Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германия, Румъния и Унгария си оправят демографията, като годишно дават гражданство на 500 хиляди души от своята диаспора в чужбина, а ние - едва на 5-6 хиляди

Ако си на властова позиция, трябва ли да изкарат всичките ти роднини някъде и да ги разстрелят?!? Да оценяваме работата на хората по качество, а не по роднинство

Обвиненията, че съм давал на частни фондации пари, отпуснати от държавата за реставрация, са абсурдни

- Виждаме ви освежен по телевизията, справихте ли се с последиците от умората, г-н Димитров?

- Да, справих се. Но от първи ноември излизам в пенсия.

- Мъчно ли ви е, че се пенсионирате след над четвърт век начело на НИМ?

- Не, не, не ми е мъчно. Няма незаменими хора. Ако имаше, нямаше да има такива институции като Ермитажа, като Бритиш музеум, Лувъра, Пергамон музеум. Те са градени с усилията на свестни директори близо десет години. И при нас трябва да бъде така.

- Кой ще ви наследи? И дали ще успее да запази направеното от вас - сам казахте, че НИМ е ваше дете, че в началото е съхранявал едва 170 експоната, а сега са над 650 хиляди?

- Да, така е. За моя наследник помолих само да е от Националния исторически музей, за да е човек, който го познава.

Човек отвън

ще го съсипе,

дори да е изпълнен само с най-добри намерения. Няма да може да се справи, защото НИМ е много голяма, тежка и сложна институция. Разбира се, който и да ме наследи, ще продължи с досегашните ми стратегии в НИМ, защото те са печеливши. Това са моите стратегии за набирането на експонатите, за консервацията и реставрацията им, за изучаването и публикуването им и най-накрая най-качествените да бъдат и експонирани. Ще запази, надявам се, и изложбите в България и в чужбина, реставрацията на недвижимите паметници на културата - главно църкви и манастири, с които ние досега много успешно се справихме. Имам предвид Боянската църква, църквата “Св. 40 мъченици” - те бяха рухнали буквално, на Земенския манастир.

- Трудно ли се намират пари за такива дейности и откъде?

- Трудно, но го правим. Особено ако държавата се обедини с частния бизнес, който както винаги в нашата история е частично патриотичен. Частично, за съжаление, защото някои обичат да си дават парите за футболни отбори, които не че имат някакви особени постижения... За щастие, други обичат културно-историческото наследство.

- Какво не успяхте да свършите като директор на НИМ?

- Не успях да завърша голямата базилика, Плиска, която е най-голямата църква в света през средните векове до XV век. Но мисля, че новият директор може да ме остави да работя по нея. Това ще бъде едно облекчение за него, защото ще има да се справя с много други неща.

- Казвате “новият директор”, а имате ли представа кой се гласи за този пост?

- Не, не знам. Това е работа на Министерството на културата.

- Четем вашите коментари по актуални проблеми във фейсбук, с какво още ще се занимавате вие, работохоликът?

- Освен с коментарите в мрежата, следвайки примера на много политически дейци,

като се започне

от Тръмп

и Борисов,

вероятно няма да успея да избягам от политиката. Не че много ми се занимава, но от опит знам, че колкото и да бягаш от нея, в един момент тя те настига и скача отгоре ти. Обяздва те, получаваш предложение, на което не можеш да устоиш. Затова ви казвам, че ако ме настигне и успее да скочи върху ми, може би ще се включа в политиката. По-нататък обаче, ще видим кога.

- Като какъв ще се включите в политиката?

- Главно като

експерт

Не бих могъл да бъда партиен лидер, нито партиен секретар. Ако онези, които ме познават, ми направят предложение: “Дай да направиш еди- какво си - нали много пищиш, че ще направиш това и това”, аз ще приема.

- Предлагате във фейсбук интересна рецепта за решаване на демографския проблем - даване на гражданство на българи, оказали се по исторически причини извън границите на страната, и на християни. Смятате ли, че демографската ни криза въобще има позитивен изход?

- Да, и това, което казахте, е решението - изпробвано е от страни като Германия, Унгария и Румъния, и то в последните няколко години. Те дават гражданство на 500 хиляди души годишно от своята диаспора, която е няколко милиона, също като нашата. Така решават демографските си проблеми, докато ние даваме гражданство на 5-6 хиляди годишно.

- Усилията за повишаване на раждаемостта няма ли да имат подобен ефект?

- Няма да успеят по няколко причини. Първата, днес хората не раждат по 7-10 деца, както в миналото. Тогава са ги раждали не заради новите технологии, а за работна сила. Днес обаче децата не се раждат, за да работят на нивите. Раждат се за възпроизводство, да имаш на кого да се радваш, на кого да завещаеш постигнатото като имоти и т.н. Едно-две деца са напълно достатъчни.

Втората, за съжаление, без да осъждам когото и да било, е порасналият брой на хората от

третия пол -

у нас те са 28%

според европейски проучвания, а в други страни и повече - докъм 35 на сто. Има страни, в които хора от тези групи са вече кметове на големи градове. Всички опити, които представители на тази група са правили през годините да се сдобият с наследници, не дават резултат в масовия случай. Затова двойките, които правят деца, трябва да имат по три и четири деца, за да запълнят този дефицит.

- Обвиниха ви в шуробаджанащина. Как бихте се справили с този проблем, ако бяхте във властта?

- Шуробаджанащината не е проблем. В много страни няма такъв закон, като в България. И правилно! Защото е важно да гледаш какво прави човекът, който е назначен на съответна длъжност, или какво не прави. Ако не може да си върши работата както трябва - да се маха, независимо дали е твой племенник, братовчед или сестра, или не. Но ако е завършил това, което е нужно, работил е дълги години, имал е определени успехи,

да си ходи, само

защото някой от

родата е станал

еди-какъв си,

е безумно

Вземете съпруга на Корнелия Нинов, който работел в “Лукойл” - та той работи в частна фирма, по дяволите! И в частно предприятие ли няма право да се труди? Какво означава това? Че ако ти си на властова позиция, трябва да изкарат всичките ти роднини някъде и да ги разстрелят?!?

Колкото до мен - обвинили са ме, да, но абсолютно неправилно и недостоверно. И ако Стоян Мирчев не беше депутат с имунитет, щях да спечеля делото, което бих завел срещу него, защото в онова, което казва, няма нищо вярно. Трябва да видя какъв е начинът да му се свали имунитетът и да го съдя за нелепите обвинения към мен. Например, че съм давал на частни фондации парите, които държавата отпуска за реставрация. И да искам, не мога да направя подобно нещо, защото процедурата за реставрация е сложна, изисква реставрация да прави не книгоиздателска къща или фирма, която прави дарения, а строителна фирма с така наречения лиценз М. Такъв имат 7-8 фирми в България, които могат да правят реставрация и разполагат със специалисти.

Рядък по своята гадост е този случай, защото всъщност сдружението “Плиска” събира пари за музея, а не обратното.

- Кръстиха залив в Антарктида на ваше име. Чувствате ли се достоен и за други подобни почести със свършеното от вас като историк и директор на НИМ?

- Не, това ми стига. Заливът в Антарктида на мое име е голям, колкото созополския.

CV

l Роден през 1945 г. в Созопол

l Завършва история в СУ “Св. Климент Охридски" и Школата по палеография и дипломатика към Секретния архив на Ватикана. Специализира в Париж, Флоренция и Венеция

l През 1977 г. постъпва в НИМ, където изминава целия път от уредник до директор

l През 2009 г. става министър без портфейл на българите в чужбина, в началото на 2011 г. се връща като директор в НИМ

l Автор е на около 30 монографии и над 200 студии и статии за Българското средновековие, османския период и новата ни история