Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едва наскоро излязоха изследвания как се променят хормоните и кръвните показатели в резултат на слънчевите аномалии.
Едва наскоро излязоха изследвания как се променят хормоните и кръвните показатели в резултат на слънчевите аномалии.

Кръвното налягане скача с до 20%, като в тези дни сърцето често излиза от ритъм

До 27 август всички със сърдечносъдови, стресови и психични заболявания, както и страдащите от диабет трябва да бъдат особено внимателни. За тях тези дни могат да са доста неприятни, защото има вероятност от слънчеви изригвания и геомагнитни бури.

"До 27 август те не са изключени, макар че активността на групата петна AR12671, с която това се свързва, започва да намалява. Все пак хората със здравословни проблеми е най-добре да имат едно наум." Това заяви пред "168 часа" доц. д-р Борис Комитов, който е геофизик и астроном и от 1979 г. работи в Базовата обсерватория "Юрий Гагарин" към Института за космически изследвания към БАН, а от 1991 г. е в Института по астрономия към БАН. Освен това ръководи и безсрочния проект Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг - Стара Загора.

Доктор Атанас Михайлов обясни пред "168 часа", че опасността от слънчевите изригвания и магнитните бури не трябва да се подценява. Той показа съвременни изследвания, които по лабораторен път доказват, че

те повишават холестерола

дори на здрави хора с до 10%, а на болните от 24 до 31 на сто.

Захарта също скача в подобни дни. Тя бележи ръст от 6 до 12% дори при тези, които нямат никакви заболявания, а при диабетиците може да скочи до 22 на сто.

Инсулинът при тях също може да отбележи застрашителни нива и скокът му да е между 75 и 150%. Той нараства дори при напълно здравите, затова в подобни дни, ако те забележат нещо подобно, не трябва да се притесняват, а да го отдадат на бушуващите геомагнитните бури.

Д-р Михайлов показа и изследване как един от стресовите хормони - кортизолът също рязко хвръква нагоре в дни със слънчеви изригвания. При напълно здравите той се повишава от 14 до 19%, а при болните до 80 на сто.

"Това са

обективните показатели,

които се променят, макар че листата е доста по-голяма, но тези параметри са по-понятни за широката публика", казва д-р Михайлов.

Според него този въпрос изобщо не трябва да се пренебрегва: "Срамно е, че у нас тази тема е на ниво кръгла нула."

"Особено чувствителни са страдащите от сърдечносъдови заболявания - казва д-р Михайлов. - При тях артериалното налягане може да се повиши с 10-20%.

Нарушава се и сърдечният ритъм

и други показатели."

Според лекаря тези природни катаклизми оказват влияние и на психиката.

"В тази връзка се увеличава броят на катастрофите по шосетата и не само по тях", твърди д-р Михайлов.

При по-силна активност са възможни поведенчески реакции, свързани с

увеличена възбудимост,

като те могат да са както индивидуални, така и масови.

"Има много интересни изследвания по тази тема," казва и астрономът Борис Комитов.

От това чудесно се възползват политици и всякакви манипулатори, които с лекота могат да наелектризират големи групи хора и да ги поведат за носа в желаната насока. В подобни дни се стига до ексцесии, атентати, масови сбивания, истерии и др.

В дните между 17 и 27 август причина за всичко това е активната слънчева област 2671. Успокоителното е, че от 17 август нейното магнитно поле постепенно отслабва. Това за специалистите най-често е сигнал, че опасността от мощни или средно мощни изригвания започва да намалява. Разбира се има случаи, когато след период на затихване, активната област се възстановява.

Ситуацията става още по-комплицирана, тъй като едновременно с групата петна на слънчевия диск, но в ултравиолетова и рентгенова светлина, се вижда и короналната дупка CH22. Тя е източник на слънчев вятър със скорост по-висока от средната - между 500 и 600 км в секунда. Което може да доведе до геомагнитни смущения и бури.

"До катастрофално тежка обстановка няма да се стигне - твърди доц. д-р Борис Комитов. - Но не могат да се изключат изригвания със средна мощност, чийто източник да е активната област 2671". Според него до 27 август тя може да предизвика изригвания, които да повлияят на Земята. От 28 август групата петна ще се скрие за наблюдателите от Земята, тъй като вече ще е на обратната страна на Слънцето. Тоест ще е в неефективна позиция спрямо нас и каквито и явления да протекат там, те няма как да ни засегнат.

Проблемът е, че ако между 17 и 27 август има силно или средно по мощност изригване, то най-вероятно ще е геоефективно, тъй като може да предизвика изхвърляния на слънчева коронална маса, която да достигне до Земята.

Самото изхвърляне на коронална маса представлява плазмен облак, който като изстрелян от Слънцето снаряд се движи в пространството с висока скорост, която понякога може да достигне 1000-1200 километра в секунда.

"Има два варианта - казва Комитов. - Той или достига Земята, или я подминава." Всичко зависи от позицията на активната област върху слънчевия диск.

"Ако тя се вижда от Земята, че е близо до краищата на слънчевия диск, то с много висока вероятност изхвърленото вещество ще се разпространи встрани от Земята", обяснява специалистът.

Ако обаче активната област, т.е. групата петна, която е източник на слънчевото изригване и изхвърляне на коронална маса, се вижда близо до центъра на слънчевия диск, то тогава сценарият е различен. Тогава слънчевият плазмен облак със своите заредени частици средно за около от 2 до 4 дни достига до Земята, взаимодейства със земната магнитосфера, предизвиквайки геомагнитни бури и полярни сияния на високи ширини. При особено силни слънчеви изригвания сиянията могат да се виждат и на средни ширини, но това са доста редки случаи.

Силните и средните по мощност слънчеви изригвания са съпроводени от т.нар. "слънчеви радиоизбухвания", които се наблюдават особено добре в диапазона на мегахерцовите и гигахерцовите радиовълни. Те, както и мощните или геомагнитни бури, първопричината за които обикновено са пак слънчевите изригвания, предизвикват смущения в работата на апаратурата на спътниците, включително и на геостационарните, а това да предизвика проблеми с телекомуникациите.

Проблеми могат да възникнат и при мобилните оператори, в предаването на радио и телевизионен сигнал, интернет, в електопреностната мрежа, въздушния транспорт, банковите компютърни мрежи. "Загубите от такива събития често се изчисляват в милиарди долари, обяснява доц. д-р Комитов. - В подобни ситуации не е изключено временно да излезе от действие част от апаратурата През октомври 2003 година до 40-50% от електрониката на спътниците спря да работи, което създаде проблеми с мобилните телефонни връзки и електропреносната мрежа в над 50 страни по света."

Съвременната техническа инфраструктура е практически беззащитна срещу подобни събития.

Групата слънчеви петна, които може да предизвикат бури тези дни.
Групата слънчеви петна, които може да предизвикат бури тези дни.
Групата слънчеви петна, които може да предизвикат бури тези дни.
Групата слънчеви петна, които може да предизвикат бури тези дни.