Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

If you be беше научило поне един език като хората, можеше и да има днес политическо бъдеще

Експертите малко прибързват с прогнозата, че Бареков няма шанс за втори европейски мандат, понеже милионите на Цветан Василев се стопиха, телевизията му фалира, а политическите му проекти са по-скоро риалити формати. Не са съвсем прави,

той още би могъл

да натрупа рейтинг,

не е чак толкова несъвместим с нивото на политическата класа.

Едва ли ще му стиска да скочи от ръба на Космоса, но ако направи от шпагат еленов скок, кълбо напред, мост назад и везна по балетно трико и бели хавлиени чорапи, сто на сто ще му се надигнат фенове. Каквото и да говорим за негативизма на хората, те са склонни винаги да аплодират самодейната акробатика, за много по-малки постижения са пращали хора в парламента. Как лошия му английски се изпотрепват да го лайкват?

Миналата седмица искрено му се радваха за сентенцията, с която почерпи фейсбук, пред нея

дори Стоичков

би се изчервил

от смущение: If you be a young politician, if you be young daddy, you look young and work like young.

От първия път е трудно да се проумее абсурдната тенденция на парадоксалната му мисъл, трябва да разгледаш и снимките: вляво е

Бареков, сериозен,

по мускули,

а вдясно е пак той - усмихнат, приклекнал и прегърнал сина си.

Ако никога не си го чувал как говори езика на Шекспир, ще решиш, че цитира детето си, което се опитва да каже, че е щастливо от младежкия вид на баща си. Но от друга страна, в обществената памет още е жив споменът за интервюто му в Брюксел отпреди пет години, в което казва:

Yes, I am member in delegation for relationship between European Parliament and Iran. I investigation issues in Iran, in government, in opposition. I know that we have very deep, very deep problem in government, in opposition. Today we listen one, two, three voice from Iran opposition.

Силни думи, макар че в Иран сигурно още се чудят какво точно е искал да каже.

Някои се връщат с

акцент след десет

дни в Америка,

но Бареков не е подвластен на чуждо влияние, като Щирлиц е непробиваем. За 5 години, прекарани в сърцето на Европа, английският му не е мръднал, ако не броим снимките със замрежен поглед, забоден в New York Times, но нима можем да очакваме друго от един последователен консерватор и реформист? Не бива да се забравя, че все пак това е човекът, придал нов смисъл на античното послание от “Прикованият Прометей”, изричайки след афектиращ журналистически въпрос: “Съдете ме по думите, не по делата!”.

Та съдейки по думите, се налага да цитираме и друго Бареково откровение, излято в пристъп на гняв, след като неуморни зевзеци

в социалната мрежа

се спукаха от смях

с If you be.

Малко грубичко звучи, но отразява с респектираща реалистичност бушуващите в душата му мисли и чувства. “Божкее! - започва той. - ПМ, ДСБ, ДС и Сорос решили да ми предават урок по инглиш.

Пак. Същите задници и баджаци, които пратиха евродепутатин Бай Ганьо в Страсбург да яде върху вестник бурканчета от жена си в София и да спи в кабинета си, за да пести 300 евро на ден от режийни за храна и спане. Мизерници. Бах маааму. Как е на английски да им кажа на Прокопиев, Сорос и другите куртизанки да си го наковат? Ама ако им хареса?”

Язвителен, саркастичен, хаплив, циничен на моменти, но напълно автентичен. Само

с няколко реда

разсича цялата

политическа система.

в България, като се започне от колегата Светослав Малинов, когото залови да яде тайно имамбаялдъ, та до сърцето на световната конспирация. Вече може да се предвкуси как завръщането му на родната сцена ще взриви публичната риторика.

Ако не беше Костинбродската и някои други афери, Бареков може би щеше да намери мегдан за ново начало в политиката. Ето, като шеф на фалиралата ТВ 7 се произнесе по актуалния казус “Йончева” и прозвуча логично, призовавайки червената дама да върне телевизионната техника, която твърди, че е

закупила с кредит

от офшорка.

Тъпото е, че го казва точно той, дето още не се е разплатил с бившите си подчинени, които от време на време го споменават във фейсбук. Катето Евро например, която беше наел за водеща на сутрешния блок, така и не си видя заплатите за два месеца ефирен труд.

If you be мирно седяло в Би Ти Ви или в друга медия, If you be не се беше домогвало до властта с финансиране от порочен финансов кръг, If you be беше научило поне един език като хората, можеше и да има днес политическо бъдеще. If you be…