Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил често ходи до Южния парк, където е бил охранител доскоро.
Васил често ходи до Южния парк, където е бил охранител доскоро.

Много политици не познават тази дума. Станах известен по неволя, но намерих стари приятели заради историята с ГДБОП, казва Васил Коцев

“Няколко дни след историята с разпита в ГДБОП ми звъни телефонът. Беше сутринта. Отсреща чувам: “Ало, добър ден. Удобно ли е. Бойко Борисов се обажда.” Щях да си изпусна кафето. Не съм очаквал такова нещо. Може да го критикувам във фейсбук, да не одобрявам политиката на ГЕРБ, но това, че премиерът се обади на един обикновен човек и се извини, и то заради други хора, е достойна и мъжка постъпка. Думата “извинявай” отваря доста врати. Много от политиците не я познават”, разказва в квартално кафене в София 36-годишният Васил Коцев, който беше потърсен от ГДБОП в дома му заради сигнал от НСО, че ще вдига бунт срещу правителството.

На 4 април Коцев публикува във фейсбук статуса: “До Бойко - това, което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата! Това ли целиш? Българите да хванат пушките и ножовете! Денят идва!”. Месеци по-късно двама служители от ГДБОП посещават апартамента на Коцев, в който той живее с майка си. Отвеждат го за разговор в службата и час по-късно си тръгва. Мъжът публикува цялата история във фейсбук и така стана популярен. При обаждането на Борисов двамата си говорят и за чл. 39 от конституцията - че всеки има право да изразява мнението си. Васил разказва, че в поста му наистина има вербална заплаха, но тя не е реална. “Всеки има право да ме харесва или да не ме харесва”, казал премиерът.

“Критикувал съм

във фейсбук и

други политици,

не е само

Борисов

Така мога да изразя позицията си, така го правя. Ако управляващите се зачетат в социалните мрежи и се съобразят поне с половината от това, което пишат хората, щяхме да сме много по-добре. Не може да убиват старци за по 10 лв. в малките населени места например. Не може данъците да са толкова високи, заплатите ниски, а администрацията толкова тромава и да убиват всяка инициатива на хората, които искат да се занимават с бизнес. Но най-вече ме дразни, че губим човечността си. Хората са се загледали в себе си и тесния семеен кръг. Други сядат в кръчмата и псуват. Това не е решение на проблемите. Излезте и кажете какво мислите, хора, имате право на това”, пали се Васил Коцев.

Васил има много приятели в агитката на ЦСКА.
Васил има много приятели в агитката на ЦСКА.

“В ГДБОП ме питаха дали искам да правя бунт. Аз и бунт? Мога да отговарям за себе си. Едва ли трябваше службата, която бори организираната престъпност, да се занимава с Васил Коцев. Можеше районният инспектор да ме посети, да види за какво става дума и дотам. Но аз разбирам тези момчета.

Държаха се

човешки и

разбраха, че не

съм опасен

Те си вършат работата, изпълняват заповеди, а в МВР заповед не се оспорва. Не бих искал да ги наказват заради това. Едва ли са имали желание да се занимават с мен. Така или иначе, станах известен, без да искам, което ме притеснява, защото съм обикновен човек”, казва Коцев.

Хората го спират по улиците, искат да го черпят, а той отказва, защото с нищо не е заслужил това. Признава, че не харесва управлението на ГЕРБ, но Бойко Борисов умее да се учи от грешките си и се променя - от първия му кабинет през втория и чак досега, докато други политици остават на едно ниво през цялото време.

2009 г., когато ГЕРБ за първи път се яви на парламентарни избори, Коцев за пръв път не гласува. “Спрях се пред урната. Гледах листите на всички партии. В крайна сметка се върнах вкъщи, без да пусна бюлетина. Исках да видя какво ще направи в първия си мандат, защото беше ясно, че ще спечели, и ако изпълни поне половината от обещанията, щях да го подкрепя следващия път”, казва Коцев. Това обаче не се случило. Участвал е в протестите против първото правителство на ГЕРБ през 2013 г. заради високите сметки за ток.

Макар и отдавна,

Васил Коцев е

бил член на

партия -

ВМРО-НИЕ

Имало структура в “Красно село”, където живее. След няколко сбирки се отказал да се занимава с политика и следи процесите като обикновен гражданин.

Фейсбук, който го направи популярен за ден, използва от 2008 г. Било модерно. След това усетил силата му за различни каузи.

Феновете на "червените" застават до Васил след истерията с профилактиката от ГДБОП.
Феновете на "червените" застават до Васил след истерията с профилактиката от ГДБОП.

“Имаше случай в Дряново с куче, на което бяха отрязали краката. Свързах се с инициаторите на групата за защита на животните, която възникна по този казус. Участвал съм в протести за това. Обичам животните. Винаги съм искал да имам домашен любимец, но майка ми има алергия. Оттогава следя случаите с насилие към животните и винаги се включвам в защитата им”, обяснява Васил. Той ползва социалната мрежа, за да изразява мнението си, за уговорки с приятели, за контакти с фенове на ЦСКА. Преди време благодарение на фейсбук приятелите си събрал пари за операция на майка си. После ги върнал. Признава обаче, че живее трудно. Разчитат и на пари от чужбина, където живее сестра му.

“Винаги мога да напусна България, имам достатъчно роднини и приятели зад граница. Не съм го направил и няма да го сторя. Не искам да се чувствам чужденец. Обичам си родината. Искам да чувам български език около мен, да се срещам с приятелите си”, обяснява Коцев.

Роден е в София, но родът му е от Македонския край. Няма нищо общо с ген. Васил Коцев, който е най-дългогодишния шеф на Първо главно управление на ДС. След казармата става студент в Лесотехническия университет. Тогава обаче майка му се разболява и се налага да прекъсне. И досега се грижи за нея. Сестра му живее и работи в Германия. След казармата Коцев работи като охранител. Изпуска шанса си да постъпи в МВР още на 19-20 г. и днес да е колега с тези, които са го търсили за профилактика в дома му.

“Служих в

жандармерията.

Беше 2000 г.,

а аз бях на 19 Предложиха ми да изкарам школа в академията и като я завърша, да съм лейтенант. Тогава отказах и сега съжалявам. Не ми се носеше униформа цял живот. Но стана така, че след това работих все като охранител. Искал съм отново да кандидатствам в МВР, но сега едва ли ще го направя. Ако ме вземат, ще ме обвинят, че премиерът се е разпоредил”, разказва фейсбук критикът на Бойко Борисов.

Последната му работа е като охрана към общинската фирма “Паркове и градини”. Недоумява, че в интернет го изкарват едва ли не служител на високо ниво. Доскоро е бдял за реда в Южния парк. Още си спомня последната зима, когато обикаля из алеите при минус 10 градуса, а навън няма дори кучета. От месец насам не работи там, защото му се струпали нощни смени през ден, но ще подаде документи в друга охранителна фирма. 

Коцев недоумява, че го наричат комунист заради снимката с руските знамена.
Коцев недоумява, че го наричат комунист заради снимката с руските знамена.

От малък е фен на ЦСКА и на легендарния “Ливърпул”. Дядо му е бил военен, а чичо му - хандбалист в ЦСКА. И сега най-добрите му приятели са фенове на “червения” отбор, с които редовно ходи на мачове. От “червените” фенове получава и най-голямата подкрепа след историята с ГДБОП. Не е сред хулиганите на стадиона и не одобрява войната между агитките. Преди години е пострадал от хвърлена бомбичка по автобус с фенове. От стъклата го спасяват очилата му. Спомня си, че успява да избута двама души, които са били до него, за да не пострадат. Съжалява за Младен Младенов, фен на ЦСКА, с когото бил в една компания и който бе убит от бомбичка през 2000 г.

“Нека да обичаме отборите си, но да не се избиваме помежду си. Хората печелят милиони от футбол, ние даваме сърцата си. Защо трябва да се мразим”, призовава Коцев.

Когато става известен в социалните мрежи, приятелите му рязко нарастват от 400 на 800. “С мен се свързаха дори момчета, с които служихме в жандармерията. Бяхме изгубили контактите си през годините. Сега ще се видим”, усмихва се Васил.

Във фейсбук вече го наричат комунист заради негова снимка с две знамена на Русия. “Може би си говоря с Путин всяка вечер - смее се Коцев. - Обичам Русия заради културата, песните, литературата, затова, че ни е освободила от турско робство. Спори се дали по времето на комунизма сме били руска колония. Може и така да е било. Сега не е ли същото с Америка?”, казва Васил Коцев, преди да се разделим. Тръгва си усмихнат въпреки трудностите в живота си.