Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Николов, правите ли изследвания как се отразяват Е-тата на здравето и кои са най-опасните?

- Не, нямаме конкретни изследвания, но следим публикациите по света и у нас и те категорично посочват като най-опасни хидрогенираните мазнини.

Затова те вече са забранени не само в щата Ню Йорк, но и в други страни.

Вредни са и изкуствените подсладители. Навремето са измислени като лекарства за диабетно болните, но след това са вкарани в индустрията, защото са много по-евтини от

захарта

От години съветваме хората да избягват всички продукти, рекламирани като диетични. Най-малкото полза от тях няма.

На следващо място са синтетичните оцветители. Масово не се знае, че има натурални, естествени багрила от цвекло, моркови, които са безвредни. За съжаление голямата част от тях са синтетика и те са крайно нежелателни.

Консервантите също са опасни не толкова поради вида си, колкото заради количествата, които производителите използват. В практиката

няма почти никакъв контрол

колко консерванти се влагат в даден продукт, макар че е ясно, че консервантът е вид отрова. Работата му е да убива определени микроорганизми, които могат да развалят храната. Логично е, че тези вещества въздействат и върху организма ни, в който има 200 хил. микроорганизъма, с които сме еволюирали в продължение на хилядолетия. За съжаление всички консерванти са канцерогенни, иначе няма как да са консерванти. Сега битува тезата, че в малки количества те са безвредни, но не знам някой да е проверявал колко от тях поемаме всеки ден с храната си. И какви наистина са безвредните дози.

Убеден съм, че всеки ден поглъщаме огромни количества, защото, когато човек седне на масата, освен колбас и месо, той яде поне още няколко неща с тях и се получава голямо натрупване. Към всички тях, като се добави и натуралният консервант солта, става прекалено.

- Имат ли алтернативи?

- Имат и те са много по-безопасни и щадящи. Примерно опаковките със защитна азотна атмосфера, които могат да се приложат към повечето храни, меса. В тях няма кислород и не могат да тръгнат процеси на развала. Защо производителите не ги използват, а слагат консерванти? Защото са евтини и това изкушава бизнесмените да слагат повече - за по-сигурно.

- Какъв е изходът?

- Да се въведе принципът на предпазливостта - когато дадена стока или предмет се пуска на пазара, производителят да докаже с аргументи и факти, че това е безопасно. За съжаление, когато тези добавки и Е-та са налагани на пазара преди много години, този принцип не е приложен. Сега чакаме медицината да събере доказателства. Да, те ще се натрупат с времето, но

с цената на още повече болни хора Още по-неприятното е, че това е подходът както в козметиката, така и при лекарствата. И там е тъмна Индия. Никога не трябва да се забравя, че всеки козметичен продукт, който нанасяме върху тялото, до 20 минути вече е в кръвта ни, така че съветвам всички да не си слагат нищо, което не биха изяли.

Като цяло най-добре е да се избягва преработената храна. Примерно аз не ям кетчуп, а домати. Не си купувам сок, ям плодове,

предпочитам прясно месо пред колбаси За съжаление хората станаха мързеливи - искат всичко да им е готово и те само да си отварят устата. Проблемът е, че именно с мързела си провокираме тези производители. Защо не си направим салата "Снежанка" вкъщи с цедено мляко и краставици, а купуваме готовите бъркочи със знайни и незнайни Е-та? Който го мързи, нека да си ги яде заедно с консервантите.

Помня един столетник

от остров Икария - бяха го снимали с цигара в едната ръка и с чаша вино в другата. Обясняваше, че всичко се дължи на факта, че там сами си отглеждат храната.

- Не е ли странно, че в Българската агенция за безопасност на храните има предимно ветеринари? По нищо не личи да има учени, които проучват как дадени Е-та и добавки влияят на здравето ни?

- Това е трябвало да бъде заложено като изискване. Логично е да има научни звена, в които да има и хуманни лекари, за да следят непрекъснато кое вещество как се отразява върху човешкото здраве.

Още за опасните Е-та четете тук.

Кои са опасните Е-та

Битката с опасните Е-та и двойните стандарти при храните