Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да допълня две-три думи към статуса си за Македония. Ако елиминираш тщеславието, че си наследник на величието на Александър Македонски и поради това да настояваш на името Македония, просто за да се възвисиш над чувството си за незначителност и безизвестност в големия свят, на дъното на това елементарно чувство остава една безмислена претенция. Защо да не е Северна Македония? Толкова ли е лошо едно географско обозначение да се уточни в сегашните му граници?

Има Северна Каролина, Южна Дакота, Западна Виржиния. Това са държави или щати, които не се страхуват от географското си уточнение. Макар че са части наистина от един народ във всяко отношение. А не е ли по-правилното от историческа гледна точка да се използва името Илирик? Идва от народа на Илирите живял там преди всички други народи. Е, историците веднага ще се сборичкат дали траките или илирите са автохтонното население на тези земи. Гърците били дошли по-късно някъде откъм Полша. Нека спорят. Албания например е име на държава, което е било много по-известно в древността, когато е била разположена на брега на Каспийско море, някъде около днешния Азербайджан. Че дори и името Албион, изведено от цвета на скалите край Дувър от латинскотo alba, което означава бял, е името с което римляните са наричали Англия. Хайде сега да се скарат Албания, Азърбейджан и Англия, кой има права върху историческата истина за имената и да си пречат да членуват в ООН. Ако попитате иранците, тоест истинските арийци (ариани и пр.) за Александър Македонски, (те го наричат Искандер ), те ще ви разкажат приказки на ужасите, дошли чак до днешен ден с предания за кървавите вакханалии, палежи и разрушения на прекрасните градове на Персия от неговите армия от разбойници, въоръжени с дълги петметрови копия и неумолима жестокост. Нищо особено за гордеене. Почти на шега, пиян или дрогиран, или и двете, Македонецът е разрушавал невероятно красиви и благоустроени градове, начело на своите кръвожадни войводи.

Гръцката цивилизация е оставила малко следи след него в завоюваните територии на Иран и Афганистан, въпреки че учител му е бил Аристотел от едно малко селце Стагира, на един от ръкавите на Халкидики, недалече от Солун. Ако не се лъжа, тогава този район може би дори се е наричал Тракия. Та така за тези имена и за фалшивата “национална” гордост около тези спорове за имената. Прах, гипс и ментета е всичко. Александрия в Египет може би има повече основания да се нарича Македонска, отколкото днешно Скопие.

А сегашният Президент на Македония може да претендира за прозвището Фараон на Египет. Пада му се по директна съребрена линия през Птолемеите, щото нали и те македонци...Абе!

От фейсбук