Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водолазите се натъкнаха на изключително голяма концентрация на глинени съдове. СНИМКА: РОЙТЕРС
Водолазите се натъкнаха на изключително голяма концентрация на глинени съдове. СНИМКА: РОЙТЕРС

Параход и самолет мистериозно изчезват в района по време на Втората световна война

Фаталният архипелаг Фурни в Егейско море е бил истински Бермудски триъгълник за корабите от Древна Гърция, Византия и Римската империя.

Тези дни гръцките археолози обявиха, че от 2015 г. досега там са се натъкнали на 58 корабокрушения в района.

Интригата, че архипелагът е истински Бермудски триъгълник, се подсилва и от по-ранни озадачаващи

загадки

Над района мистериозно изчезва британски самолет по време на Втората световна война. Дълго търсят останките му, но така и не са открити. Същата е ситуацията и с френски кораб от XVII век. Потъването му е регистрирано именно там, но и той, въпреки упоритото търсене, не е намерен. Фурни се състои от 20-ина малки

островчета

и рифове

между големите Икария, Патмос и Самос. Недалеч е и Хиос.

"Интересно откритие - коментира пред "168 часа" шефът на Центъра за подводна археология Калин Димитров. - Има концентрация на много крушения вероятно заради разположението между островите Самос, Хиос, което е точно на корабоплавателния път покрай бреговете на Мала Азия."

"168 часа" се обърна към Димитров, тъй като той участваше от българска страна в "Морски

археологически проект

Черно море". Според него мястото в архипелага е представлявало истинска навигационна опасност, защотое един много тесен проход между островите.

Изненадващите бури и силни северозападни ветрове били причината кораби често да се разбиват в подводните скали, ако техните капитани не познават до съвършенство опасностите по маршрута.

"В тези пасажи при внезапна промяна в посоката на вятъра и ако капитанът е от друга област и не е запознат с особеностите на местния климат, той

лесно би могъл да загуби контрол

над кораба и да се разбие в скалите," потвърждава и археологът и директор на мащабното изследване в Гърция д-р Георгиос Куцуфлакис.

Самото разположение на прохода в комбинация с изненадващи ураганни ветрове предразполагало към многобройни корабокрушения. Ситуацията се усложнява и заради множеството подводни скали, плитчини, тесни канали и внезапно възникващи бури, чиито посоки и скорост рязко се променят. Всичко това заедно с малките проходи и множеството заливчета тотално дезориентирало моряците.

Защо е толкова опасен егейският Бермудски триъгълник, четете в хартиеното издание.