Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Демонстрантите в Москва СНИМКА: Ройтерс
Демонстрантите в Москва СНИМКА: Ройтерс

Хиляди хора демонстрираха днес в различни градове на Русия в знак на протест срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст с пет години, предаде Асошиейтед прес.

Проявата в Москва, организирана от Комунистическата партия и други леви организации, се състоя с разрешението на властите. Лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов призова управляващите да се откажат от намеренията си и да преразпределят ресурсите, за да не се налага повишаване на възрастта за право на пенсия. "Те продължават да бъркат в джобовете ви", заяви той пред митинга, над който се развяваха много червени знамена, предаде БТА.

Подобни протести се състояха в много градове във всичките 11 времеви зони на Руската федерация, като повечето от тях бяха разрешени от властите.

Решението на правителство да повиши пенсионната възраст до 65 за мъжете и 60 за жените разгневи широк кръг руснаци с различни политически убеждения. По-възрастните се опасяват, че няма да доживеят до пенсия, а по-младите - че ако старите останат по-дълго активни, това ще намали шансовете им да си намерят работа.

Планираната пенсионна реформа понижи рейтинга на президента Владимир Путин. Той предложи някои отстъпки, но заяви, че повишаване на пенсионната възраст трябва да има, защото иначе средната продължителност на живота в Русия ще изтощи пенсионните фондове.

*Четете още:

Почина журналистът Георги Василски - дългогодишен директор и главен редактор на програма "Христо Ботев" по БНР

Депардийо - колекционерът на паспорти