Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Мария Петрова освен лекар е и адвокат, който се занимава с медицинско право. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Д-р Мария Петрова освен лекар е и адвокат, който се занимава с медицинско право. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Растат делата срещу гинеколози, следили бременност на пациентки, без да отчетат аномалиите на плода

8 са присъдите, влезли в сила срещу медици за т.нар. лекарски грешки от 2015 г. насам. Трима от тях са вкарани в затвора, а останалите са получили условни присъди и забрана да не работят по специалността си, съобщиха за “24 часа” висши прокурори.

Делата обаче могат да започнат отначало, тъй като по 6 от тях са подадени молби за възобновяването им.

През последните 10 г. половината от гражданските дела,

заведени срещу

лекари за

обезщетение,

са отхвърлени

от съда,

т.е. магистратите смятат, че предявената претенция на пациента е неоправдана.

Понякога лекари отказват да извършат високорискови операции или за да се презастраховат, искат множество консултации и изследвания, които оскъпяват лечението, казват юристи.

Най-съдените както по света, така и в България, са гинеколозите, хирурзите и анестезиолозите. 970 хил. лв. заедно с лихвите е рекордното обезщетение, платено у нас на близките на починала родилка. 400 хил. лв. са присъдени на дете заради неправилно обрязване на пениса му.

По наказателни дела прокурори изправят пред съда гинеколози за смърт на родилка или за смърт на родилка и новородено. “По-рядко за нанесени телесни повреди - например когато в хода на планова операция без съгласието на пациентката е разширен обемът на операцията. Пациентката знае, че ще бъде отстранена маточната тръба, но не е дала съгласие да бъде отстранен и яйчникът ”, казва д-р Мария Петрова, която освен лекар е и адвокат и основател на първата специализирана кантора по здравно и медицинско право у нас.

Тя казва, че в България продължава има и дела за криминални аборти.

При делата за т.нар. непозволено увреждане пациенти предявяват искове срещу гинеколози предимно за забавена и погрешна диагностика, ненавременно лечение или липса на лечение. “Съвкупността от причини е голяма, тъй като самата дейност на гинеколога е сложна, високорискова и широкообхватна. Растат делата срещу лекари, следили бременността на пациентки, които не са отчели аномалии на плода и не са информирали майката за тях, не са изискали и направили допълнителни консултации”, обяснява д-р Петрова.

Съдят лекари

например и за

увреждане на

бъбреци след

гинекологични

операции,

в които бил засегнат уретер.

“В онкогинекологията често в казусите се намесват и патоанатомите, когато не е взет правилно биопсичен материал и не е било направено правилно стадиране на заболяването, а това забавя или проваля лечението на пациентката”, обяснява Петрова защо гинеколозите стават най-често подсъдими.

Заплетени се оказват и делата срещу стоматолози, тъй като пациентите понякога не могат да представят доказателство при кой лекар са били. Не пазят касови бележки, нямат и медицинско досие. “Да не говорим, че масово пациентите не знаят какви медицински изделия - например импланти, им биват поставяни”, казва д-р Петрова.

3 г. условно за смъртта на 14-годишно момче получи д-р Валентин Павлов, бивш депутат от Реформаторския блок и собственик на дентална клиника, в края на април м.г. от Софийския градски съд. Той бе лишен и от правото 5 г. да упражнява професията си. С условни присъди се сдобиха съпругата му д-р Венета Павлова, управител на клиниката, и анестезиоложката д-р Йоана Филипова. 

Д-р Валентин Павлов е осъден на първа инстанция условно за смърт на момче.
Д-р Валентин Павлов е осъден на първа инстанция условно за смърт на момче.

Според съда д-р Павлов не е преценил рисковете от пълната анестезия, под която е било поставено детето. 14-годишният Алекс от Перник издъхва след операция на киста на долната челюст, направена под пълна упойка от д-р Павлов. Трагедията става на 14 юни 2016 г., но разследването започва едва 5-6 месеца по-късно, когато бащата на момчето подал жалба в Софийската градска прокуратура.

Пациенти

търсят

отговорност и на

медици след

козметични

процедури

Повечето от интервенциите не били извършени от лекари специалисти, при които се стига до тежки изгаряния и обезобразявания.

Според д-р Мария Петрова тежки случаи изникват и при психично болни, “тъй като държавата дори не взема на сериозно техните оплаквания”. Не са малко починалите в психиатрия без адекватна медицинска грижа. “Въпреки че говорим за проблемите в психиатричната помощ, тези пациенти някак остават безгласни”, смята тя.

Лекарите обаче се оказват и потърпевши от прекалената формалност, лошо написаните или липсващи стандарти в професията. Има например лекар, понесъл отговорност за това, че се доверил на бабата на дете, заведено за планова операция без знанието на майката, която по това време е била на работа в чужбина. “Житейски звучи абсурдно, защото той е жертва на “война свекърва – снаха”, но не е спазил буквата на закона”, казва д-р Петрова.

Дела се водят и по повод работата на млади лекари специализанти, оставени да дежурят без подкрепа и наблюдение на лекар специалист. “Масова практика е в провинцията, събота и неделя, един лекар да отговаря за цялата болница, давате си сметка, че това е непосилно, но младите лекари нямат нито възможностите, нито силите да се преборят с това, на тях им оставя да се мобилизират, да работят и да се молят да не се случи нещо извън техните възможности и компетентност”, казва д-р Петрова.

Медицинските сестри и акушерките не правят изключение, расте броят и на делата срещу тях, тъй като поемат повече работа, отколкото физически и психически могат да понесат.

Лекарите също водят дела срещу пациенти - основно за обида и клевета. “Обикновено близките на пациентите си позволяват

изрази от рода

на “убийци,

некадърници”

или “ще ви видя

сметката, ще се

разправям

с вас”,

което не носи позитиви. Ако преди 10 г. лекарите бяха по-склонни да преглътнат едни такива обиди и заплахи, то в днешно време, когато насилието над тях е често явление, те възприемат заплахите пряко и са склонни да си търсят правата”, коментира д-р Петрова.

За какво съдят лекарите в чужбина? “В САЩ например, въпреки претенцията им за силно развитие в областта на пациентската безопасност, все още има дела за “операция на грешна страна”, между другото и в България имаме такива, просто не им се дава гласност”, казва д-р Петрова. При такива случаи вместо например да се оперира болен ляв тестис, се оперирал здравият десен. Грешната медикаментозна терапия е друга честа причина за дела в САЩ, разкрива д-р Петрова. В Англия преобладавали хирургични и анестезиологични дела въпреки стриктните протоколи и в двете специалности.

В Германия от 2013 г. действал Законът за правата на пациентите, който намалил с малък процент делата, но най-честите причини – неправилна и ненавременна диагностика, си оставали. “В зависимост от културните и социалните особености на страните се наблюдават и дела, които можем да окачествим по-скоро като екзотични, например защо пациентка е прегледана от лекар, който е мъж, или недоволство, че пациентът е имал уговорена операция, която се забавила с 2 дни и той изгубил пари на фондовата борса”, казва д-р Петрова.

5 г. затвор иска прокурор за доктор след смърт на родилка и бебе

ДИМА МАКСИМОВА

5 години затвор за причинена по немарливост смърт на родилка и бебето ѝ в Габрово през 2013 г. поиска прокуратурата за ексначалника на АГ отделението д-р Димитър Ангелов.

За дежурната лекарка, водила раждането - д-р Севдалина Колева, прокурорът пледира за по-снизходителна присъда - под минимума.

Двама лекари от габровската болница са обвинени в причиняване на смърт на 30-годишната Десислава Манолова и бебето ѝ Александър поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. За това законът предвижда от 3 до 8 г. затвор. Процесът в Габрово продължава и днес с пледоарии и се очаква да завърши с присъди на първа инстанция повече от 5 г. след трагедията. 

Десислава Манолова почина през 2013 г.
Десислава Манолова почина през 2013 г.

На 26 септември 2013 г. в неонатологията в Габрово издъхна новороденият син на Десислава- Александър,

след дълбока

аспирация на

околоплодни

води и

неизвършено

секцио

Майката разви сепсис от смъртоносен стафилокок и бе преместена в тежко състояние в болницата в Плевен, където издъхна на 4 октомври.

Лекарите вече веднъж бяха признати за виновни, че нарушили разпоредби на Закона за здравето и други подзаконови актове, регламентиращи дейността им, с което причинили смъртта на бебето и майката.

През 2016 г. окръжният съд даде 5-годишна ефективна присъда на д-р Ангелов и 3 г. условно за д-р Колева. Те бяха лишени от лекарски права за срок от 3 г.

Подсъдимите обжалваха пред апелативния съд, който ги отмени и върна делото на прокуратурата.

Така то се гледа за втори път в Габрово в понеделник и вече е на финал. На заседанието вчера бе допуснат преразпит на д-р Христо Белошинов от габровската болница и очна ставка с подсъдимата Колева. Акушер-гинекологът трябвало да предаде на колежката си нареждането на завеждащия да направи секцио на Десислава.

“Сега изкарват д-р Белошинов, че давал лъжливи показания. Аз наредих Колева да прави секцио, защото през нощта с Белошинов правихме друго секцио, и казах: “Ти си по-уморен, освен това Колева остава в родилна зала целия ден, да поема и да прави секцио.”

Какво се правят всички на луди и се опитват да изкарат мен виновен”, коментира пред “24 часа” д-р Ангелов вчера.

“Напълно съм

невинен!

Оперирам,

израждам,

гледам си работата! Даже спасих преди 2-3 месеца друга жена със сепсис. А пък какъв е шокът, какво е напрежението, че всяка нощ не мога да спя, никой не ме пита”, допълни той.

Оправдаха гинеколожка за починало пеленаче

РОСИЦА ХРИСТОВА

Историята с Наташа Габровска, която загуби бебето си 2 дни след раждането му, разтърси цяла България. Младата жена разкри ужасяващи подробности от преживените мъки в болницата в Тетевен на 22 април 2015 г.

За 23-годишната тогава Наташа от с. Глогово това било първо и очаквано с трепет детенце. Бременноста ѝ протекла безпроблемно, но със започването на родовата дейност се появили усложнения. Часове наред тя се гърчела от нечовешки болки, търсейки съчувствие и помощ от акушерките. Те обаче не смеели да предприемат нищо до идването на завеждащата отделението д-р Нина Байчева.

Подсъдимата д-р Нина Байчева, заснета в съдебна зала.
Подсъдимата д-р Нина Байчева, заснета в съдебна зала.
Поведението на лекарката съвсем объркало Наташа, след като бръкнала в уробата ѝ и с ръка спукала околоплодните ѝ води. Паралелно с това тя не спирала да сипе обиди по адрес на родилката. По-късно я накарала, носейки системата си, да отиде в тоалетната и да се напъва. “Смятам, че д-р Байчева бързаше за някакво празненство - бе официално облечена, и искаше по-скоро да приключи с мен”, разказа Наташа.

Тя твърди, че съсипана от болки, молела за глътка вода, но вместо това лекарката накарала акушерките да седнат на гърдите ѝ и да натискат корема ѝ. След като и този странен метод не дал резултат, д-р Байчева грабнала ножиците и без упойка разрязала Наташа. Пъхнала в нея форцепс, опитвайки да извади бебето. “Глупачка такава, ти си умори детето”, казала тя на изтощената родилка.

Спешно бил свикан екип за операция, а Наташа била подкарана на самоход към залата като животно към скотобойна. Близките ѝ били смразени, когато я видели заголена до кръста, по краката ѝ се стичала кръв, а след нея оставала червена пътека. “Батко, умирам”, успяла да каже на брат си Илия, преди да влезе за операция.

След изваждането му детето било откарано в тежко състояние в болница в Плевен, където два дни по-късно починало. Заключението на патолозите било, че смъртта е настъпила от тежка асфиксия при раждането, придружена от родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

Обвинена в причиняване на смърт на новородено поради немарливост Нина Байчева застана пред съда през 2016 г. На първа инстанция тя получи 2-годишна условна присъда, 2 г. бе лишена и от лекарски права.

Наташа, съпругът  Павлин  и брат  Емил (от ляво на дясно) в съда
Наташа, съпругът Павлин и брат Емил (от ляво на дясно) в съда

На 19 декември 2018 г. Великотърновският апелативен съд се произнесе в полза на д-р Нина Байчева, като отмени присъдата на окръжния съд в Ловеч. В мотивите си магистратите са посочили, че болницата в Тетевен не е имала условия за провеждане на такова сложно раждане. При произнасяне на решението Наташа припаднала, но сега е категорична, че ще обжалва пред ВКС.

Болница плати 700 хил. лв. за дете, издъхнало в ръцете на сестра

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

721 992 лева е платила на родителите смолянската болница за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева.

Детето се разболява през септември 2009 г. Родителите Мая и Николай го водят при личния лекар, който установява варицела и изписва лечение. На третия ден състоянието на момичето се влошава, но от Спешното отделение настояват родителите да продължат лечението, предписано от джипито. През нощта на 20 септември родителите го завеждат отново в Спешното отделение, където им казват, че няма детски лекар и ще трябва да чакат до сутринта. Момиченцето издъхва в адски мъки в ръцете на една от сестрите от спешното. Причината според аутопсията е остра дихателна недостатъчност, сепсис, варицела и пневмония. Първоначалното обвинение за смъртта на Никол бе срещу петима медици. По-късно обвинението срещу един падна, а тежко заболяване спря временно делото срещу друг лекар. На подсъдимата скамейка останаха джипито д-р Лалова и 2-ма лекари, поели детето в “Спешна помощ”- д-р Мария Ирикева и д-р Виктор Господинов.

След дълги дела личният лекар д-р Денка Лалова и д-р Мария Ирикева от Спешното отделение бяха признати за виновни и получиха условни присъди от 1 и 2 г., както и лишаване от правото да упражняват лекарска професия за същото време.

Болницата в Смолян бе привлечена в граждански процес в качеството на работодател на д-р Мария Ирикева и отговаря солидарно със служителя. Първоначално окръжният съд в Смолян, а по-късно и апелативният в Пловдив постановиха д-р Лалова, д-р Ирикева и болницата да платят по 120 000 лв. на родителите. Със свое решение от февруари т.г. ВКС уважи изцяло иска на семейството за по 200 000 лв. обезщетение за претърпени болки и страдания след смъртта на Никол. Заедно с лихвите и съдебните разноски общата сума, която се дължи на родителите, е над 700 000 лв.