Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Френската звезда иска и Турция да стане негова родина след Русия, Алжир и Белгия

l Актьорът трябва да умилостиви Ердоган, след като се подписа под отворено писмо срещу Корана

l Режисьорът се разсърди на страната си преди близо 6 години заради данък богатство

l “Аз съм готов да умра за Русия, а не като глупак за Франция!”, казва преди време артистът, побратимил се най-силно с Путин

Гражданин на света или колекционер на паспорти?! Френската звезда Жерар Депардийо е братски настроен към редица нации, спрямо които чувства своята принадлежност. На 69 години той иска и Турция да стане негова родина, след като такива вече са Франция, Русия, Алжир и Белгия.

През октомври известният актьор и режисьор планира да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган, за да обсъдят въпроса за евентуалното му ново гражданство. Това разкрива самият Депардийо пред вестник “Айдънлък” - печатен орган на извънпарламентарната Работническа партия на Догу Перинчек, по време на посещението си в Пхенян по случай 70-ата годишнина от създаването на Корейската народнодемократична република (КНДР).

Звездата присъства на тържествата заедно с група на Дружеството за приятелство и сътрудничество КНДР - Франция. В интервюто за “Айдънлък” артистът също подчертал, че вече притежава и алжирско гражданство.

Дали обаче Ердоган е забравил скорошното провинение на Депардийо?! Само преди няколко месеца едно отворено писмо, публикувано на 22 април във вестник “Паризиен” и подписано от близо 300 души, провокира гнева на турския президент. В него се казва, че части от Корана, в които се призовава към “убийството и наказанието на евреите, християните и невярващите”, трябва да бъдат премахнати като “остарели” и в отговор на нарастващия антисемитизъм. Сред подписалите писмото са бившият френски президент Никола Саркози, бившият премиер Манюел Валс, редица интелектуалци и други обществени личности, сред които е и Жерар Депардийо.

“Кой сте вие, за да атакувате нашите писания? Ние знаем колко сте виновни - възмути се Ердоган. - Дали те някога са чели книгите си? Библията? Или Тората? Ако са ги прочели, вероятно биха искали да забранят Библията.”

Така след този случай френската кинозвезда ще трябва да се постарае, за да спечели благоволението на държавния глава и да стане турски гражданин.

А завоюването на паспорти и побратимяването с чужди нации на Депардийо започна още през 2012 г., когато той се обиди на своята страна. Това стана след идването на власт на социалистите във Франция, когато президентът Франсоа Оланд взе решение за въвеждането на т.нар. данък богатство. Въпросният законопроект предвиждаше да да бъдат облагани със 75% данък доходите над един милион евро.

Към онзи момент за последните 45 години актьорът бил внесъл 145 милиона евро данъци в хазната на Франция.

Затова Депардийо се разгневи на властта и се премести в съседна Белгия. Той дори пожела да се откаже от френското си гражданство дори след като проблемният за него данък бе определен като противоконституционен и отхвърлен от парламента.

Въпреки това режисьорът вече бе започнал да си търси нова родина и пожела да получи руски паспорт.

Молбата му бе удовлетворена от президента Владимир Путин, който го направи руски гражданин на 3 януари 2013 година.

Тази измяна от страна на актьора огорчи неговите истински сънародници. Депутатът Денис Бопен тогава коментира, че Путин и Депардийо са нанесли тежък удар върху френското общество. В отговор на това предателство природозащитници от Париж предложиха на заседание на общинския съвет момичетата от групата “Пуси Райът” да бъдат направени почетни граждани на френската столица.

Напук на голямото недоволство обаче Депардийо отстоява позициите си и възхвалява Путин, като дори го сравнява с Франсоа Митеран и Йоан Павел Втори.

В същото време актьорът все така държи да стане и поданик на крал Албер II (бел. ред. - днес на Филип), както възнамерявал по-рано. През 2013 г. директорът на белгийската комисия по натурализация Жорж Далеман заяви, че побратимяването му с руснаците ще усложни процедурата.

“Гражданството не се колекционира, макар че е възможно да имате два или три паспорта”, обясни Далеман.

В крайна сметка още същата година Депардийо е обявен за почетен гражданин на общинския район Естемпюи - точно над границата с Франция, където филмовата икона притежава дом.

И макар че той предпочита да живее в Белгия и дори си позволява да каже, че “краткото му пребиваване в Русия още веднъж го е убедило, че той е французин”, все пак обичта му към страната на рублите остава най-пламенна. И ни най-малко не намалява през годините - макар да е задочна (от разстояние).

“Аз съм готов да умра за Русия, защото там живеят силни хора - изтъква Депардийо през 2015 г. пред сп. "Венити Феър". - И не искам да умра като глупак за Франция в сегашния й вид!”

През март 2014 г. актьорът пусна и своя линия луксозни часовници от производителя Cvstos на име “Горд съм да бъда руснак”.

Режисьорът е сред най-яростните привърженици на Владимир Путин, за когото казва, че го обича силно. Тази година Депардийо специално отиде в Русия, за да даде своя глас в президентските избори, като заяви, че гласува “С патриотизъм и с любов към Русия!”. А за кого ли?!

В своята привързаност към всичко руско (и вече родно) той дори не се бои да опропасти всичките си шансове да се сдобие и с американско гражданство.

“САЩ са народ, който непрекъснато разрушава другите - казва актьорът през 2015 г. - Те се биха помежду си, после унищожиха индианците, установиха робството, запалиха Гражданската война. Те първи използваха атомната бомба. Навсякъде, където минават, оставят разруха. Не! Предпочитам да съм руснак. Ще бъда много щастлив, ако европейците престанат да слушат американците.”

А публичните коментари на Депардийо, от които става ясно, че подкрепя анексирането на Крим от Русия, накараха Украйна да му наложи 5-годишна забрана да влиза в страната “в интерес на националната сигурност”. Така актьорът няма никакъв шанс да се потопи в украинското ежедневие, тъй като е в черния списък на обществени фигури, смятани за врагове на Киев.

Междувременно Депардийо така и не се отказа от френския си паспорт, макар няколко пъти през годините да бе подчертавал, че е готов на това. Този февруари той изрази своята готовност да живее в Алжир като Ерик Кантона, който отдавна е в град Оран.

“Свикнал съм да живея на много места по малко и Алжир ще е едно от тях. Смятам, че уважението към хората в тази страна е голямо, и затова искам да отида там.”

Навсякъде, където кинозвездата намира нов дом, той всъщност живее едва по няколко месеца в годината и отдавна сам се е титулувал като гражданин на света.

Пред френския вестник "Журнал дю Диманш" Депардийо дори заявява към 2013 г., че вече притежава общо седем паспорта.

Четете още:

Жерар Депардийо иска да стане турски гражданин

Френска актриса обвини Жерар Депардийо в изнасилване и сексуални посегателства