Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валсартанът сам по себе си не е опасен, обясняват специалисти. Сигнал е подаден, защото е установен рисков примес в партидите, произвеждани от една компания. Медикаментите са блокирани, докато се установи дали съдържащото се количество от вредния агент в тях би имало някакво влияние върху здравето на потребителите.

Става дума за лекарства, съдържащи валсартан, тъй като в активното вещество са открити примеси, съобщават от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). И то конкретно единствено за валсартан, произведен от китайската Zhejian Huahai Pharmaceuticals. Той се използва за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчнос. Сигналът е подаден от Европейската агенция по лекарствата (EMA) към националните компетентни органи (НКО). Причината е, че заради промени в производствения процес, въведени през 2012 г., в активното вещество попада примесът N-нитрозодиметиламин.

В официалното съобщение на ИАЛ е отбелязано, че N-нитрозодиметиламин се класифицира като вероятен канцероген. Той всъщност е от групата на нитрозамините, които се получават при взаимодействие на нитрити с вторични амини – най-вече във висококиселинна среда или при високи температури. Тоест при топлинна обработка нитратите могат да се превърнат в нитрити още преди да попаднат в организма ни. В препоръка на Министерството на здравеопазването се уточнява: „Нитратите могат да се трансформират в нитрити още преди поглъщането им. Това трансформиране може да стане при неправилно съхранение на хранителните продукти (висока температура и намалено съдържание на кислород в помещението) или по време на готвенето, най-вече при пържене."

В доклад на Дирекция "Оценка на риска" на Българската агенция по безопасност на храните се уточнява: "Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта, в резултат на което се образува съединение, наречено метхемоглобин. Метхемоглобинът е неспособен да пренася кислорода до органите и тъканите, вследствие на което се развива състояние, известно като метхемоглобинемия, характеризираща се с посиняване на кожата и лигавиците. При образуване в организма на големи дози нитрити, след 4 до 6 часа се появяват гадене, задух, диария, посиняване на кожата и видимите лигавици поради натрупването на високи количества метхемоглобин и недоокислена кръв. Едновременно с това се усеща обща слабост, замайване, понякога припадъци, болка в тила и сърцебиене."

Освен това нитрити се прибавят и към много храни като консерванти, подобрители и оцветители. Широкоизползван например е натриев нитрит в пушени меса, бекони, шунка, колбаси, наденици. На етикетите се изписва най-често като E250 и в някои страни от ЕС използването му е ограничено, именно защото при термична обработка на храните, които го съдържат, се образуват нитрозамини, които се свързват с риска от развитие на хиперактивност, метхемоглобинемия, дори рак. Друг източник на вредното съединение са цигарите. Според изследване при изпушване на една кутия цигари в човешкото тяло навлизат 0.8 мг нитрозодиметиламин.

За момента блокирането на лекарствата е единствено предпазна мярка, с цел да се установи дали съдържащите се количества нитрозодиметиламин в тях е възможно да имат някакво въздействие върху пациентите. Твърди се, че съдържанието му в краен лекарствен продукт не би трябвало да е повече, отколкото в кутия цигари. Вземат се мерки за елиминиране на примеса от бъдещите партиди валсартан, така че отново да се произвеждат без никакъв риск лекарствата, които го съдържат. От компания Zhejiang Huahai сами са докладвали за тези примеси на производителите на крайните лекарствени продукти в Европейския съюз, които използват активното вещество валсартан. За момента не е установено други активни вещества от тази компания да са засегнати. От ИАЛ подчертават, че само някои лекарствени продукти, съдържащи валсартан, са блокирани. Затова е добре всички пациенти, приемащи лекарства за кръвно и сърце, да проверят точното съдържание на препарата, който използват, или да се свържат с фармацевт и личния си лекар.