Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако човек се отдръпне леко от потока на злободневното и събитията в които ни потопява всекидневно масовата информация, може да се съзре изненадваща прилика между телефонните измами и податливостта към фалшиви новини. И в двата случаи става дума за едни и същи хора, зашеметени от водопада от информация, често плашеща или катастрофична, създаваща своеобразен когнитивен блокаж у ошашавените от нея.

Това е особено валидно за онези, които поради възрастта си, поради тоталитарното ни минало или поради необразованост, са неспособни да филтрират разнообразна и противоречива информация. Онова за което педагозите днес се тревожат, а именно неспособността за критично мислене, critical judgement, за съжаление продължава да доминира в нискообразованите слоеве и в гериатричните групи от населението на България.

Този контингент, освен неумението да мисли и да осмисля информация, за беда, има неудържимият напор да гласува и по този начин да определя бъдещето на обществото като цяло. Което в резултат води до демократично избиране на телефонните измамници и фалшификаторите на новини, като политически тип, за лидери на нацията.

Но, продължаваме напред, както се казва!Докъде ще стигнем, не е ясно. Старците изхвърлят спестяванията си през балкона, нагълталите фалшиви новини очакват Америка от нейните бази разположени в Аспарухово и Граф Игнатиево (кой ли пък беше този ?)да ни нападне и да раздаде нашата безценна земя на китайците, а земята междувременно, доколкото някой сади нещо в нея, редовно бива опоскана от саранчите, за да не употребявам други определения, които водят до забрана във Фейсбук.

Синдромът на България е всъщност Недоверие към Истината. Когато си живял в лъжа десетилетия наред и всеки Божи ден продължаваш да живееш в нея, ти загубваш доверие в истината. Но понеже междувременно са те отучили и да мислиш, тогава всеки лъжец успешно може да спечели твоето доверие. Оцеляват обаче само най-приспособените, онези които са разбрали, че България е перфектното място за просперитета на лъжата и я практикуват като занаят. А останалите нека приготвят книжния плик с парите, да гледат да уцелят получателя като го хвърлят от балкона и да гласуват на избори за борците с корупцията по високите етажи.

Впрочем, те не живеят в блокове.

От фейсбук