Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искат екстрадицията на нископоставения служител за нарушаване ембаргото над Сирия, заговор и пране на пари.

Арестувани са иракските собственици на фирмата, доставяла оборудване за Сирийските арабски авиолинии.

Според Вашингтон тази авиокомпания работи с терористи.

До 60 дни съдът в Добрич трябва да се произнесе дали ще екстрадира българския гражданин Желяз Андреев, обвинен от властите в САЩ в тежки престъпления. Решението трябва да бъде взето според доказателства, които ще пристигнат у нас от Щатите. Както и въз основа на факта, че българинът е обвиняем за действие като служител в чужда фирма, работеща у нас с договор по нашия Кодекс на труда, каквато е тезата на защитата.

Ситуацията в САЩ

 На 24 февруари 2017 г. властите във Флорида повдигат обвинения на 11 физически лица и една компания за износ на забранени стоки в Сирия. Арестувани са двама братя и сестра им. Това са 40-годишният Али Кабу с американско име Алекс Кабу – със статут на постоянно пребиваващ в САЩ иракчанин, който към оня момент живее в България.

Брат му Араш Каби или Аксел Каби, на 43 г., от Маями, Флорида, и сестра им Мариан Каби - на 34-годишна възраст, от Маями, Флорида.

Според обвинениетоте са нарушили ембаргото над Сирия, търговските разпоредби и заповедите на Министерството на финансите на САЩ, използвайки за това българска компания. Повдигнати са им обвинения за нарушаване на още 3 закона, включително и износ на стоки с двойна употреба.

Последните са за Сирийските арабски авиолинии - авиокомпанията на сирийското правителство, блокирана от Министерството на финансите на САЩ за транспортиране на оръжия и боеприпаси в Сирия за терористични звена на “Хизбула” и Иранската революционна гвардия (IRGC).

Повдигнати са обвинения и на Адиб Зенон, Рик Али, Амар ал Мунаед, Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев, Иван Сергиев и Сирийските арабски авиолинии.

Според обвинителния акт на разследващите органи в САЩ тези хора участват в заговор, нарушаване на ембарго, контрабанда, фалшива информация, пране на пари. Според съдебни документи Али Каби управлява офиса на AW-Tronics в България, експортно дружество в Маями, чийто шеф е Араш Каби. Всъщност то транспортира и изнася различни части и оборудване за въздухоплавателни средства на Сирийските арабски авиолинии.

Мариан Каби, служител по съответствието с експорта и одитор на AW-Tronics, улеснява този износ, като подава фалшива и подвеждаща електронна информация за износ към федералните агенции.

И тримата обвиняеми внимателно са наблюдавали и насърчавали подчинените си в AW-Tronics при умишления износ на частите и оборудването за Суриан Араб Ейрлайнс. В резултат станали помагачи на сирийското правителство в насилието срещу народа му.

Всичко това е описано в акта, който е официален документ, уведомяващ ответника за наказателните обвинения.

В случай че бъде признат за виновен, Желяз може да получи присъда лишаване от свобода от 20 до 40 г. и глоба от 1 до 250 хил. долара.

Реакциите в България. Година след официалната публикация на Министерството на правосъдието за дело срещу 11 физически лица, 5-има от които българи, и частна фирма, един от обвинените е задържан в родния си град.

Добричкият окръжен съд вече се произнесе по задържането му под стража до изтичането на 60-дневния срок, в който трябва да пристигнат документите от САЩ. След като те бъдат разгледани, съдът ще се произнесе по екстрадицията на младия мъж.

Защо Щатите проявяват претенции само към Андреев, до този момент, не е ясно. За "168 часа" говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова, бе категорична, че по делото няма други българи.

Дейността на AW-Tronics

"Познавам Желяз от години - споделя със "168 часа" приятелката му Милена Здравкова. - Двамата работехме през едно бюро в AW-Tronics в колцентъра на фирмата в София.

Работата ни беше да говорим с клиенти по предварителен списък, спуснат на всеки от нас от отдел "Логистика". "Работата Ви е да говорите и да пускате имейли, не да питате", беше основно правило в офиса. Напуснахме, защото си намерихме по-добра работа", допълва тя.

Мнозина бивши служители споделят с радост, че са последвали примера им. Според тях работното място било далеч под стандартите. Атмосферата в офиса не била особено креативна. На всички е забранено да говорят на език, различен от английски, без значение по какъв повод.

Първоначалните над 100 служители са сведени до 30-40. Работното време е 9 часа, а заплащането – несъизмеримо, твърдят напуснали фирмата. Отношението на иракчанина към подчинените му рядко е положително.

Заради лошите условия текучеството било непрекъснато. Постъпилите чрез обяви оставали, само докато си намерят друга работа. Твърди се обаче, че назначените подписвали трудови договори по българския Кодекс на труда.

"168 часа" опита да се свърже със софийския офис на AW-Tronics, но там никой не отговаряше на телефоните. Първоначално седалището е било в жк "Младост", след което е изместено до летището.

Твърди се, че офисът бил малък, без прозорци, натъпкан със служители. Заради липсата на кислород служителките често припадали.

Въпреки лошите условия Желяз за кратко съвестно изпълнявал задълженията си - бил на най-ниското стъпало - изпращач на мейли, като такъв и напуснал скандалната фирма.

"Желяз е изключителен човек - категорична е приятелката му. - Професионалист. Грижовен е към семейството си и към мен. Нямам обяснение как някой, който работи по българските закони и изпълнява служебните си задължения, произтичащи от тях, изведнъж е обвинен за престъпление по американските закони.

Аз съм категорична, че по времето, в което са сключени сделките, нито България, нито ЕС са имали наложено ембарго към Сирия."

Според приятели на Желяз, когато през миналата година разбира за обвиненията, трудно приема възможната си вина. След ареста на братята и сестрата той наема адвокат, за да доказва невинността си. Тъй като месеци наред нищо не се случва, добричлията решава, че е станала грешка, и затваря тази страница.

До 7 април, когато, гостувайки на родителите си в Добрич, е извикан в полицията във връзка с "катастрофа". На място се оказва, че ченгетата са проявили изключителна "оперативна комбинативност" и всъщност го викат заради американските обвинения.

Според юристи обаче нает служител по българските закони не може да отговаря за действията на американския си работодател. Чужденците, работещи в България, са длъжни да спазват нашето законодателство. Няма как български гражданин да знае и да спазва правилата на други държави, с които няма никакви отношения, включително и трудовоправни.

Тъй като служителите нямат самостоятелен правен и финансов статут, те не биха могли да отговарят за договори, сключени от името на компаниите, в които работят.

Отговорност биха носили само ако са изрично оторизирани

търговски представители или притежават делегирани правомощия от регистрирана в САЩ компания.

Реално чрез регистрираната в България фирма в AW-Tronics се заобикалят наложеното ембарго и забранената търговия на стоки с двойна употреба. Сделките минават през ЕС/България.

Щатската техника пристигала до София ислед това е реекспортирана до Сирия, Израел, Ирак, ОАЕ, Саудитска Арабия, Либия, Йемен и Кувейт. Службите зад океана прехващат 7 такива сделки – части за Airbus и френските ATR. Двама от мениджърите – Михаела Ненова и Иван Сергиев, попълват фалшива товарителница и доставят в Китай забранено авиооборудване.

Екстрадицията е по-различен казус от европейската заповед за арест, припомнят адвокати. Според тях в този случай България има пълното право да прецени дали наистина обвиненият в чужбина е виновен и едва тогава да изпълни процедурата.

Приятели и близки на Желяз организират протести пред Съдебната палата в столицата и в Добрич. Според тях той е невинен и държавата най-после трябва да започне да защитава гражданите си

Майката на Милена – Виолета Тодорова, в сърцераздирателно слово изброява много организации, които се грижат за защитените видове. Според нея обаче сред тях не са младите хора на България и тяхното бъдеще.

Близки на Желяз започнаха и петиция за промяна на законодателството в частта му за екстрадицията на българските граждани, която да е в полза на българите и България.

Четете още:

Спомнете си как бяха екстрадирани поисканите по телефона противници на Ердоган

Ще спасим ли и Желяз от електрическия стол?

Прокуратурата казва, че Желяз е извършил фалшифициране на документи и контрабанда, но това не е вярно