Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кабинетът на Сакскобургготски във “Врана”
Кабинетът на Сакскобургготски във “Врана”

БСП внася закона точно преди преговорите за правителство на тройната коалиция, за да държи в шах Симеон и хората му

5 г. Яне Янев всяка сряда иска точката да влезе в дневния ред на парламента

Накрая Пирински не издържа и предлага анкетна комисия

В продължение на 5 г. Атанас Железчев се опитвал да прокара мораториум върху използването на царските имоти, преди парламентът да приеме решението през 2009 г.

"Изготвих такъв законопроект и през 2005 г. го внесе Кръстьо Петков, тяхната парламентарна група го обработи и имаше толкова желаещи да се подпишат като автори, че за малко да пропуснат самия Петков", разказа Железчев пред "168 часа".

Но по онова време мнозинството е на НДСВ и ДПС и Огнян Герджиков като председател на НС не позволява законопроектът да бъде разгледан в пленарна зала. Година по-късно опитите да се внесе мораториумът продължават. Симеон Сакскобургготски е премиер в оставка, БСП е спечелила най-много гласове на изборите, но не може да състави правителство.

Червените вече са посочили Сергей

Станишев за премиер.

Предстоят преговори с ДПС и НДСВ за новия кабинет. Още в същия ден тогавашните соцдепутати Георги Божинов и Кръстьо Петков отново внасят законопроекта. Председател вече е Георги Пирински, но и при неговото администриране текстовете не са придвижени към гласуване.

"За да плашат Сакскобургготски, БСП постоянно уж предвиждаха да се разглежда мораториумът, за да виси като дамоклев меч над главата му, ако групата му не гласува състава и решенията на правителството - обясни Железчев. - След това прибягнах до една хитрост да предизвикам комунистите да вземат становище. Предложих на Яне Янев, с когото бяхме в една партия, да следва тактиката на бившия син депутат Васил Михайлов. Той упорито всяка сряда внасяше 10 точки, първата от които гласеше "Съединението на 6 септември да се обяви за национален празник", а втората - "Независимостта на България да стане официален празник"."

Така Яне Янев всяка сряда започна да предлага мораториума върху използването на царските имоти в дневния ред на парламента заедно с още 8-9 други проекта. Очевидно на ръководството му е дошло малко в повече да слуша непрекъснато едно и също, затова в правилника било прието, че един депутат не може да прави повече от две предложения.

Един ден Яне Янев се обадил на Железчев и казал:

"Успяхме, Пирински

не издържа

и каза: "Господа, докога ще позволяваме на опозицията да спекулира с казуса "царски имоти". Предлагам да се създаде временна анкетна комисия да проучи тези въпроси." Така се и случи. Но становището на въпросната комисия не бе прието с консенсус."

Царските депутати поддържали тезата, че всички имоти са на Сакскобургготски. Но тя нямаше право да вземе окончателно решение. И чак през 2009 г. - при първото правителство на Бойко Борисов, мораториумът бе гласуван официално. Но не като закон, а като решение на Народното събрание.

Мораториумът означава, че

Сакскобургготски не може да прави никакви ремонти

н нито дори най-наложителните, нито дружество "Кардам" да събира такса за влизане в парка на "Царска Бистрица", нито да сече горите със санитарна цел. Всичко това според неговите адвокати са пропуснати ползи, за които се очаква решение в съда в Страсбург.

Атанас Железчев, бивш заместник-председател на Народното събрание
Атанас Железчев, бивш заместник-председател на Народното събрание