Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не се чудете, ако при проверка на пътя катаджията ви светне с фенерче в очите. Сигурно заслепяването ще ви разгневи, но това е, защото проверява дали случайно не сте употребили дрога, преди да седнете зад волана.

Разширените зеници и зачервените очи са един от първите признаци, които водят до такова съмнение. Такива с инструкциите, които МВР е дало на служителите от Пътна полиция, защото статистиката показва, че все повече стават заловените надрусани шофьори.

За цялата 2017 година

в цялата страна

са установени

над 2300 случая

на управление на автомобил под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от МВР. Най-много са хванатите шофьори в големите градове - първенец е Бургас, следван от София, Стара Загора, Пловдив. В Благоевградска област също отчитат повече случаи, като за първите десет месеца на годината те са близо 100.

"Най-често констатираните случаи са на водачи, които управляват МПС след употреба на марихуана или амфетамини. По-рядко - кокаин, хероин и метамфетамини. Броят на дрогираните шофьори е по-малък от хванатите пияни, но случаите тревожно растат все повече", каза инспектор Димитър Николов от Пътна полиция - Благоевград. За областта най-много са хванатите в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев. Категоричен е, че и пияните, и дрогираните са еднакво опасни на пътя, защото са

с нарушена координация, забавени реакции и невъзможност за реална преценка

на ситуацията.

Нараства тенденцията за употребата на повече от едно наркотично вещество. Обикновено това е комбинация от марихуана, метамфетамини и амфетамини, които изместват хероина. Нерядко има и случаи на шофиране след коктейл от дрога и алкохол.

След промени в НК от няколко месеца шофирането след употреба на наркотици вече се наказва с лишаване от свобода.

Законът е предвидил нулев толеранс към употребата на вещества и няма минимално количество, за което да не се наказва. Докато при пилите с резултат от 0,5 до 1,2 промила алкохол се носи административнонаказателна отговорност, а над тази граница - деянието се криминализира, при дрогираните няма минимален праг и срещу всички вече се образува бързо производство. Обикновено делата минават на споразумение. Предвиденото наказание е от 1 до 3 г. затвор, глоба от 500 до 1500 лв. и отнемане на правото да се управлява МПС за определен период.

Най-често съдилищата дават по около 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, около средния размер на глобата и отнемане на книжката за няколко месеца, обикновено от половин до една година.

Рядко се стига до ефективно лишаване от свобода. Зад решетките попадат тези с криминално минало или пък заловени в изпитателния срок на предишна условна присъда.

Причината да расте броят на хванатите напушени зад волана е, че катаджиите имат повече тестове за проверка. Консумативите обаче са доста скъпи и все още проверките на водачи за употреба на упойващи вещества не са така масови, както на тези за алкохол. Използват се най-вече полевите DRUG Check 3000 и техническото средство DRUG Test 5000, което е стационарно. За цялата областна дирекция на МВР - Благоевград,

има един такъв уред,

който периодично се мести в различните районни управления.

За работа с полевите тестове полицаите минават специално обучение и следват спуснатите им инструкции, подготвени от специалисти. Следят за необичайно движение на колите по пътя, криволичене, неадекватни маневри, внезапно спиране или потегляне. Първото нещо, което правят служителите, след като спрат за проверка автомобил, е да преценят дали има признаци шофьорът да е употребил наркотици. Наблюдавай се поведението му и комуникацията, дали има опит за неподчинение, забавени реакции, суетене, резки или некоординирани движения, треперещи ръце.

С джобното фенерче, насочено

към зениците,

се проверява дали са стеснени или разширени. Употребилите дрога имат зачервени конюнктиви, изцъклени воднисти и неспокойни очи. Ако шофьорът си бърше и търка носа или устата му е пресъхнала, това също е признак, че е възможно да се е дрогирал. Следи се за противоречиви отговори на въпроси, неясен изговор или пък отправени ругатни.

Възможно е и катаджията да поиска да се отвори колата, за да усети дали има специфичен мирис на марихуана, или пък на разтворител на боя, както миришат някои амфетамини.