Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След края на съдебното заседание Баневи направиха изявления пред медиите.
След края на съдебното заседание Баневи направиха изявления пред медиите.

В килията гледа интервютата на прокурори, синдикалисти и бивши подчинени

Ако някой намери 1 млрд лв. в моя сметка в Швейцария, ще си посипя главата с каквото намеря в ареста, каза бизнесменът Николай Банев в апелативния спецсъд в четвъртък. Той и съпругата му Евгения са обвинени в данъчни престъпления, присвояване и пране на близо 1 млрд. лв. Двамата бяха задържани в края на октомври в Ница.

Според справка на националната полиция Банев имал 595 млн. евро в банка в Швейцария още през 2006-а. Семейството отрече да е вярно. По думите на бизнесмена всичко, което е “спастрил през 30-те години в бизнеса, било в страната”.

На 5 ноември прокуратурата пратила молба до Швейцария да запорират сметката му, но оттам още нямало отговор.

Бизнесменът използва явяването си в съда, за да опонира на зам.-главния прокурор Иван Гешев, лидера на КНСБ Пламен Димитров и бившата си подчинена Мария Николова, чиито тв интервюта проследил в ареста. В килиите арестантите гледат телевизия, ако близките им донесат телевизор, казаха запознати.

Банев отново обясни на съда, че на документите, приложени по делото, нямало нито един негов подпис или на съпругата му, а на хора, които били на трудови договори в холдинга. Той се и похвали, че почти “подарил” 70 апартамента на свои работници, които ги купили за по 4-5 хил. лв. Това било, преди да се вдигнат данъчните оценки на жилищата.

“От 1999 г. работя в АКБ “Форес”, но само в сферата на туризма, каза Евгения Банева. Тя добави, че не знаела нищо за приватизацията. Двамата говориха пространно в своя защита.

Съдът обаче отказа да ги пусне на свобода. Част от мотивите на магистратите бяха, че семейството разполага със солидни финансови възможности, свързано е с офшорни компании в Панама и на Сейшелите и има познанства в чужбина. Събрани били и достатъчно доказателства срещу тях. “Очаквахме това решение, не ни изненада”, каза Банева.