Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглежда дупката в центъра на Варна, за която общинският съвет поиска 43 млн. помощ от държавата. СНИМКА: 24 часа
Така изглежда дупката в центъра на Варна, за която общинският съвет поиска 43 млн. помощ от държавата. СНИМКА: 24 часа

Сумата е изчислена от независими оценители, но според част от съветниците е завишена многократно

С финансовото министерство на този етап не е обсъждана подобна тема

БСП: Разграничаваме се от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов

Варна иска да си върне имот от 3775 кв. метра в идеалния център на града и разчита на помощта на държавата, решиха в петък общинските съветници. Те приеха с мнозинство от 28 гласа предложение на комисията по собственост общината да придобие 100% имота, известен като дупката, който в момента е в активите на ЦУМ АД.

Дебатите на сесията бяха бурни, но съветниците бяха единни, че имотът трябва да се откупи. Това може да стане обаче само ако държавата отпусне целево финансиране в размер на 43 422 200 лв.

След гласуването в общинския съвет кметът Иван Портних трябва да предприеме необходимите действия за осигуряване на парите. Сумата е изчислена от независими оценители. Според голяма част от съветниците оценката е многократно завишена. Тази сума е нереална дори за имот в центъра на Лондон, заяви Даниел Папазов от коалиция “Живот за Варна”.

Лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов пък смята, че дупката трябва да стане собственост на общината, но не на тази цена. А общината трябва да продължи разкопките на мястото.

Главният архитект Виктор Бузев бе категоричен, че решението на съветниците е правилно, тъй като “дупката е безценно място”. Преди гласуването той заяви, че ако общината не придобие терена, “там може да изникне чудовище”.

От финансовото министерство заявиха, че на този етап не е дебатирана подобна тема. Сагата с прословутия имот започна през 1986-а. На тогавашния бул. “Ленин” - пешеходната зона в центъра на Варна, срещу голям магазин има няколко красиви стари сгради, малка градинка и едно от първите места, където се продават пици. Градската управа взема решение къщите да бъдат съборени и на тяхно място да се построи магазин - реплика на ЦУМ. Сградите са взривени, теренът - разчистен и остава изкоп.

През 1994 г. общината и държавно предприятие “Лазур” учредяват “Търговски дом” АД. Все още има идея за строеж. 5 години по-късно “Феста холдинг” приватизира “Лазур” и придобива мажоритарния дял на дружеството. Община Варна губи 20% от акциите си през 2004-а, след като пропуска крайния срок да внесе малка сума за увеличение на капитала на “Търговски дом” АД.

През 2006-а след изкупуването на акциите на общината и на “Феста холдинг” най-големият акционер на дупката става пловдивският бизнесмен Георги Гергов. По-късно обаче става ясно, че на това място няма начин да бъде строено заради откритите древни останки - част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр.н.е. Имаше предложения да продължат разкопките, а пред 2013 г. финансовият министър Симеон Дянков започна преговори с Георги Гергов за откупуване на терена. Тогава се появи идеята разкопките да бъдат превърнати в открит музей, подобен на Термите във Варна. В момента дъното на изкопа се ползва като платен паркинг. Намеренията на общината са пространството да се облагороди, като се експонират по подходящ начин стените на Одесос. Решението на общинския съвет стана повод за реакция от страна на ръководството на БСП. “Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов”, се казва в нарочна позиция на изпълнителното бюро на партията. В нея се уточнява, че общинските съветници на БСП във Варна не са подкрепили решението.

Бизнесът на Гергов

След прословутата свинеферма първата перла в короната му е комплекс на ЦК на БКП в курорта Св. св. Константин и Елена, придобит за 8 млн. германски марки.

През 2004 година придобива ЦУМ за 30 млн. евро, както и 47% от “Търговски дом” - Варна. Придобива и Пловдивския панаир по същата схема, по която пробва да получи финансиране в момента. Гергов пише официално писмо до съда и иска трима оценители да направят оценка на панаира. В края на 2006 г. експертизата е изготвена. Румен Овчаров, който тогава е министър на икономиката, взема решение да се вкара апортът на Гергов.

В края на 2004 г. фирмата му “Слънчев ден” АД купи 99,59% от капитала на ЦУМ. Средствата бяха осигурени чрез кредит за 24,85 млн. лв. с краен срок на погасяване 31 декември 2018 г. Притежател на “Съни тур” е Георги Гергов. По 20% от акциите в “Слънчев ден” държат синовете му Цветомир и Тодор Гергови, а останалите са собственост на физически лица и “Юг маркет”. На 7 май 2008 г. той купува пловдивската фирма “Пътища” АД.

В момента Георги Гергов фигурира като съдружник, акционер и член на управителен орган в над 45 юридически лица със стопанска и нестопанска цел.

Гергов бе една от основните фигури, помогнали на Корнелия Нинова да оглави БСП. По-късно обаче тя го извади от ИБ на соцпартията. В момента е лидер на вътрешнопартийната опозиция. (24часа)