Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Оправдал се, че не искал да покаже неуважение. Единствено спазвал турските процедури.

Турски военен кораб, участващ в провелото се преди дни учение "Бриз 2017", скандализира българската общественост, като единствено неговият екипаж не отдаде чест на президента на Република България и върховен главнокомандващ Румен Радев.

"168 часа" помоли за обяснение Министерството на отбраната и оттам казаха, че са провели специална среща по този въпрос с командира на турската фрегата. На нея станало ясно, че той не е искал да покаже неуважение към държавния ни глава, тъй като действията му били продиктувани от турските национални процедури.

"В заключителната част на националното военноморско учение с международно участие “Бриз 2017” при отдаването на чест от корабите на море в изпълнение на процедурите на турските Военноморски сили командирът на турската фрегата “Йълдъръм” е отдал чест на флагманския кораб - пише в отговора на военното министерство. - Съгласно тези процедури на горна палуба на кораба чест отдава само командирът.

След завръщането на корабите в пристанище Варна е проведена среща с командира на турската фрегата, на която той е уверил, че със своите действия не е искал да покаже неуважение към президента на Република България и официалните лица на борда на флагманския кораб. Неговите действия са били продиктувани единствено от турските национални процедури."

Случаят с турския военен кораб поразително прилича на този от 15 май т.г., когато за пореден път кораб на НАТО влезе без вдигнат български трикольор в пристанище Варна.

USS OSCAR AUSTIN - ескадрен миноносец част от Военноморските сили на САЩ, пристига във Варна на неофициално рутинно посещение.

Тогава също стана скандал, тъй като при навлизането в чужди териториални води всеки плавателен съд е длъжен да издигне знамето на държавата, в чиято територия е. Това е така наречената Добра морска практика, с която във всички случаи със знамето се демонстрира добронамереност на чуждия плавателен съд към държавата, в чиито териториални води навлиза.

Правилото е част от Конвенцията на ООН по морско право, която е залегнала в законодателството на всички ратифицирали я държави, включително българското и щатското.

Вдигането на флага е израз не само на уважение към гостоприемното пристанище, но и доказателство за мирните намерения на въпросния плавателен съд. Правилото важи с още по-голяма сила за военни кораби.

При тях всяко по-различно поведение би могло да се възприеме като нападение над суверенна държава. На забележката командирът на ескадрения миноносец капитан II ранг Джанис Смит заяви: "По принцип нашите стандартни операции (на НАТО - бел. ред.) при влизане в пристанище са: първо да влезем в пристанището, след това да застанем на дока и чак тогава стигаме до вдигане на флага на държавата домакин."

Неспазването на правилото според международното морско право се тълкува като неуважение към несуверенна държава. Не е известно българските власти да са наложили някаква санкция на капитана на натовския миноносец за поведението й.

Нито на капитана на турския боен кораб.