Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За друидите камъните с дупка в средата били свещени.
За друидите камъните с дупка в средата били свещени.

Те са съвършено шлифовани с идеална дупка в средата

В древността били перфектният амулет за щастлив живот и защита от болести и бедствия

Каква е силата на камъните с дупка в средата? Древните били убедени, че са магически и за тях има многобройни легенди в келтските, уелските, ирландските и британските митове.

Според предците ни те притежавали огромна сила, дори ги наричали приказни камъни, защото били перфектно загладени, все едно са покрити със стъкло. Задължително условие било да имат съвършена дупка в средата.

Поверието било, че са създадени от змии, които ухапвали камъка.

В древността прибягвали до силите им винаги, когато били застрашени от бедствия, наводнения, от епидемии, с които жреците и знахарите не могли да се справят.

Смятало се, че те лекуват различни заболявания, включително причинени от змии, че предпазват от зли сили, кошмари, вещици и др.

На тях древните гледали като на личен амулет за здраве и благополучие. Дори били описани от Плиний в неговата "Естествена история".

Според него разказите за магическите сили на тези камъни тръгват от друидите. Според тях притежателят им щял да има щастлив живот и може да бъде убит само ако убиецът е решил на всяка цена да притежава амулета им.

Научното обяснение за тези странни камъни е, че водата е изваяла странните им дупки, оформяйки ги по пътя си.