Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Схема на газовия хъб "Балкан"
Схема на газовия хъб "Балкан"

Готови сме за подобен проект, казва енергийният министър Теменужка Петкова

“Газпром” е избрал пътя на газа от “Турски поток” да е през България, Сърбия, Унгария, Словакия. Това съобщи руският вестник “Комерсант”, позовавайки се на източници от компанията. Доставките за България и Сърбия през “Турски поток” ще започнат през 2020 г., а към Унгария - през 2021 г. Това ще позволи от 2022 г. “Газпром” да се откаже от транзита на газ през Украйна, пише медията.

Това означава, че ще бъде преустановен и транзитът през България към Турция. В момента “Булгартрансгаз” транзитира над 17 млрд. куб. м годишно.

“Напълно е възможно, готови сме за реализацията на подобен проект. Водени са такива разговори, включително и на най-високо равнище - и по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин. Очакваме официална информация от “Газпром”.

За България е

изключително

важно да

гарантира

сигурността

на доставките

и държавата ни да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Неслучайно в сряда Министерският съвет одобри актуализация на енергийната стратегия”, отговори енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос на “24 часа” дали е достоверна публикацията в руското издание.

След спирането на проекта “Южен поток” България без много шум започна да обновява компресорните си станции и да разширява мрежата си, за да се подготви за промяна на газовите потоци през страната.

На 20 ноември “24 часа” написа, че до месец ще е ясно дали газът от втората тръба на “Турски поток” ще завие към България, или “Газпром” ще избере пътя през Гърция към Италия. Това става ясно от документи на “Булгаргаз”, внесени за одобрение в КЕВР за търг за окончателни оферти за купуване на капацитет на газопровода на границата с Турция и на изхода към Сърбия. На втория пазарен тест кандидатите, които подадоха необвързващи оферти, бяха петима, като основният кандидат е “Газпром”.

Подаването на обвързващи оферти е категоричен сигнал, че над 15 млрд. куб. м газ от втората тръба на “Южен поток” ще се транспортират през България.

“Комерсант” пише още, че газовите оператори на Унгария, Словакия и Австрия в края на октомври са провели аукцион за резервиране на капацитет от нови газопроводи за 7 години след октомври 2022 г., а България ще го обяви през декември.

Окончателните оферти в т.нар. “открит сезон” за капацитета на входа на турско-българската граница и на изхода при Сърбия ще даде решението дали спешно ще трябва да се разширява транзитната газова мрежа. Това са 11,5 км газопровод от границата с Турция до компресорната станция “Странджа”. От нея до компресорната станция в Провадия газопроводът, който е 155 км, е наличен. И за да може да се транспортира газът от Провадия до границата със Сърбия при Зайчар, ще трябва да се изгради нов газопровод с дължина 484 км с две компресорни станции - едната “Нова Провадия” и втората - на 400 км от нея при село Расово.

В Сърбия до границата с Унгария ще се изгражда газопровод от 415 км.

Инвестицията в

разширяването на

газовата мрежа

ще струва 2,8

млрд. лв., българският газов оператор ще обяви продажба на капацитет за 2,7 млрд. лв. за 15 г. с опция за удължаване до 20 г. Публикацията в “Комерсант” нищо не променя, освен че е сигнал, че руската страна приема начина, по който се провеждат процедурите по “открития сезон”, той е по европейски правила, коментира високопоставен източник от газовите среди. Намерението е до 15 януари да има вече подписани договори с компаниите, които подадат оферти.

Схема на газовия хъб “Балкан”. На нея са обозначени различни газопроводи, включително и новият в Северна България.