Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оцветените бонбони са сред най-вредните храни.
Оцветените бонбони са сред най-вредните храни.

Учените доказват как ни разболяват, но Европейската комисия за безопасност не реагира

Аргументът е, че чак през 2020 г. ще приключи изследването кои синтетични добавки ни вредят

Защо битката с двойните стандарти и опасните Е-та в храните е толкова трудна? Първо, защото никоя държава, в която са базирани мощните мултинационални концерни, не иска да си разваля отношенията с тях. Те могат да изнесат бизнеса си, да съкратят хиляди работни места, да плащат данъци в друг бюджет.

Второ, производителите на химичните вещества в храните са едни от най-влиятелните немски, холандски и щатски компании, чиито приходи многократно надвишават брутните национални продукти на много европейски страни.

Създадени през

50-те години,

тези над 370 вещества са изследвани най-много по веднъж. С допотопни методи от днешна гледна точка е решено, че са безвредни, казват експерти. Европейската комисия за безопасност на храните бе принудена от редица учени да признае, че повечето от тях са отрови, но в определени дози те не вредят на човешкото здраве. Въпросът е защо, когато учени излязат с конкретни изследвания, че

в пъти по-малки количества от тези Е-та увреждат човешката ДНК

или имат ясно изразено канцерогенно действие, от Европейската комисия за безопасност на храните неглижират проучванията.

Вече има нови тестове, много по-чувствителни и с модерна апаратура, с която експерти по цял свят потвърждават вредата от тези добавки. В резултат на всичко това едно по едно те са забранявани.

Което е резултат от проучвания на много учени, включително и на българския професор Георги Милошев, който показа как тези химични вещества променят и увреждат човешката ДНК. При това

в много по-ниски дози,

отколкото поемаме с някои храни.

Големият въпрос е защо толкова прибързано от ЕК обявиха, че проучването на Милошев има някои слабости, без да уточнят какви. Паралелно с това Българската агенция за безопасност на храните обяви, че тези вещества не вредят, защото са разрешени с европейски регламент. Всъщност именно той в момента е подложен на проверка, като се ревизират всички Е-та - анализът им трябва да приключи до декември 2020 г.

Логично е дотогава, вместо тези вещества да бъдат защитавани, към тях

всички да се отнасят с необходимото подозрение. Най-малкото защото има много учени по цял свят, които твърдят, че повечето Е-та директно водят до рак, сърдечно-съдови, автоимунни заболявания и други.

Нещо повече, в продължение на 4 години изследването на проф. Милошев, публикувано в западни научни издания, не е опровергано или поставено под съмнение от никого. Методът му е публикуван и всеки един учен в която и да е точка на света може да повтори проучването, за да провери верността на данните.

Факт е, че никой не го е направил, напротив – различни експерти цитират резултатите и ги използват в свои изследвания. През това време държавните органи, включително на европейско ниво, излизат с тезата

да не се паникьосва населението

Именно затова много учени твърдят, че сегашната ситуация напомня на тази след аварията в Чернобил. Всякакви политици и подчинените им експерти тогава обясняваха, че няма никаква опасност хората да ядат всичко, обливано с радиоактивния дъжд, противопоставяйки се на малцината учени, мислещи с главите си.

Сега лекарите са убедени, че ако тогава са взети елементарни предпазни мерки, бумът на щитовидни заболявания и рак на яйчниците нямаше да е такъв, какъвто е сега.

От тази гледна точка

отговорността на всички сегашни защитници на Е-тата в България и Европа е огромна. 

Каква ще е цената й, четете в хартиеното издание. 

Още за опасните Е-та, четете тук.

Сергей Иванов, Център по биология на храните: Комбинациите от много Е-та са опасни

Богомил Николов, "Активни потребители": Не яжте преработени храни

Проф. Връбка Орбецова: Боядисаните храни са сред най-вредните

Д-р Атанас Михайлов: Недоумявам защо майки дават на децата си изкуствени сокове