Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Следите на шефа на Интерпол се губят в Китай, където е разследван за корупция

Следите на Мън Хунвей се губят в момента, в който се качва на самолета от Стокхолм за Китай. Шефът на Интерпол изчезва мистериозно минути след кацането. Сигналът, че с Хунвей няма никаква връзка, е подаден от съпругата му. Грейс Хунвей е убедена, че той е в опасност, след като по телефона получава от него снимка на нож.

Преди да получи изображението, директорът й изпраща съобщението "Очаквай обаждане от мен". Според Грейс с този нож шефът на Интерпол се е опитвал да й каже, че е в опасност.

Мистерията се заплита двойно повече, след като седмица след изчезването си Хунвей подава оставка. Интерпол публикува съобщение, в което уточнява, че оставката влиза в сила незабавно, а временно изпълняващ ръководната длъжност ще бъде Ким Чен Ян от Южна Корея.

Според китайски медии Мън Хунвей е задържан в Китай. Ироничното е, че той е арестуван от тези, които преди две години го издигнаха начело на полицейската организация. Хонконгски вестник твърди, че 64-годишният Мън е бил отведен за разпит веднага след кацането на самолета, с който пристигнал на 29 септември. Китай все още не е направил официално изявление за местонахождението на Мън.

Според информация от местни медии Хунвей е приемал подкупи и е заподозрян в редица нарушения, предимно за корупция. Китайското министерство е назначило специална работна група, която да търси заподозрени в съучастие на Мън Хунвей.

Информация за това къде се намира в момента и какви са били основанията за разпита не се съобщава, както и каква е била целта на пътуването му до Китай.

Полицията във Франция все още не е наясно за какво е разследван Хунвей. Интерпол официално е поискал от китайските власти информация за президента на организацията, но все още не е получил такава.

Падението на Мън Хунвей пред китайските власти започва още през 2017 г. Постепенно той губи редица от постовете си в страната, а през 2018 г. вече не е член на ЦК на Китайската комунистическа партия.

Според западни издания Хунвей е работил в тясно сътрудничество с бившия шеф на китайските служби за сигурност Чжоу Юнкан. В момента той излежава присъда за корупция и вземане на подкупи.

Изчезването на високопоставен китайски служител се разглежда като особено притеснителен знак в страната.

През 2012 г. президентът Си Цзинпин предприе масови репресии, наказвайки над 1 млн. държавни служители. Всички те са били обвинени в корупция, която в Китай се смята за тежко престъпление. Системата за разследване в страната позволява членове на комунистическата партия като Хунвей да бъдат наказвани без правна защита. Има практика, когато китайско официално лице е задържано, да не се дават никакви сведения в продължение на месеци. Много от случаите завършват със самоубийства.

Според изданието "Саут Чайна морнинг пост" е много вероятно Мън да е замесен в нещо по-сериозно от корупция. "Смятам, че е имало нещо спешно. Заради това властите са постъпили по начин, който може да ги изложи пред международната общност.

Мън сигурно е замесен в нещо по-голямо от корупционно разследване", твърди политическият анализатор Чан Лифан.

Мън Хунвей е президент на организацията от 2016 г. Интерпол е базиран във френския град Лион. Според сайта на международната полицейска организация 64-годишният мъж е бил и зам. министър на обществената сигурност в Китай.

В Интерпол той ръководи изпълнителен комитет, който издава заповедите и насоките към 192-членната организация. Когато заема поста си в организацията, политически активисти са били против назначаването на Хунвей, тъй като то би улеснило преследването на политически дисиденти в Китай. През годините е бил директор на бреговата охрана, зам. -председател на китайската комисия за контрол на наркотиците и директор на националната служба за борба с тероризма. Хунвей има и 40-годишен опит в криминалното правосъдие. Постът му в Интерпол е по скоро представителен, докато оперативната работа се ръководи от генералния секретар - германеца Юрген Щок. Докато Хунвей ръководи организацията, Китай успява да си върне 15 от най-търсените бегълци в страната.

Мън Хунвей е роден 1953 г. в град Харбин. Завършва право в престижния Пекински университет.

Началото на кариерата му е като асистент на министъра на обществената сигурност в Пекин. След като оглавява Интерпол, Мън живее със семейството си във френския град Лион. В момента съпругата му и децата му са поставени под полицейска закрила от френските власти.

Изборите за нов ръководител ще се проведат на 18-21 ноември в Дубай. Постът на директор на Интерпол има по-скоро представителни функции, защото по-голямата част от дейността се ръководи от генералния секретар.