Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На зимната олимпиада руските шампиони ще могат да си избират кое модерно парче да им пуснат на награждаването, защото химнът им е забранен.

Изключително интересна се очертава предстоящата зимна олимпиада в Пьончанг. По традиция феновете на спорта чакат с по-голямо нетърпение летните игри, но сега ще е различно.

На започващата през февруари олимпиада ще е доста напрегнато заради решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да изхвърли Русия от игрите.

Правим важно уточнение, че спортните босове взеха леко половинчато решение, тъй като в Пьончанг все пак ще има руски спортисти. Те обаче няма да имат право да носят знамето на гърдите си и няма да чуят руския химн, ако спечелят златния медал. Като нищо шампионите ще могат да си избират измежду най-модерните парчета на Бионсе или Риана, когато се качат на най-горното стъпало на почетната стълбичка.

Извън кръга на шегата решението на МОК беше прието болезнено в най-голямата по територия страна в света. Причината за санкцията е масовото допингиране на руски спортисти, които завоюваха куп отличия на предишната зимна олимпиада в Сочи. Според най-крайните анализатори Москва е превърнала в държавна политика допингирането на своите национални състезатели. Десетки високотехнологични лаборатории работят неуморно за произвеждането на нови и нови химични съединения, които повишават силата, издръжливостта и концентрацията. В същото време руската антидопингова агенция целогодишно е във ваканция и въобще не си дава зор да следи какво се случва по спортните школи и лагери.

Истината обаче излиза наяве, а разкритията са толкова шокиращи, че скандалът просто няма как да бъде потулен. Пробите на медалистите от Сочи са проверени отново и с по-модерни техники за откриване на забранените вещества.

Резултатите изненадват и най-големите песимисти. Едва ли не всеки втори от руските състезатели на зимните игри преди 4 години е вкарвал гориво в кръвта, за да надвие конкуренцията. Виновните са наказани, а медалите им са отнети.

Само това обаче не стига, тъй като състезателите под сурдинка признават, че са били натискани от треньори и шефове на спортни федерации да се допингират. А решението за масовата измама идва от най-високо ниво. Дори и тежко бюрократична машина, каквато е МОК, е принудена да се задейства по най-бързия начин. Светът следи със затаен дъх дали на руснаците ще им се размине и дали веднъж завинаги няма да се даде зелена светлина на допинга. Защото имаше и такива предложения от сериозни специалисти. Според тях е най-добре всички да започнат напълно легално да приемат лекарства, да бият инжекции и да се подлагат на кръвопреливане, за да подобрят спортните си резултати на пистата. Когато всичко това стане легално, спортистите ще се отърват от непосилните тренировки и ще разчитат повече на колегите си от медицинските лаборатории.

Крайно атрактивен сценарий, който едва ли ще се осъществи в близкото столетие. Поне така изглежда от последното решение на МОК. Босът Томас Бах ясно показа на всички членки на организацията, че никой не е защитен от сурови санкции, колкото и да е мощен в геополитически план. Не че глашатаите на Москва не се опитаха да обвинят Бах в обслужването на чужди империалистически интереси, имащи за цел да поставят Русия на колене.

"Тази санкция беше приета, след като дадохме на Русия възможност да бъдат изслушани, имахме руска делегация при срещата на борда. По време на срещата президентът на руския олимпийски комитет се извини.

Решението е напълно изолирано от политически интереси", отвърна на удара Томас Бах. Германецът обясни още, че руски състезатели, които са чисти от допинг, ще могат да участват на предстоящата олимпиада. Те ще се състезават под неутрален флаг и ще слушат олимпийския химн, ако станат шампиони. Жалко за Риана и Бионсе.

Руските власти все още обмислят какъв да е отговорът им на тежкото наказание. По-крайните националисти предлагат пълен бойкот на игрите и спирането на всички кандидати да пътуват до Пьончанг. По-умерените твърдят, че това е грешна политика, която още повече ще настрои света срещу руския спорт. Руската национална телевизия се включи в отбора на обидените и обяви, че няма да излъчи нито едно състезание от игрите през февруари. Да се чуди човек какво са виновни зрителите и защо ще ги лишават от така чаканите емоции заради чужди прегрешения.

Русия може да обжалва решението на МОК пред Спортния арбитраж в Лозана, но едва ли ще го направи, тъй като няма време за съдебна битка. Олимпиадата в Пьончанг стартира на 9 февруари.