Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арест и домашен арест за двама от задържаните варненски надзиратели СНИМКА: Pixabay

Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража и домашния арест на двама от надзирателите в Затвора - Варна, разследвани за престъпления по служба. Магистратите оставиха без уважение жалбата на Николай Т., срещу определената му преди 10 дни от Окръжен съд – Варна първоначална мярка за неотклонение задържане под стража.

Вече бившият командир на отделение при Затворническото общежитие е привлечен като обвиняем на 19 юли тази година заедно с други двама свои колеги надзиратели от Затвора – Варна затова, че за времето от 31 май до 18 юли 2018 година са освободили неправомерно лишен от свобода, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие.

На този етап от разследването обвинението, което им е било предявено е, че като "длъжностни лица са наруши служебните си задължения, или са превишили властта и правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда". Законът наказва това престъпление с лишаване от свобода до пет години или с пробация, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Превилегированият затворник е Искрен Маринов. Той излежавал присъда от шест години и осем месеца за участие в организирана престъпна група, специализирала се в кражбата на коли. През март 2017 пред Пловдивския военен съд той се е признал за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морет. Към днешна дата му остава да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

Според държавното обвинение надзирателят на практика е превишил властта си, като е преценил, че затворникът, не е обещствено опасен, въпреки, че в периода, в който е излизал с разрешение от затвора е търпял наказание за нарушение на затворническата дисциплина, а с присъда е бил изолиран и от обществото. Като командир на отделението Николай Т. не е имал право да пуска след 18,00 часа от общежитието на Затвора – Варна лице, което е лишено от свобода. Николай Т. не е имал и право да разпорежда на своите колеги – надзиратели, които са на вишката на затвора или на портала да позволят излизането на затворник. Това било в правомощията единствено на Главния надзирател на Затвора.

Събраните до настоящия момент от разследването гласни свидетелства и други писмени материали обосновават предположението, че обвиняемият е извършил престъплението по служба, за което е привлечен. Нещо повече. Съдът прие представени от прокуратурата нови свидетелски показания за други такива нарушения на служебните задължения на Николай. С оглед спецификата на дейността на този обвиняем, грубо, демонстративно и неколкократно са били нарушени служебните му задължения, твърди държавното обвинение. Съдът намира, че това деяние е с висока обществена опасност както заради личността на затворника, „пускан в отпуск“, така и заради последствията, които биха могли да настъпят от това деяние.

Втората съдебна инстанция прие, че е била изградена стройна организация между надзирателите, привлечени като обвиняеми, които грубо са нарушавали служебните си задължения и закона.

С идентични аргументи Варненският апелативен съд остави без уважение и жаблата на Милен Д. - вторият наздирател, привлечен като обвиняем по това досъдебно производство, който ще остане да търпи определената му от Окръжен съд – Варна мярка за неотклонение „домашен арест“.

Въпреки, че двамата обвиняеми са вече дисциплинарно уволнени и отстранени от длъжност, въпреки продължителния им стаж в системата на ГД „Изпълнение на наказанията“, както и на наградите, които са получавали за добра работа, съдът реши, че е реална опасността всеки един от тях да извърши престъпление против правосъдието, като се опита на окаже въздействие върху своите вече бивши колеги или свидетели.

Коментара ()

Вашият коментар