Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гарелов СНИМКИ: Алексей Димитров
Иван Гарелов СНИМКИ: Алексей Димитров

Време е БНТ да влезе в пряка конкуренция с частните телевизии и да премести централната емисия "По света и у нас" от 20.00 часа в 19.00. Това заяви Иван Гарелов по време на изслушването си за генерален директор на БНТ пред Съвета за електронни медии. 

Той е първият от тримата кандидати, които събеседват днес със Съвета в последния ден от конкурса.

Преместването на "По света и у нас" се превърна в най-дискутираната тема по време на дискусията. Според Гарелов новините на БНТ са най-добрите, най-смислените и най-подредените сред всички телевизии. В същото време обаче не са предпочитани от зрителите за сметка на другите две национални телевизии. Гарелов обясни, че преди 17 години упоритостта на ръководството на БНТ да запази часа на новините в 20.00 ч. е била заради навика на зрителите. През годините нещата се променят и в момента според него БНТ може да влезе в пряка конкуренция с частните канали и това няма да й навреди.

"Новините не са филм. Ако си ги чул веднъж, трябва да си маниак, за да ги гледаш и слушаш пак", каза журналистът. Той смята, че ако новините се преместят за 2 месеца гледаемостта им ще се повиши. 

Иван Гарелов има личен мотив да се кандидатира за шеф на телевизията. В мига, в който подаде документите си, той единствен публикува концепцията си във Фейсбук. Постъпва в БНТ като репортер, 21 години е водещ на "Панорама", опознава и частните медии, не само от хубавата им страна, както самият той казва. Написва и три книги за професията.

"Да стана директор на телевизията, би било добър завършек за мен, тъй като ще мога да направя нещо добро за БНТ", каза той.

Главната цел на концепцията му е БНТ да стане силна обществена телевизия. Затова той е нарекъл вижданията си за нейното развитие "БНТ - рестарт". Идеята му е медията да се върне към началото си на обществена телевизия. Според международно изследване, което той цитира, обществените телевизии в Европа възвръщат своите позиции, позагубени в последно време в битката с частните телевизии.

Гарелов обясни, че идеите в концепцията му са негови, но тя самата е писана от екип от експерти. Ако бъде избран, той ще ги покани в своя екип. Стратегията му включва водещият канал БНТ 1 да стане предимно с информационно-публицистична насоченост. БНТ 2 ще е културен канал, който трябва да привлече най-претенциозната публика - образованата. В него той предвижда да има и редовни рубрики за малцинствата. БНТ Свят трябва да представя модерно емиграцията ни. БНТ HD ще бъде с акцент върху спорта и младежта.

Регионалните телевизионни центрове е добре да възстановят регионалните си предавания, според концепцията на Гарелов. На този етап това е почти невъзможно да се случи, тъй като трябва да се качат на регионални мултиплекси, каквито липсват. Затова Гарелов смята, че в случая и държавата може да помогне. Причината е, че местните медии намаляват все повече, а хората имат нужда някъде да разказват за проблемите си и да бъдат чути.

Новините на турски език трябва да продължат да се излъчват, но според него е по-добре това да се случва в регионалните програми на местата, където има смесено население. И в никакъв случай да не са в 16.00 часа, както е сега по БНТ 1, тъй като по това време хората са на работа и никой не ги гледа.

Според Гарелов финансирането на БНТ трябва да е процент от някой макроикономически показател, например брутен вътрешен продукт.

Една от най-обсъжданите теми в концепцията му, но не в СЕМ, а сред служителите на БНТ, е безплатното хранене, което той предлага да има в медията. "Това няма да е кухня за бедни, а елементарно задължение на ръководството към хората, които непрекъснато са заети", обясни журналистът.

Събеседванията на СЕМ продължават с Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Очаквайте подробности.