Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Министерски съвет
СНИМКИ: Министерски съвет

Слухът и страхът работят в България със страшна сила и като ви кажат, че тези от София са подготвили да ви вземат всичко от бостана до лодката, е нормално да се реагира. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани по проекта за плана за управление на защитените зони в Калиакра. Той каза, че е поел заедно с вицепремиера Валери Симеонов медиаторската роля, и че не може да остави заварената ситуация на отделни ведомства, тъй като вижда жандармерия, която стои между хората - "Всичко друго мога да понеса, такова нещо не понасям."

В срещата участваха кметовете на Балчик, Шабла и Каварна, представители на неправителствени организации, представители на местните хора и рибния бранш.

"Във всеки град в Гърция има рибна борса, половин България плажува там и всеки ден ползва продукти от морето, същото е и в Хърватия", поясни Борисов и каза че е повече от естествено хората да питат какво се случва при нас и ще могат ли да развиват бизнеса си. "А ние пък от друга страна искаме да се бранят делфините, мидите, коралите. Балансът е много труден. Затова са тези срещи, да намерим нормалния тон и баланса - всички сме българи", заяви премиерът. 

Още в петък той казал на министъра на околната среда Нено Димов, че сега най-важното нещо е да се въведе в план това, което е по морето - хем да се пази природата, хем хората да имат поминъка си. Призова присъстващите си да смекчат тона. "Трудно е да се балансира между интереси и то не на олигарси, а между вашите интереси, вие заставате с имената и бизнеса си", каза Борисов.

Борисов призова всичко, което тревожи хората по плана на управление на зоната, да се изяснява по време на срещата. Той прати експерти на Димов при хората от Крайморска Добруджа и им поръча на място всеки случай, нива по нива, бостан по бостан, ако трябва, да се изяснява и едва, ако не може да се защити интереса на хората, да се търси компенсация, или да се обещетят с други земи, или да им се платят.

"Могат да успея в Брюксел, имам пълната подкрепа. Но когато местните говорят срещу неправителствените организации или обратното, това е идеално за конкуренцията ни", каза премиерът.

Борисов заяви още, че комисарите ще дойдат (и по околната среда, и регионалното развитие), но не и в среда с "писания, говорене и протести".

Срещата завърши с решения. Заповедта, която издаде министър Нено Димов да остане в сила, докато след консултации с всички заинтересовани страни, бъде изготвена нова заповед. Така ще се избегне риска от санкции и глоби след съдебните решения на ЕК. 

Второто решение е да се продължи да се работи усилено на място с плана за управление на зоната, който е създал и най-голям проблем и е изплашил хората. Министър Димов заяви, че са създадени 6 подработни групи, в областта на туризма, строителството, енергетиката, акваторията, които да работят по това какви дейности ще бъдат разрешени и какви не.