Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Нещо работи в моята душа, което аз не разбирам".

Преди 200 години авторката на тези думи е едва на 21 години, когато на бял свят излиза нейната първа и най-значима творба - осигурила й безсмъртие.

Английската писателка Мери Шели така и не успява да създаде друго произведение, което да излезе от сянката на романа "Франкенщайн или новият Прометей", превърнал се в класика като един от първите опити за научна фантастика, а чудовището от страниците - в легенда и неизменна част от популярната култура до днес.

По случай двата века от срещата на готическата творба със света киното отбелязва нейното раждане чрез биографичната драма "Мери Шели" (Mary Shelley) на режисьорката Хайфа ал-Мансур. На големия екран времето се връща отново към младостта на писателката, когато любовта и вдъхновението превземат сърцето и ума й - тя среща и се влюбва в поета Пърси Биш Шели, а по време на бурната им връзка и съвместен живот е създадена историята за Франкенщайн.

Пред камерата в главните роли на знаменитата двойка творци влизат очарователната Ел Фанинг ("Неоновият демон") и британският красавец Дъглас Бут ("Да обичаш Винсент"). Лентата е пълнометражен дебют за Хаифа ал Мансур - една от първите жени режисьори от Саудитска Арабия, където киносалоните са забранени.

Българската публика също има шанса да отпразнува 200-годишнината на Франкенщайн, като се наслади на драмата, която е част от програмата на четвъртото издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. Тази година форумът е под мотото "Любов между редовете", като от 10 до 24 октомври ще се случат над 300 прожекции, над 40 актуални кинопродукции, много събития със специални гости и емоции. Извън програмата на кино-литературния фестивал "Мери Шели" няма насрочена премиера у нас към момента.

На 17 години очарователната Мери Уолстънкрафт Годуин среща за първи път харизматичния поет и философ Пърси Биш Шели, а любовта им се разгаря неудържимо. Той е един от политическите последователи на баща й, философа Уилям Годуин, като познава добре и творчеството на майка й - известната феминистка философка Мери Уолстънкрафт, починала в ранното детство на дъщеря си.

Именно на нейния гроб двамата млади признават романтичните си чувства един към друг. По онова време обаче Шели вече е женен и има дъщеря, но е поддръжник на свободната любов без ограничения и вярва, че споделя това свое виждане с Мери.

Отначало той се радва на материални блага благодарение на своето заможно аристократично семейство, но отношенията му с тях се влошават заради склонността му да раздава своето фамилно богатство на онеправданите. Една от идеите му дори е да изплати дълговете на Уилям Годуин, който е изпаднал в сериозни затруднения, но впоследствие Шели се отмята, което му осигурява горчивото разочарование на бащата на неговата бъдеща съпруга.

Двамата влюбени решават да избягат заедно, а към тях се присъединява и доведената сестра на Мери - Клеър Клеърмонт. Обичта и разбиранията им извън условностите на времето обаче ги тласкат към живот в дългове и осъждане от обществото. По това време двойката преживява и първата си голяма трагедия - те губят първородната си дъщеря, която се ражда преждевременно.

Мери стоически понася мъката и факта, че Шели не може да бъде само неин и има авантюра дори със сестра й Клеър. Поетът от своя страна насърчава любимата си също да търси романтични преживявания с други мъже.

През 1816 г. двойката решава да отговори на поканата да прекара лятото близо до Женева в Швейцария в дома на любовника на Клеър - самия лорд Байрон, напуснал младата си жена в Англия и отдал се на изгнание.

Там водещото перо на английския романтизъм вече е в компанията и на писателя Джон Полидори.

Времето е изключително влажно, по цял ден се изсипват неспирни дъждове и те са принудени да стоят повече между четири стени, отколкото да се отдават на приключения под открито небе. Това заложничество тласка младежката компания към четене, разпалени разговори и спорове до късно през нощта. Сред обсъжданите теми е и тази за любопитните експерименти на Eрасмус Дарвин от XVIII в., за когото се смята, че е оживил мъртва материя.

В един момент отегчението и глада за интрига карат Мери, Пърси, лорд Байрон и Джон Полидори да се обзаложат кой от тях ще напише най-добрия хорър.

"Ако не мога да вдъхновя любов, ще причиня страх".

Това предизвикателство дава тласък на Мери да започне да обмисля своя сюжет. Обсебена от идеята, една нощ тя дори сънува кошмар за учен, който създава живот, но е ужасен от творението си. Така тя започва да пише, а днес вече е ясно кой е големият победител от този младежки облог. Джон Полидори пък започва своя роман "Вампирът". Успехът на "Франкенщайн или новият Прометей" надминава очакванията на неговата създателка, вградила в него идеята за невъзможността на човек да излъже съвършения механизъм на Твореца, въпреки силното желание на ума да се наложи над природните закони.

В края на същата тази 1816 г. Мери приема фамилията Шели. Двамата с Пърси сключват брак след самоубийството на неговата съпруга Хариет.

Две години по-късно идва времето на публикуването на "Франкенщайн или новия Прометей" - първото издание обаче излиза подписано от анонимен автор, заради недоверието на издателите към една така млада жена, половинка на Пърси Шели. Предговорът освен всичко е написан от поета, който се радва на достатъчно почитатели. Това, разбира се, всява внушението, че именно той е създател на готическата творба.

По това време излиза и "Вампирът" на Полидори, но под името на лорд Байрон, измама от страна на издателя на последния. Полидори не преживява станалото и се самоубива няколко години по-късно. Мери обаче устоява на своята анонимност и не след дълго справедливостта възтържествува и тя вкусва успеха на своя труд.

През 1818 г. семейство Шели също така напуска Англия и заминава за Италия, където в следващите години преживява още две трагедии - смъртта на второ и трето дете. Накрая се ражда техният син и единствен наследник - Пърси Флоренс. През 1822 г. Мери трябва да продължи напред без своя спътник - Пърси Шели се удавя, когато неговата лодка потъва по време на буря близо до Виареджо.

"Пожелавам на жените не да имат надмощие над мъжете, а над себе си".

Година след гибелта на Пърси Шели писателката се завръща в Англия, където се отдава на грижите за сина си, своята писателска кариера и на непрестанните усилия да публикува творчеството на мъжа си. И най-вече на всичко около своята най-велика творба, която още тогава се радва на изключителна популярност и на свой ред вдъхновява редица други в изкуството.

"Моите мечти са били само веднъж по-хубави и приятни от моите произведения".

В "Мери Шели" участват още Мейзи Уилямс, Стивън Дилейн, Том Стъридж, Бел Поули, Бен Харди и др.

Биографичната лента ще има прожекции в рамките на CineLibri на 11 октомври в кино “Влайкова”, 12 октомври в кино “Одеон”, 13 октомври в Cine Grand, Park Center, 14 октомври кино “Арена Делукс” Bulgaria Mall и на 21 октомври в Cine Grand, Park Center и Дома на киното.