Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младокът първо се пребори с късогледството и астигматизма, а след това преживя поредица от тежки контузии, за да стигне до полуфинал на “Аустрелиън Оупън”

Преди началото на полуфинала всички говореха за предстоящия сблъсък между Давид и Голиат. Само че, за разлика от библейската притча, на корта големият воин смаза по-слабия и неопитен противник. Роджър Федерер още от първата минута наложи своето превъзходство над корееца Хьон Чун и не изпусна юздите до онзи момент във втория сет, когато кореецът реши да се откаже.

В социалните мрежи моментално се появиха коментари, че младокът се е уплашил да не загуби с катастрофален резултат и заради това е симулирал на корта. Това са приказки на хора, които очевидно не са имали шанса да се запознаят с житието и битието на южнокорееца, който предизвика истинска сензация на първия турнир от Големия шлем.

Хьон Чун може да е всичко друго, но не е симулант. Макар и само на 21, той минава през тежки изпитания, преди да се намърда в елита на световния тенис. Именно трудностите го превръщат в боеца, който не трепна пред далеч по-именитите си съперници на "Аустрелиън Оупън". Направи ли ви впечатление как младият азиатец прие хладнокръвно сензационните си победи над братята Звереви и Новак Джокович. Нямаше ги вдигнатите ръце към небето,

радостното

търкаляне по пода

и прегръдките с мама и татко. Една усмивка на облекчение беше цялата емоция, която си позволяваше хладнокръвният тенисист.

На полуфинала той също не изглеждаше особено притеснен от факта, че играе срещу най-големия не само в съвременния тенис, но може би и за всички времена. И все пак болката се оказа твърде силна и му попречи да се опълчи на маестрото.

След преждевременно приключилия двубой Чун пусна в социалните мрежи снимка на ходилото си, покрито със спукани гнойни мехури. Стряскащата снимка не само затвори устата на критиците му, но и ни даде шанс да си представим колко силни болки е изпитвал кореецът при всяка следваща стъпка на нажежения корт. За съжаление раните по краката ще му попречат да участва на турнира Sofia Open. Феновете на тениса у нас се разминаха на косъм с шанса да видят на живо Чун, който е пример за това как

човешкият дух

може да победи физическите недъзи

и да ги превърне в свое оръжие.

Защото преди 15-ина години малкият Хьон стресира родителите си заради сериозни проблеми със зрението. Лекарите твърдят, че късогледството и астигматизмът на момчето не могат да бъдат излекувани и той ще се справя трудно в ежедневието въпреки очилата с голям диоптър. Намира се специалист, който съветва родителите да запишат сина си на уроци по тенис на корт. Не че ще стане голяма звезда, но опитите му да фокусира зелената топка биха могли да окажат благоприятен ефект върху зрението на детето.

Така той стъпва на корта, а първият му досег с тениса е катастрофален. Само че бащата на Хьон Чун не се отказва и дори строи корт в задния двор на къщата си. Там синът му играе по цял ден с по-големия си брат. И нещата започват да се получават. Зрението на момчето започва да се оправя, той все все по-добре реагира на връхлитащата топка, а физиката му бързо укрепва.

След стотици часове на корта в задния двор Хьон Чун подобрява зрението си дотолкова, че се явява и на международно състезание. Съперниците му в началото са учудени да видят срещу себе си

усмихнатото хлапе

с огромни очила.

Чувството им за превъзходство е измамно. Чун дотолкова е свикнал с цайсите, че ги превръща в свое предимство и с тях още по-добре вижда ситуацията на корта. Победите се нижат една след друга и така се стига до големия пробив. Очилатият талант получава покана заедно с брат си да тренират в прочутата школа на Ник Болетиери.

Подготвеният да се справя с трудностите южнокореец много бързо се аклиматизира към новия си начин на живот и още по-бързо започва да развива качествата си. Успехите му при юношите дават основание на специалистите да го обявят за един от най-големите таланти на световния тенис. Чун не ги опровергава и

нахлува с гръм

и трясък при професионалистите.

През 2015 г. той печели четири титли от сериите "Чаланджър" и преодолява квалификациите на "Уимбълдън" и US Open. В края на годината го пращат за 4 месеца в казармата, което почти не се отразява на спортната му форма.

Но идва друг проблем. През 2016-а поредица от контузии вадят Чун от корта и сериозно застрашават мечтите му за успехи в елитния спорт. Свикналият да се бори със зъби и нокти за мястото си под слънцето Чун преодолява лошия период и през миналата година отново се връща по пътя на победата. Вече участва на три турнира от Големия шлем, като и на трите успява да премине през първи кръг. През ноември печели и титлата от първото издание на младежките финали на АТП. Пътят му към върха е разчистен.

Пробивът му на "Аустрелиън Оупън" просто затвърди впечатлението, че 21-годишният южнокореец има всички шансове да пробие в топ 10. И да се включи в кандидат-листата на младоците, от които все така продължаваме да чакаме да бъдат

достойни наследници на Федерер,

Надал и сие.

В родината си Чун вече е истински герой. След успехите му в Мелбърн в азиатската страна отбелязаха рекорден ръст в продажбите на тенис артикули.

Всички млади южнокорейчета искат да тренират тенис. Нещо, което вече видяхме и в България след възхода на Григор Димитров.