Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият здравен министър в кабинета “Борисов 2” Петър Москов събира неоконсерватори и патриоти в нов проект.
Бившият здравен министър в кабинета “Борисов 2” Петър Москов събира неоконсерватори и патриоти в нов проект.

След завоя на Волен Сидеров към Бареков проектът на бившия здравен министър може да замести “Атака” в конструкцията

Нов политически проект, който да сложи край на либералния уклон на така наречената “стара” или “градска” десница, като я върне към консервативните ѝ корени, стяга бившият здравен министър от кабинета “Борисов 2” Петър Москов. Партията ще се учреди още след Нова година, научи “24 часа”.

Първо новата политическа формация трябвало да се конфигурира и едва след това да се търсят съюзи. Сред възможните партньори със сигурност обаче е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, с когото Москов дели един адрес в момента - знаковата сграда на СДС на “Раковски” 134.

Макар че в края на 2016 г. ДСБ го изключи от редиците си, понеже остана сред най-верните министри на Борисов при излизането на малкия партньор от управлението, Москов остана в Реформаторския блок като индивидуален член и негов говорител. По същото време бившите му съпартийци спряха да идват на сбирките в централата на СДС. Днес пък РБ въобще не съществува. Междувременно 2 етажа от “Раковски” 134 получи за централа фронтът на доскорошния вицепремиер Валери Симеонов.

Красимир Каракачанов и неговата ВМРО са също възможни партньори на доктора. Така на практика Москов измества “Атака” на Волен Сидеров в конструкцията, подкрепяща властта. Последният вече почти сигурно тръгва с Николай Бареков в друг консервативен съюз, без Каракачанов и Симеонов. Междувременно Бареков жлъчно изригна във фейсбук коментар за бъдещия проект: “Събраха се остракираните да правят “консервативен“ проект и да бягат в Брюксел!”. Явно, за да си консерватор у нас, трябва да атакуваш деца, визира Бареков делото срещу Москов за ваксините и репликата на Симеонов за децата с увреждания, свалила го от вицепремиерския пост.

Бъдещата партия няма да иска предсрочни избори, защото след тях има риск управлението да поемат БСП и ДПС. “Демократична България” (ДСБ, “Да, България” и Зелените) според Петър Москов била “още от същото”, тоест безперспективен десен уж субект, при когото обаче либералните идеи са взели връх. Москов дори заговори за край на либералната приказка и мултикултурния модел в Европа за сметка на ясно отстоявани национални ценности. Според бившия министър обаче държавата не може да се намесва по предлагания от Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов начин - като сваля данъците. Макроикономическата стабилност, както и външнополитическата ориентация на България са две достижения на ГЕРБ, които той много уважава, затова и нямало да тръгне срещу правителството.

Сред съмишлениците в бъдещата партия според запознати е Ивайло Цветков - Нойзи, който бе сред лицата на “Нова република” на Радан Кънев и дори произнесе реч, която бе рекордьор по споделяния в интернет. Той обаче намирал повече допирни точки не с екслидера на ДСБ, а с изключения оттам д-р Москов.

И друга знакова личност симпатизирала на бъдещия проект - д-р Любомир Канов, писател, психиатър и бивш политически затворник. През 1977 г. е арестуван и осъден за опит за бягство и “подривна дейност”. След 2 г. в старозагорския затвор успява да избяга в САЩ, става психиатър и дори оглавява известна клиника в Лонг Айлънд, Ню Йорк.