност, че активната работа на правителствата на Русия и България ще продължи да подпомага за укрепването на взаимодействието в търговско-икономическата и инвестиционната сфера и ще създаде благоприятни условия за

напредъка по

проекти в

областта на

енергетиката,

инфраструктурата,

промишлеността,

науката и

културата

Русия и в момента е основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво. С хъба “Балкан” и с изграждането на газовите връзка със съседите България иска да има инфраструктура, която да осигури диверсификация на източниците на доставки чрез свързаност по оста север-юг, вертикалния газов коридор за реверсивна връзка (възможност за обръщане на потоците) в Централна и Източна Европа, както и да си осигури достъп до втечнен газ.

След смъртта на “Южен поток” и раждането на “Турски поток” дойде притеснението, че след отклоняването на руските морски тръби към Турция българските могат да пресъхнат след 2020 г. България обаче започна ускорена модернизация на компресорните станции, роди се идеята за хъб “Балкан”, в който един от източниците да е руски природен газ. Усилията на Борисов доведоха до подкрепата на ЕК за него.

А през май 2018 г. руският президент Владимир Путин обяви плановете си втората тръба на “Турски поток” да мине през България. Това стана след разговори с Борисов в Москва.

Към днешна дата вече има в голяма степен яснота, че руският газ откъм Турция ще продължи към България. Предстои приключване на търга за строителство и бързото изграждане на газопроводите, особено на северната част от Провадия до сръбската граница. През лятото започва и строителството на газовата връзка с Гърция, по която да се транспортира втечнен газ от терминала в Александруполис. “Булгартрансгаз” заяви желание да притежава 20% от него, а “Булгаргаз” участва в пазарния тест за резервиране на капацитет. По тръбата от Гърция ще може да идва и договореният 1 млрд. куб. м газ от находището “Шах Дениз 2”, когато бъде пуснат в експлоатация Трансадриатическият газопровод. Така ще има възможност освен руски газ да се търгува с азерски, американски втечнен газ и с газ от други източници.

България ще

вложи близо 2,8

млрд. лв. в нови

тръби,

за да запази мястото си на газовата карта. В момента през територията ни по Трансбалканския газопровод до Турция, Гърция и Македония се доставят към 17 млрд. куб. м газ на година плюс вътрешното ни потребление, което е над 3 млрд. По новите тръби към Сърбия количеството е към 13 млрд. куб. м.

Първият газ, който трябва да влезе от Турция, е планиран за 2020 г. Пак за 2020 г. е насрочено пускането на Трансадриатическия газопровод и на газовата връзка с Гърция, която е вързана за него.

На 31 януари бе обявено, че “Газпром” , “Булгаргаз” и швейцарската “Мет” са резервирали 100% от капацитета на “Турски поток” през България. По европравила 10% от капацитета на тръбите се запазват за свободен достъп (при входа на Турция) и 21% от капацитета (на изхода към Сърбия). Приходите на година ще бъдат 360 млн. лева и 7 млрд. лева за срока на експлоатация на тръбите.

През февруари обаче се разигра минидрама в България. На 12 февруари “Атоменергоремонт”, която свързват с бизнесмена Христо Ковачки, блокира търга за строителството на газопровода с жалба на КЗК, а на 14 февруари си я оттегли. Антимонополната комисия прекрати производството на 25 февруари, а на 28 февруари “Булгартрансгаз” възобнови поръчката, като удължи срока за офертите до 6 март.

Така че след като руският премиер Медведев си тръгне от София на 5 март, остава ден до подаване на офертите за строителството на газопроводите.

Предварителната информация е, че другата тема за разговорите между Борисов и Медведев е проектът “Белене”. Процедурата за избор на инвеститор за централата вече е в ход, а покана ще бъде изпратена до компании от Китай, Корея, Франция, включително и до руската “Росатом”. Интерес има и от “Дженеръл електрик”. От “Росатом” бяха отправили предложение за финансиране на проекта по модела на унгарската централа “Пакш 2”. Тоест с

междудържавен

заем, който ще

изплаща

дългосрочно

и след като централата заработи. По-късно в София зам. генералният директор на руската компания Кирил Комаров заяви, че “Росатом” би участвал в проекта по най-комфортния за българското правителство начин.

На 5 март, втория ден от визитата на руския премиер, Бойко Борисов и Дмитрий Медведев ще открият заедно българо-руски бизнес форум за туризма. На него ще се търсят възможности за насърчаване на двустранните пътувания. Медведев идва в София заедно с министъра на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин и с представители на руския туристически бизнес.

Борисов загрижен от спада на износа за Русия с 47,9%

С 47,9% е намалял износът за Русия през миналата година, а вносът се е увеличил с 13,3 на сто. При стокообмен от 3,810 млрд. долара, износът ни е за 417,7 млн., а вносът – за 3,392 млрд. Ръстът е от увеличението на внос на енергоносители – основно нефт и природен газ, и на руди.

Отрицателното за България търговско салдо е нараснало с 35,7%. Тези числа ще бъдат също една от темите в разговора между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. Борисов е загрижен от този дисбаланс в търговията между двете страни, обясниха източници от българското правителство.

Очаква се провеждането в България през септември 2019 г. на поредната 17-а сесия на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Българската страна желае продължаване и активизиране на сътрудничеството в икономическата област на взаимноизгодна и прагматична основа.

Ограничават движението в центъра на София

Засилени мерки за сигурност и затворени улици в София ще има днес заради визитата на руския премиер Дмитрий Медведев.

Полицията поетапно ще затваря района около “Св. Александър Невски”, Министерския съвет, президентството и парламента.

Престоят и паркирането ще бъдат забранени и по част от улиците “Астана”, “Сердика”, “Оборище”, “15-и ноември”, “Цар Шишман”, “Николай Гяуров” и “Московска”.

Коли няма да може да се оставят и пред паркинга пред хотел “Хилтън”, паркинга пред Националния исторически музей и пред хотел “София Балкан”, както и на площад “Княз Александър I”.

Забранява се влизането на коли по ул. “Астана” между бул. “България” и Национален музей “Земята и хората” от 8 ч в понеделник до приключване на мероприятието на 5 март.

Ограничава се движението на автомобили и по ул. “Г.С.Раковски”, бул. “Княз Ал. Дондуков” и бул. “Цар Освободител” при необходимост и по преценка на СДВР за времето на провеждане на посещението.