Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Куп трудности и “творчески различия” забавят биографичната лента “Бохемска рапсодия” цели 8 години

Връхлита го огромен шанс. Първата му мисъл е, че това е възможност да постигне феноменален възход. Почти веднага обаче осъзнава каква тежест се е стоварила върху плещите му и бива отрезвен от опасението: "Това може да убие кариерата ми, ако не го направя правилно".

На 37 години професионалният му път все още не е белязан от особени успехи, макар определено да разполага с талант. Познат е на широката публика от изявите си на малкия екран и най-вече с ярката си и много популярна роля на Елиът Андерсън в "Мистър Робот", която му осигурява "Еми". Ражда се в един майски ден в семейството на египетски християни четири минути преди своя брат близнак Сами. Израства в Лос Анджелис, той е изкушен от светлините на прожекторите и предизвикателството да се докаже.

И ето че идва моментът, в който след пренареждането на редица планирани и куп неочаквани обстоятелства актьорът Рами Малек получава огромна чест - да се преобрази на големия екран в образа на Фарук Булсара, познат на света като великия Фреди Меркюри.

Сега дори след първия феноменален трейлър на биографичния филм "Бохемска рапсодия" (Bohemian Rhapsody), който провокира всевъзможни рекации (както възторжени, така и скептични) все още стои въпросът дали Малек се е справил със своята изключителна задача. И дали ще възкреси за публиката онзи Фреди, когото обожават милиони, или ще падне жертва на иконичния образ на титаничния вокалист. Някои се съмняват, че Малек ще впечатли зрителите и почитателите на Меркюри, но други вече му предричат място сред претендентите за най-високото холивудско отличие през идния сезон на наградите - "Оскар".

Дългоочакваната продукция за възхода на "Куийн" проследява времето от създаването на британската банда през раждането на някои от най-големите им хитове и хаоса в бурния живот на техния легендарен вокалист, който ги отвежда до ръба на разрухата, до незабравимото им избухване на стадиона "Уембли" в най-мащабния благотворителен концерт Live Aid през 1985 г.

Пред камерата редом до Малек в ролите на останалите членове от групата ще се изявят Бен Харди като Роджър Тейлър, Гуилин Лий като Брайън Мей и Джоузеф Мазело като Джон Дийкън.

Невъзможно е действието да не гравитира около необикновената личност на Меркюри. И всъщност различните намерения спрямо начина, по който трябва да бъде разкрит Фреди в лентата, са в основата на това Малек да влезе в главната роля. Неразбирателствата по този въпрос довеждат и до едно от най-сериозните забавяния на проекта, по който се работи от 2010 г. Сред продуцентите на филма Греъм Кинг, Джим Бийч, Робърт де Ниро, Брайън Сингър са и музикални звезди

Брайън Мей и Роджър Тейлър, които здраво държат юздите и имат последната дума по всички въпроси.

Първоначално в образа на Фреди трябва да се превъплъти комикът Саша Барон Коен, добре известен с атрактивните си изпълнения "Борат", "Бруно" и "Диктаторът". Любопитното е, че самият той е обсебен от идеята да влезе в кожата на музикалната легенда и желанието му до голяма степен задвижва проекта в началото. Тогава Брайън Мей дори го нарича "перфектен" за ролята, но по-късно размисля и го определя с друга дума - "задник", като се стига до така баналните и непреодолими "творчески различия" и оттеглянето на Коен през 2013 г. Оказва се, че комикът е настоявал лентата да задълбае в щурия живот на Меркюри, а живите членове на групата са били твърдо против това да става.

Според Коен музикантите дори искали смъртта на вокалиста да бъде показана още в средата на филма, а после да се разкаже за трудностите пред бандата да продължи напред. Актьорът е категоричен, че никой не би искал да гледа нещо такова. В крайна сметка участието му в продукцията става невъзможно за всички страни. По-късно за ролята е избран Рами Малек, към когото определено имаме повече симпатии, отколкото към Коен. Какво обаче казва Брайън Мей по негов адрес, изглежда е по-важно.

"Много съм доволен, че в крайна сметка избрахме правилния изпълнител за ролята на Фреди. Рами за мен е идеален. Той е слаб, стегнат, вдъхновен, енергичен, пластичен, умее да пее и танцува. Роден е за сцената и шоубизнеса. Рами прави чудесно превъплъщение и ще бъде оценен подобаващо".

Смяната на титулярния актьор не е единствената ключова рокада около създаването на "Бохемска рапсодия".

Режисьорът Брайън Сингър ("Обичайните заподозрени") бива уволнен, тъй като отсъствал твърде дълго от снимачната площадка и не се върнал навреме на работа след Деня на благодарността. Наложило се дори операторът Нютън Томас Сигъл да го замества като режисьор. Самият Сингър се оправда със "здравословни причини", но според запознати между него и актьорите е имало сериозни конфликти и по-конкретно той е имал личен проблем с Малек.

Така в неговия стол сяда Декстър Флечър ("Две димящи дула"), който успява да устои до края и да завърши проекта след множеството трудности и "различия" в екипа.

Сценарият е дело на Антъни Макартън, номиниран за "Оскар" за "Теорията на всичко". Участват още Алън Лийч, Люси Бойнтън, Ерън Маккъскър, Ейдън Гилън, Том Холандър и Майк Майърс.

Премиерата на "Бохемска рапсодия" у нас е на 2 ноември и обратното броене вече започна за нас и много, много други. А вие чувате ли...

Is this the real life? Is this just fantasy?