Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реки от студена лава помитат къщите като домино, вече са евакуирани над 140 хил.души.

Докато вулканът на Бали интензивно охлажда земята, в подножието му се роди българското бебе Аурора. Учените вече са категорични, че изригващата лава много бързо намалява ефектите от глобалното затопляне. От една страна, отделеният въглероден диоксид улавя топлината, а от друга, разпръснатите пепелни частици и газове като серен диоксид образуват съединения, отразяващи слънчевата светлина. В резултат на тези процеси планетата интензивно започва да се охлажда.

Заради този позитивен ефект някои учени и институти дори опитват да създадат изкуствени вулкани, за да държат глобалното затопляне под контрол.

От тази гледна точка трагедията на Бали е от полза за цялото човечество. Вулканът Агунг е един от 129-те активни вулкани в Индонезия, която е сред най-сеизмичните райони на Земята. Населението на остров Бали е свикнало с кризисни ситуации и е наясно как да реагира при природни бедствия. От септември месец властите са нащрек и очакват вулканът да изригне. Никой на острова не е изненадан, с изключение на чужденците, сред които и 39-те български граждани.

Българче е и едно от първите бебета, посрещнали началните изригвания на Агунг. Малката Аурора се появява на бял свят заедно с новината, че вулканът се е активизирал и бълва лава. Бебето е наполовина българче, наполовина индонезийче.

"Пътувайки с колата към болницата и вече в родилното отделение ни настигна новината, че е изригнал вулканът Агунг. Застигнаха ни две новини - това, че имаме внучка, и че е изригнал вулканът", разказа бабата Ирена Беневска.

И макар от няколко дни Агунг да бълва лава и дим, властите очакват ново, още по-мощно изригване Евакуирани от района на вулкана са 140 000 души. В защитената зона вече има разрушени от студената лава постройки. Обилните валежи я превърнаха в свлачище за часове. Индонезийските власти разшириха зоната на евакуация около вулкана до 10 километра и затвориха летището на острова, тъй като димът от кратера прави полетите над острова опасни. Само за ден са отменени 40 полета, оставили в неведение над 60 хил. пътници.

В момента от кратера на вулкана се издига огромен стълб от пепел. Горящата лава се вижда най-ясно през нощта, когато проблясва между облаците от дим. Сателитът на НАСА установи топлинна аномалия в кратера на Агунг, което означава, че лавата още по-лесно ще избие на повърхността при следващото изригване. Пепелта, идваща от Агунг, е не по-малко опасна за населението. Тя се издига на височина над 7 километра и се насочва към летището.

При последното изригване на вулкана през 1963 г. загинаха 1100 души. Тогава 3031-метровият Агунг хвърля пепел на 20 км височина и остава активен в продължение на една година. Потокът лава изминава 7,5 километра, а прахолякът достигна чак до столицата на Индонезия - Джакарта, на около 1000 км от вулкана. При сегашното изригване нивата на вредните емисии, сярата и въглеродния диоксид ще се задържат високи в продължение на седмици.

Макар и евакуирано, населението на Бали е спокойно. Около вулкана навсякъде има полиция и камиони с вода, раздават се маски. Но въпреки че живеещите наоколо са наясно, че ще загубят домовете си, паника няма. По-скоро има притеснения, че изригването на Агунг ще удари сериозно по местната икономика. Основният приход на острова идва от туризъм, а при подобно природно бедствие, той замира. В момента почти няма желаещи да летят към Бали. А отказаните полети са хиляди.