Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Боил Банов съобщи на брифинг на летището, че артефактите ще дойдат у нас вероятно в петък.
Министър Боил Банов съобщи на брифинг на летището, че артефактите ще дойдат у нас вероятно в петък.

Показват за първи път портрета на княза в изложба за наследника му Фердинанд

Подносите ще бъдат изложени в Националния исторически музей

83 000 лв. е платил от името на българската държава министърът на културата Боил Банов, за да закупи на търг портрета на княз Александър I Батенберг и три сребърни подноса, които са правени за него по поръчка на благодарни поданици.

Над 60 предмета, принадлежали на първия български княз след освобождението от турско робство, бяха разиграни на търг във виенската аукционна къща “Доротеум” в понеделник, а министърът на културата бе изпратен специално, за да закупи най-ценните от тях. Според информация на “24 часа” той е имал картбланш да наддава неограничено, но да вземе пожеланите предмети от наследството на княза.

Какво да бъде

откупено,

посочили от

Националния

исторически

музей

“Българската държава показа, че цени миналото, защото само който цени миналото, има и бъдеще”, коментира участието си в търга Банов, след като във вторник се завърна в България.

“Участието на държавата беше пазено в тайна до последния момент, защото иначе имаше риск цените рязко да скочат. в залата имаше 100- ина участници, но ние наддавахме само за портрета на княза и за три подноса, които той е получил от благодарното българско население. Голяма емоция е да видиш тези подноси с благодарствени надписи на кирилица, връчени на Батенберг от хората, които с възторг са го посрещнали. Много силно и ярко е впечатлението от портрета на княза (рисуван е от Конрад Дилиц - б.а).

Портретът  на княза е най-скъпият предмет от търга във Виена.
Портретът на княза е най-скъпият предмет от търга във Виена.

Излъчва такава

мащабност,

царственост и

държавност

Рамката е разкошна, над нея има герб, а неслучайно той е нарисуван с калпак - знаете, че е участвал в Руско-турската война”, разказа министърът.

Срещу нашите участници не е имало сериозно наддаване. Само едно анонимно по телефона. В крайна сметка са платени общо 83 000 лева, в които влиза и аукционната такса от 25%. 22 500 евро е стигнал портретът при първоначална цена 12 хил. евро.

Портретът се

оказа и

най-скъпата

вещ на търга

Трите подноса, които са правени от българи от Русе, Берковица и Ловеч специално за княза, пък са взети за 6875 евро за два от тях и 6250 евро за третия.

Посланикът ни към ООН във Виена Светослав Спасов и министър Боил Банов пред витрина  с част от наследството на   княз  Александър Батенберг
Посланикът ни към ООН във Виена Светослав Спасов и министър Боил Банов пред витрина с част от наследството на княз Александър Батенберг
Имало е опасност наддаването да е много по-оспорвано, сподели Банов. Но събитията са се развили благоприятно и ценните артефакти са придобити на добра цена, а историческата им стойност е неизмерима. Щом се е разбрало обаче, че към подносите има интерес, цената на последния от тях е хвъркала с 2 хил. евро.

Вероятно срещу България са наддавали хора, които по някакъв начин също са свързани със семейството на княза. След абдикацията си той прекарва остатъка от живота си във Виена.

И портретът, и подносите са обявени за продажба директно от наследството на княза, не са били продавани и не са преминавали в чужди ръце преди това. Вероятно търгът е организиран от наследници му - от брака си с оперната певица Йохана Лойзингер той има две деца.

Два от трите  подноса, които  купи България.
Два от трите подноса, които купи България.

Всички предмети от колекцията са разпродадени на търга. Майсенският порцелан е продаден на части на цени между 890 и 2800 евро. Часовник с позлатен циферблат и в китайски стил с дракони вместо стрелки достигна цена от 10 000 евро. България обаче се отказа да наддава за тези предмети, защото не са свързани с българската история.

“Те са непълни, а и няма доказателство, че са правени специално за княза. Негови са, но просто купени. Докато подносите и портретът са специално направени за обявяването му за княз на България. Това ги прави много ценни”, обясни директорката на културния дом “Витгенщайн” проф. Румяна Конева, която участва в търга заедно с министър Банов. Портертът на княза е в цял ръст, той позира в униформа с ордени. Картината е масло върху ленено платно, портретът е с размери 157 на 100 см, а рамката е с позлатена дърворезба, в горната ѝ част има корона, скиптър и имперска топка. Картината носи подпис на художника си Конрад Вилхелм Дилиц и дата на завършването ѝ – 1881 г.

“Успяхме да придобием ценни символи на българската държавност”, категорична бе тя.

За Виена вече е заминал реставратор. След специално опаковане и със съответната охрава се очаква

ценните

артефакти да са

в България в

петък

Мястото на портрета според министъра не е в НИМ, но подносите в стил сецесион вероятно ще отидат в неговата сбирка. А портретът е възможно да е в колекцията на Националната галерия, поне на първо време. Там се подготвя голяма изложба за Фердинанд и той може да стане част от нея и това да стане първият му показ пред широката публика. Може да отиде и в сбирката на Музея за история на София.

Според Боил Банов

тази акция за

придобиване на

исторически

ценности е първа

по рода си,

но при подобни обстоятелства може да се приложи същият способ. “За съжаление, на търговете рядко се появяват предмети, свързани така пряко с нашата история”, казва той. Благодарен е за съдействието на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и на посланика ви в Австрия Светослав Спасов. Министърът на културата е получил много поздравления за ценната придобивка.