Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До няколко години се очаква болестта на Алцхаймер да е лечима, съобщават учени от Вирджинския университет, цитирани от Science daily. Тяхно изследване доказва, че ако се третира преди поява на симптомите, болестта е обратима. Революционното постижение дава много надежди, тъй като за момента не съществува лечение за проблема.

Около 50% от хората, които достигат 85-годишна възраст, ще развият болестта на Алцхаймер, пише Science daily. Повечето от тях ще умрат в рамките на около пет години, след като са проявили отличителните симптоми на болестта - тежка загуба на паметта и смущения в когнитивните функции, уточняват специалисти. Те са категорични, че молекулярните процеси, водещи до болестта, започват години по-рано от появата на симптомите. Затова се смята, че особено важна е ранната диагностика.

Изследванията на екипа от Вирджинския университет, публикувани в Alzheimer's & dementia, предлагат ново разбиране за това как болестта се развива на молекулярно ниво, много преди да настъпи широко невронно увреждане и да се появят симптоми. Учените провеждат опити, при които успяват да докажат, че съществува експериментално лекарство, което е в състояние да забави прогресията на заболяването или напълно да я спре. Ефектът му се състои в това, че благодарение на него се предотвратява натрупването на деформирани протеини вътре в мозъчните клетки, което според новите теории се смята за основна причина за развитието на болестта. Според учените по този начин когнитивните проблеми и загубата на паметта могат да бъдат забавени с години или напълно избегнати. Това е огромен успех, тъй като до момента болестта се смяташе за нелечима. Условието да е ефективен медикаментът обаче е той да се използва преди появата на симптомите.

За да се постигне това, специалистите са категорични, че е необходимо да се извършват много по-ранни тестове за наличие на биомаркери на болестта при рискови групи пациенти, както и над определена възраст да се провежда профилактика. Учените подчертават, че е особено важно да се действа през най-ранната фаза на болестта, когато симптомите още не са се проявили, защото тогава шансовете за лечение се оказват огромни. Те обясняват, че понякога тази фаза продължава години, дори десетилетие. „Опитите показват, че съществуват мощни агенти за модифициране на болестта, ако се прилагат на пациенти преди да проявят симптоми на болестта на Алцхаймер", каза професор Джордж Блум, ръководител на факултета по биология към Вирджинския университет. "Надеждите са, че такова лечение би предотвратило заболяването или забавило прогресията му достатъчно дълго, за да може средната възраст на появата на симптомите да бъде значително по-късно, ако изобщо се случи."

Учените са категорични, че съществува огромна нужда от откриване на лечение или забавяне на болестта на Алцхаймер. Според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, публикувани в USA Today, броят на заболелите от Алцхаймер се очаква да се увеличи повече от 50% в следващите десетилетия. През 2014 г. в Щатите е имало 5 милиона диагностицирани, но се оценява, че до 2060 г. този брой ще нарасне до 13,9 милиона. Според д-р Робърт Редфилд от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ ранната диагностика е най-сигурният ключ към предотвратяване на това нарастване. Все пак специалисти са категорични, че ще са нужни най-малко 6-7 години преди експерименталното лечение да може да се използва масово.

От Министерството на здравеопазването уточняват, че болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70% от случаите. По последни данни страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 милиона живеят с деменция. Специалистите от министерството са категорични: "В България няма точна статистика, но лекари твърдят, че те са най-малко 100 000. Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидност и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните, върху техните семейства и върху лицата, полагащи грижи, както и върху обществото като цяло. Затова е необходимо да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи."