Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според последните проучвания сладоледите могат да се окажат коктейл от опасни Е-та.
Според последните проучвания сладоледите могат да се окажат коктейл от опасни Е-та.

Д-р Фабрицио Мансини публикува скандален списък на всички вещества и канцерогенните им ефекти

Неотдавна един от най-популярните американски лекари Фабрицио Мансини, сред чиито клиенти са много холивудски знаменитости, милиардерът Ричард Брансън, авторът на бестселъри за самоусъвършенстване Уейн Дайър и др., обяви кои са най-вредните добавки в храните. В списъка му са само тези, за които вече е установено, че причиняват рак при плъховете.

“Да, знам, че хората не са лабораторни мишки, но когато едно вещество има канцерогенно действие при животните, то може да причинява тумори и при хората”, категоричен е ученият.

На първо място в скандалния му списък е ацесулфам К, или Е950. Това е вещество, което е 200 пъти по-сладко от захарта. Най-често се използва при тестените изделия, дъвките, желатиновите десерти и диетичните продукти.

“Проучвания при животни предполагат

връзка с рака

и отрицателни ефекти върху щитовидната жлеза”, отбелязва д-р Мансини в проучването си.

Според него малко по-различен е ефектът на аспартама, влаган обилно за подслаждане на диетични храни, на безалкохолни напитки, при желатинови и замразени десерти.

“Изследванията върху животни и хора сочат, че ако се консумира по време на един човешки живот, може да увеличи риска от рак и да предизвика промяна на мозъчната функция”, смята популярният учен.

Подобна е ситуацията и със Синьо 2, по-популярно в Европа като Е132. Оцветителят индиго кармин се среща при различни храни, напитки и бонбони.

“Проучванията

установяват, че причинява рак

на мозъка

при мъжки плъхове”, обяснява Мансини.

ВНА е популярен антиоксидант, известен и като Е320, който масово се използва за забавяне на гранясването на храните. Има го във всякакви продукти, съдържащи мазнини, включително в зърнените храни, чипсовете, растителните масла и др.

“Министерството на здравеопазването и службите на САЩ смятат, че BHA е

“разумно предвидимо да

бъде човешки канцероген”,

въпреки че Агенцията по храните все още разрешава да се използва в храните”, отбелязва д-р Мансини. Причината за твърдението му е, че в САЩ здравните власти вече са установили достатъчно факти, че това вещество причинява рак. При по-висока консумация той директно води до папиломи и мозъчноклетъчни тумори при плъхове и хамстери. Затова щатът Калифорния го е обявил за канцероген.

Неслучайно и популярният български лекар д-р Георги Гайдурков публично съветва

да се ограничи консумацията

на всички видове растителни масла.

На следващо място в списъка на д-р Мансини е оцветителят Е150, който има 4 разновидности. Всъщност това е карамеленият цвят, който се среща при безалкохолните напитки, при уискитата, брендитата, сладоледите, чипсовете, десертите, бирите, оцетите, соевите сосове, шоколадите и много други.

“Съдържа определени замърсители, които причиняват рак при лабораторни животни”, лаконичен е д-р Мансини. Затова щатът Калифорния го обявява за канцероген.

Подобна е ситуацията и с олестрата, или олеана, който е сред най-известните заместители на мазнините. Най-често този химичен продукт се среща при чипсовете, сладоледите и замразените храни Според д-р Мансини веществото причинява диария, метеоризъм, но и намалява способността на организма да абсорбира мастноразтворими каротеноиди като бета-каротина и ликопена в плодовете и зеленчуците, които предотвратяват рака.

По-нататък в списъка му е калиевият бромат, или Е924, който подобрява свойствата на брашната и е добър набухвател. Заради доказаните му канцерогенни свойства много страни постепенно забраняват употребата му.

Вероятно такава ще е съдбата и на пропил галата или Е310, смятан за антиоксидантен консервант. Използва се при растителните масла, месните продукти, картофените чипсове, пилешките супи, дъвките и др.

Според Мансини освен стомашно-чревни разстройства предизвиква и рак при животните. Затова засега е забранен при бебешките храни.

Друг вреден оцветител е еритрозинът, известен като Red 3 или E127.

“Може да причини рак на щитовидната жлеза при плъхове”, коментира д-р Мансини. Според него подобно

кошмарно въздействие има и популярният захарин, който се среща в почти всички безалкохолни напитки и диетични храни.

“Той може да доведе до рак на пикочния мехур при мишки и женски плъхове. Но е установено, че причинява и други карциноми при плъховете”, казва Мансини. Бегъл поглед над различните проучвания по света потвърждава думите на популярния учен.

Според него изключително вреден е и един от най-популярните консерванти при колбасите и пушените риби - натриевият нитрит и натриевия нитрат.

“Последиците за здравето са свързани с различни видове рак при хората”, отбелязва Мансини. Твърдението му се потвърждава и от многобройните проучвания в цял свят, които доказват, че добавката,

дори да не мине през термична обработка, също е много опасна

За разлика от това вещество, което производителите смело изписват на етикетите, не така стои въпросът с трансмазнините. Обикновено ги прикриват под различни наименования, но се срещат при почти всички растителни мазнини, маргарини, масла, крекери, пържени храни, готови печени продукти, сладоледи и пуканки за микровълнови фурни.

Според Мансини това, което със сигурност може да се каже за този химичен продукт, е, че стимулира сърдечносъдовите заболявания.

Може би една идея по-безвреден е тартразинът, известен като Жълто 5 в САЩ и Е102 в Европа. Използва се за оцветяване на желатинови десерти, бонбони, сладоледи, чипсове, кейкове, безалкохолни и енергийни напитки, полуготови миксове за ризото, тортиля, печива, вина и много други.

Това е потенциален алерген, който може да причини уртикария, хрема и др., смята Мансини.  

Кои са останалите отрови в храните и какво ни причиняват, четете в хартиеното издание. 

Още за опасните Е-та, четете тук. 

Сергей Иванов, Център по биология на храните: Комбинациите от много Е-та са опасни

Богомил Николов, "Активни потребители": Не яжте преработени храни

Проф. Връбка Орбецова: Боядисаните храни са сред най-вредните

Д-р Атанас Михайлов: Недоумявам защо майки дават на децата си изкуствени сокове