Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Параклисът "Благословеният Кинги" се осветява от полилеи от солни кристали.
Параклисът "Благословеният Кинги" се осветява от полилеи от солни кристали.

 

Само на 3 часа път от Краков е разположено градчето Величка (Wieliczka). Главната забележителност тук са солните мини, едни от най-знаменитите в Европа, историята на които наброява повече от 700 години. Интересното при тях е, че са единственият промишлен обект в света, който
работи без прекъсване
от Средновековието до наши дни. На практика мините представляват цял подземен град, разпределен на девет нива - над 2000 подземни камери, огромни зали, съединени с дълги галерии, украсени със скулптури и барелефи от сол. Общата дължина на галериите е 300 км, а деветте нива се спускат на дълбочина от 327 метра, показвайки всички етапи на развитие на минната техника през отделните исторически епохи.
Билетът за музея е

33,60 злоти

(1 лев е 2 злоти) и обикновено отпред се извиват опашки от туристи. С предимство са групите, а вътре се влиза с екскурзовод. Числеността на групата не трябва да е повече от 35 души. Тук действа следното правило: желаещите да посетят шахтата чакат на входа да се събере група от 35 човека, след което идва екскурзоводът и разглеждането започва. Разбира се, чакането не е безкрайно, ако до 1 час не се набере необходимият брой хора, то екскурзията все пак започва. Турът се провежда не само на полски. В пика на сезона - юли и август, на всеки половин час се организират екскурзии за индивидуални туристи на

английски език

Освен това всеки ден се провеждат по 3 тура на немски, руски, френски и италиански език. Точното разписание на екскурзиите на различен език могат да се видят на официалния сайт на мините. На руски туровете през януари започват в 11,15 часа, а през юли и август в 11,15 и 16,15 часа. Ако сте голяма компания, можете специално да поръчате екскурзия на някой от езиците. В този случай се заплаща по 240 злоти за екскурзовод и по 44 злоти за всеки човек.

10 злоти за снимки

Ако искате да направите снимки или да заснемете с видеокамера екскурзията, трябва да доплатите 10 злоти. Тогава ще ви дадат лепенка с изображение на фотоапарат или камера, които трябва да залепите на видно място, за да го виждат екскурзоводите.
Продължителността на
разглеждането е 1 час и 50 минути
За това време се преминават 2 километра и се посещават 20 старинни камери, свързани с минни галерии. Имайте предвид, че температурата на въздуха под земята е 15 градуса. Така че дори и лятото трябва да носите топла дреха. От друга страна, въздухът под земята не е влажен и хладината почти не се усеща.
Обикновено туристите разглеждат от първо до трето ниво - на дълбочина от 64 до 135 метра. Тук е представена еволюцията на добиването на сол в отделните исторически периоди. Този отрязък представлява и най-голяма историческа ценност.

Туризмът започва през XV век

Туризмът в солните мини на Величка започва още през XV век. По това време посещението в пещерата е било привилегия само на гости на кралския двор. Разположението й - близо до Краков, също спомага за нарастване на интереса към мините. В онези години между екскурзиантите били такива личности като Николай Коперник и Кондрад Целтес.
В последните десетилетия на XVIII век шахтата е
свободно отворена
за посещения и вече ежемесечно се посещавала от няколко десетки туристи. В първите години на XIX век броят на посетителите й скочил до 100 души седмично. В паметната книга могат да се видят имената на цар Александър I, император Франциск I, Фредерик Шопен, Ян Матейка, Менделеев, Болеслав Пруст, Хенрих Сенкевич.
Нов етап в развитието на туризма в мините започва
с идването на австрийците
Те бързо оценили достойнствата на шахтите и започнали да ги рекламират като един от най-прекрасните обекти на монархията. По тяхно време стават достъпни второ и трето ниво, а трасето е прекрасно осветено. В камерата "Михаловице" е поставен масивен полилей, висок 5,5 метра и 3 метра в диаметър, направен от солни кристали и украсен с 300 свещи.
В началото на XX век в шахтите се появява нова забележителност
параклисът "Благословеният Кинги"
Стените му са украсени с барелефи, представляващи библейски сюжети, изпълнени от ръцете на знаменити резбари. Параклисът се осветява от масивен полилей, изработен от солни кристали. Подземната църква е с размери 54 на 15 м и височина 10 м.
28-4 Особен интерес представляват солните скулптури.

Работят като санаториум

Освен с познавателно значение екскурзиите в мините се правят и с оздравителен ефект. Климатът се е оказвал изключително благоприятен за човешкия организъм. Причината е - солта възпрепятства задържането и съществуването на голяма част от алергените и микроорганизмите - бактерии, вируси и гъби, живеещи на повърхността. Затова солните шахти работят като санаториум.
На петото ниво
е разположен алергологичен санаториум. Той е на дълбочина 211 метра под земята и разполага с 86 легла в камерите "Лил" и "Сколимовски". Вдишвайки въздуха, обогатен на хлоридите на натрия, калия и магнезия, курортистите лекуват заболявания на горните дихателни пътища. Първият санаториум работи във Величка в периода 1826 - 1846 година. През 1958 г. дейността му е възобновена по инициатива на професор Мечислав Сколимовски. Днес в шахтите освен заболявания на
горните дихателни пътища
се лекуват и бронхиална астма, хроническо възпаление на бронхите, болести на гърлото, кожни заболявания и алергии. Лечението се основава на специфичния микроклимат, отличителна черта, на която е бактериологичната чистота, висока влажност - от 69 до 79%, голямо количество сода от 10 до 30 мг/куб. м и наличието на елементи като магнезий, калций и др.
Изследванията са показали, че след
14-дневно
пребиваване - по 8 часа в мините ежедневно, напълно изчезва бактериалната флора в носа и гърлото, подобрява се здравословното състояние, за денонощие намаляват пристъпите на кашлица и задух. Посещението на тези камери с лечебна цел се извършва 6 часа през деня и 10 часа през нощта под наблюдението на медицински персонал.

Подземни езера посрещат посетителите.
Подземни езера посрещат посетителите.
Особен интерес представляват солните структури.
Особен интерес представляват солните структури.