Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гери-Никол (вляво) с майка си Ирена
Гери-Никол (вляво) с майка си Ирена

Не вярвам да има манипулация на документите, знам, че се водят дела за неустойка, казва инж. Атанас Ангелов, с когото говори Банов на един от записите

“Не мисля, че са възможни манипулации на документацията по “Антична Сердика”. Обектът беше публичен и се случи пред очите на хората. Водили сме много разговори с Боил Банов, но беше отдавна, не си спомням конкретния”, каза пред “24 часа” инж. Атанас Ангелов, представител на строителния надзорник - консорциумът “Инвест консултинг”. Един от трите записа, които Елена Йончева пусна, е между него и Банов. Там се чува, че зам.-министърът го търси за съвет как да се направи така, че да не се иска неустойката за забавянето от изпълнителя.

“Имаше много спирания на обекта. Не съм запознат с финансовите дела, но мисля, че Министерството на културата води дела за неустойки заради забавяне.

Има документи,

всичко може

да се провери”,

каза още инж. Ангелов, за когото се твърди, че говори с Боил Банов в един от записите.

Както “24 часа” писа, през март 2018 г. Министерството на културата водеше търговско дело срещу изпълнителя на обекта ДЗЗД “Антична Сердика” за 750 хил. лв. неустойки заради забавени срокове за предаване на обекта и неизпълнени строителни дейности по проекта. В края на 2017-а министерството губи делото и е осъдено да плати 26 хил. лв. разноски на “Антична Сердика”.

Инж. Атанас Ангелов е един от хората, с които Боил Банов говори по телефона на записите.
Инж. Атанас Ангелов е един от хората, с които Боил Банов говори по телефона на записите.
Ларгото е завършено на 29 декември 2015 г., прието е на 25 януари 2016 г. от Министерството на културата, но приемателната комисия към МРРБ открива нередности и се налага изпълнителят да строи още. Обектът е приет на 25 февруари 2016 г., или 36 дни след крайния срок 20 януари 2016 г. Неустойката за забава е 0,2% от цялата сума по договора - 12,5 млн. лв., или 750 хил. лв. Точно затова министър Вежди Рашидов подписва исковата молба до съда в последните дни на поста - преди президентът Румен Радев да назначи служебното правителство. След това делото тръгва без успех за министерството. Сега е на втора инстанция в апелативния съд.

От БСП твърдят, че сумата от близо 1 млн. лв. неустойки, които според тях не са поискани от изпълнителя, са за друг период на спиране на обекта - през пролетта и лятото на 2015 г. Министър Банов е категоричен, че всички неустойки за забава са поискани по съдебен ред. 

Шефът на метрото Стоян Братоев (вляво) и представителят на изпълнителя инж. Росен Колелиев на откриването на “Антична Сердика”.
Шефът на метрото Стоян Братоев (вляво) и представителят на изпълнителя инж. Росен Колелиев на откриването на “Антична Сердика”.

От делото на Министерството на културата срещу ДЗЗД “Антична Сердика” става ясно, че обектът е спиран 5 пъти с акт 10 и пускан отново с акт 11. Първо за 14 дни от 19 май 2015 г., защото нямало авторски надзор. После за 11 дни на 28 юни 2015 г. заради археологически проучвания. На 20 октомври 2015 г. работата спира за 13 дни, отново заради находки. Последното е за 13 дни от 13 ноември 2015 г. заради технически решения и изготвяне на детайли. Общо забавянето на проекта е за 59 дни до края на 2015 г., но всички тези забавяния не са по вина на изпълнителя, за което може да се претендират неустойки. От БСП твърдят, че имат предвид точно тях, а не забавянето от 20 януари до 25 февруари 2016 г., за който период е заведено делото в съда.

Договорът за столичното ларго е от април 2015 г. Явяват се 5 кандидата, но обществената поръчка печели консорциумът “Антична Сердика”.

Водещ партньор

е варненската

“Пътища и

мостове” ЕООД

с 50% дял

Работници се трудят на обекта през 2015 г .
Работници се трудят на обекта през 2015 г .
Тя участва в обществени поръчки със свои партньори за над 190 млн. лв. Държавната фирма “Реставрация” ЕАД (собственост на Министерството на културата) е с 30 %, “Пътстрой Варна” и “Финанс груп 2013” са с по 10%. Последното дружество е собственост на Ирена Георгиева. Бизнес дамата е майка на поп певицата Гери-Никол, а “Финанс груп 2013” е продуцент на първите ѝ видео клипове, с които пробива на сцената. Освен в “Антична Сердика” дружеството на Георгиева има договори за доставка на храни за арестите и затворите в консорциум с “Чех-Новосад”.

Договорът на Министерството на културата с консорциума е за 12,5 млн. лв. от април 2015 г. Парите са от европейския бюджет по Оперативна програма “Регионално развитие”.

През декември същата година обаче е сключен още един договор с ДЗЗД “Антична Сердика” за 2,3 млн. лв. Това се налага заради непредвидени допълнителни строителни дейности. Така стойността на целия обект в центъра на София става 15 млн. лв.

Официалното откриване е на 20 април 2016 г., 2 месеца след окончателното приключване на работите.

Министерството и фирмата

спориха заради течове, разбити

плочки и липса на осветление

Точно преди 1 г. във фейсбук се появиха снимки, които показваха разбити плочки, течове, липса на осветление и счупени стъкла на купола. Тогава “24 часа” попита представителите на изпълнителя и на Министерството на културата за проблема. Тогава станаха ясни и споровете за неустойката от 750 хил. лв. заради забавянето на обекта.  Факсимиле от 26 март 2018 г., когато е публикуван първият материал за неустойки по изпълнението на ларгото.

“Направените в медиите констатации са заради неправилна експлоатация и липса на адекватна поддръжка на обекта. В ДЗЗД “Антична Сердика” има постъпили сигнали и информация от свидетели за извършено снегопочистване с тежкотоварна техника, което е недопустимо, защото настилката е проектирана и изпълнена само за пешеходци”, каза тогава инж. Росен Колелиев, който представлява консорциума, изградил втори и трети етап на обекта “Антична Сердика”. Той сподели още, че няколко пъти е искано от Министерството на културата постоянна поддръжка на комплекса. Освен това посочи проблеми с отводнителната система, която не се чистеше от отпадъци. Това предизвика запушвания и повреждане на плочките и течове. От Министерството на културата отговориха, че обектът е в гаранция и проблемите трябва да бъдат отстранени от изпълнителя. По-късно това се случи и оттогава не е имало оплаквания от състоянието на археологическия комплекс.

Нередностите по изпълнението обаче започнаха още след доклад на приемателната комисия към МРРБ в края на 2015 г., заради който се наложи последното забавяне. В доклада пишеше, че няма шпакловка на облицовъчните аквапанели, има наклонени колони, не са довършени окачените тавани в южната част на ларгото, асансьорът не е остъклен и изолиран, не са довършени осветлението, елинсталацията на пожароизвестителната система и видеонаблюдението.