Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаете ли колко изследвания на „Мона Лиза“ са правени? Вече цели 5 столетия художници, учени, историци безрезултатно спорят кой е позирал за картината и какво е посланието на Леонардо да Винчи в нея. Хора губят живота си заради личния провал да разгадаят тайната, а един испански гинеколог само по изображението разкрива, че жената на картината е страдала от психическо пренапрежение, атрофия на мускулите, проблеми с кръвоносната система, висок холестерол, късогледство, астма и дори липса на зъби. „Мона Лиза“ се превръща в завоевание на един от най-великите пълководци на всички времена Наполеон Бонапарт. А заради кражбата й от Лувъра в Париж през 1911 е арестуван великият Пикасо.

Джокондата е най-експлоатираната в рекламата картина и само попарт вариантът й на Анди Уорхол беше продаден от „Сотбис“ за 1,8 милиона долара. „Мона Лиза“ без съмнение е най-известната картина в дългата история на човечеството. Но всъщност голямата мечта на художника, неговите най-съкровени проекти са инженерните изобретения.

Знаете ли, че при почти постоянните си премествания между Флоренция, Милано, Рим и накрая Франция, почти винаги в писмата си до съответния херцог Леонардо предлага услугите си не като художник, а за да подобри крепостните стени и укрепленията на града, да изгради ефективна артилерия, да конструира напоителни системи или чудни градини за двореца. Известно е дори писмото му от 1503 г. до султан Баязид II, в което той заявява проекта си да построи мост между Констинтинопол и Галата (понтон ще ги съедини чак през 1836 г.). Изобретенията му от епохата на Ренесанса изпреварват времето си и не са достойно оценени приживе.

Но картините на Леонардо винаги са спирали дъха на публиката. А тайните послания, знаците и кодовете в тях още повече засилиха интереса към гения в последните десетилетия. В този „Космос“ представяме едно прелюбопитно авторско изследване за това дали кривогледство не е причина великият скулптор, архитект, изобретател и художник да може да вижда в 2D и в 3D, за да придава почти магически обем в произведенията си.

Насладете се на аргументите в това увлекателно пътешествие в Ренесансова Италия и не забравяйте да видите кои читатели, отговорили правилно на загадката ни, ще получат безплатен абонамент. В този брой ще ви предложим да разгадаете нова енигма, която този път ще ни отведе още по-далеч, към още по-загадъчни цивилизации в древността.

Приятно четене!

В петия брой на "Космос" четете още:

Кодовете на Леонардо

Къде са фараоните?

Мисия "Луна"

Редактирането на ДНК- свръххора или разпад на човечеството

Антарктида - експедиция дълбоко в недрата

Супероръжието на Тесла

Гриселда Бланко - кралицата на кокаина

Другият Тодор Колев - когато завесите паднат

Сена срещу Прост - най-великата вражда в спорта