Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият треньор на “Левски” събра 35-годишната си кариера в автобиографична книга.

Левски" ще е последният ми отбор. Повече няма какво да се доказвам", заяви през есента на 2016 г. легендарният треньор Люпко Петрович. Тогава феновете на "Левски" буквално изтръпнаха. Доказаният специалист си тръгна буквално за 24 часа. Вечерта всичко беше наред, а на сутринта сърбинът отиде в офиса на "сините" да върне ключовете от служебния автомобил.

Завихриха се какви ли не конспирации за напускането на Петрович. Самият той след това подсказа, че е решил да напусне, преди да се случат поредица от лоши неща на отбора му. Старото куче видя, че няма да му намерят качествени футболисти и се опитват да му пробутват ментета и реши да не си троши нервите на стари години. А и лекари го бяха предупредили, че сърцето му вече не е във върхова форма и му забраниха да се ядосва за глупости.

Няколко месеца по-късно в България отново се говори за сръбския специалист. Не, той няма да се върне за пореден път да поеме или "Левски", или "Литекс", както го прави през годините. Този път Петрович ще продава у нас своята автобиографична книга. "Люпко-името на футбола" проследява всеки един интересен момент от живота и работата на 70-годишния специалист.

За съжаление на родните патриоти той не се спира подробно върху престоя си в България. В книгата са поместени спомените на "синята" легенда Наско Сираков за Петрович.

Като умел дипломат, Сираков не казва нищо скандално. Според него идването на сърбина в България е страхотен шанс за футбола ни, който и без това страда сериозно от липсата на качествени треньори. И все пак Люпко има какво друго да каже, за да привлече читателите.

Със сигурност един от най-интересните моменти в неговата работа е онази скандална снимка с Желко Ражнятович-Аркан. Последният е известен сръбски командир, обвиняван за редица военни престъпления в Хърватия и Босна. Разстрелян е през 2000 г. във фоайето на хотел в Белград. Аркан освен всичко друго е и страстен фен на "Цървена звезда". Най-вероятно именно футболът е поводът за запознанството на военния престъпник с треньора Петрович.

Бившият наставник на "Левски" обаче няма да види нищо хубаво от тази дружба. През 2014 г. той подписва със "Сараево". Два дни след сключването на договора между треньор и клуб Босна настръхва срещу сърбина. Публикувана е снимка, на която Петрович е заедно с Аркан и държи автомат. Ръководството на "Сараево" е принудено да действа по най-бързия начин и изритва на секундата новия си треньор. Самият той коментира доста витиевато скандала.

"Съвестта ми е чиста. Появиха се някакви неща и разбирам ситуацията. Заради войната нямах голяма кариера. Появи се Аркан. Беше силен, а беше и водач на агитката на "Цървена звезда". Това е минало за мен", промърморва Люпко на прощалната си пресконференция. След това се появява информация, че снимката е била фалшификат, но дори и да е така, за Петрович няма път обратно към бившите югославски републики. Колкото до собственото му признание, че Юговойната му е провалила кариерата, той наистина не може да се похвали с нещо съществено след онзи му личен триумф през 1991 г. Тогава воденият от Петрович "Цървена звезда" побеждава "Олимпик" (Марсилия) и вдига Купата на европейските шампиони.

Всички боготворят Петрович, тъй като неговият отбор играе красив и нападателен футбол. Е, точно за финала сърбинът избира суперзащитна тактика, точно на каквото е заложил и колегата му Раймон Готал. Резултатът е скучен мач, спечелен след изпълнение на дузпи от "Цървена звезда", но победителите не ги съдят.

След този мач Люпко Петрович не успява да свърши нищо по-съществено в кариерата си. Три пъти става шампион в Сърбия и веднъж вдига титлата над главата си, докато е треньор на "Левски". Печели още две купи на Сърбия и една на България, взима трофей и в Китай. Това е всичко за 35 години кариера, но Петрович някак си успява да изгради имиджа на суперуспешен треньор. В крайна сметка колко треньори са ставали европейски клубни шампиони. Именно заради този му успех УЕФА го назначава за изпитващ инструктор на кандидатите за треньорска тапия. Самият Петрович се хвали в автобиографичната си книга, че е водил повече от 20 отбора на 4 континента - Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Там той признава, че винаги е бил ненадминат купонджия. След победа нямаше проблем да отиде с играчите на ресторант и да ги остави да се веселят до зори. Единственото му изискване е на сутринта всички да са на ниво на тренировката.