Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на руския съвет за сигурност и бивш кадър в КГБ Николай Патрушев е ключовата фигура на Москва в голямата игра за влияние в региона.

Владимир Путин има нов човек на Балканите. Колега на руския президент от спецслужбите, Николай Патрушев е ръководител на Съвета за национална сигурност на Русия и кове стратегията за региона. Именно той определя политиката на Путин на Балканите, а не външният министър Сергей Лавров.

Николай Патрушев е “ястреб”, известен с огнения си национализъм, конспиративен светоглед и значим опит в шпионажа. Неофициалното му балканско портфолио напълно съответства на този профил, твърди изданието "Политико".

Решенията на Москва във външната политика все повече зависят от тесен кръг офицери от разузнаването и сътрудници от Министерството на отбраната, пише “Политико”. Руските служби за сигурност упражняват все по-голямо влияние върху външната политика, смята Андрей Кортунов, директор на Съвета за международни отношения на Русия, съветник по въпросите на Кремъл.

Изданието цитира и Марк Галеоти, старши изследовател по въпросите на руските спецслужби в Института по международни отношения в Прага, според когото Русия все повече се опира на гъвкави неформални структури, създавани адхок. В тях хората имат отговорности, които може да не съответстват на официалните им правомощия. Патрушев смята, че Русия се намира в период на борба за своето оцеляване.

"Това е студената война, манихейската визия за света. Свят, в който всякакво обръщане от Запада е имплицитно добро за Москва", коментира Галеоти.

Николай Патрушев започва работа в контраразузнаването на КГБ през 1974 г. и за първи път се среща с Путин като офицер от спецлужбите в началото на 90-те години. През 1999 г. той застава начело на ФСБ, наследник на КГБ. От 1999 до 2001 г. Патрушев е и в президентската комисия по въпросите на тероризма. По това време той ръководи щаба за операции по противодействие срещу тероризма в планините и подножията на Кавказ.

След 10 години начело на ФСБ през 2008 г. той е назначен за секретар на влиятелния съвет за сигурност, създаден от Путин. Професионалната му дейност минава повече в сянка. Патрушев има незначителни официални изяви във външната политика. Но той е част от малкото близки съветници на Путин, за които се смята, че са били съпричастни към плановете за влизането в Крим през 2014 г. Сред редките му официални изявления е изказването му, че САЩ стоят зад политическите промени в Украйна и се опитват да разкъсат Русия, за да разкрият достъп до богатите ресурси, които те смятат, че Москва контролира несправедливо.

Патрушев е проектант на стратегията на Русия на Балканите, което става на фона на влошените отношения между Русия и Запада и изказвания като тези на сенатор Джон Маккейн, че САЩ и Европа трябва да засилят присъствието си в региона. Русия гледа с видимо недоволство към стратегията на НАТО, насочена към приемането на нови членове от Балканите. Миналата година гръмна скандал с Черна гора, която обвини руски офицери в опит за организиране и финансиране на държавен преврат с цел да се попречи на присъединяването й към пакта. От 135-страничното обвинение, внесено в съда през май т.г., става ясно, че сърби от паравоенна група са преминали границата с Черна гора малко преди решаващите избори през октомври 2016 г. Задачата им е била да щурмуват парламента и да убият тогавашния премиер Мило Джуканович, но планът бил осуетен от информатор. Сред 14-те обвинени са Едуард Шишмаков, капитан от ВМС на Русия и бивш военен аташе, и Владимир Повов, друг руски агент.

След провала на заговора двамата са били арестувани в Сърбия и освободени след спешната визита на Николай Патрушев, пишат местни медии. Смята се, че в Сърбия Патрушев се е срещнал с високопоставени правителствени фактори и сътрудници на спецслужбите, за да изглади ситуацията. Официално Москва твърди, че няма нищо необичайно във визитата на руския шеф на съвета за сигурност в Белград. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович също заяви, че визитата няма връзка с разследването в Черна гора. Факт е, че след това посещение обаче ролята на Патрушев по въпросите на Балканите нараства.

През май т.г. той се срещна в Москва с вицепремиера Небойша Стефанович, за да обсъдят сътрудничеството си в сферата на тероризма и организираната престъпност. Патрушев няма известни професионални връзки с Балканите, но назначи Леонид Решетников, експерт по Балканите и бивш разузнавач, в съвета за сигурност. Миналия октомври, в навечерието на опита за преврат срещу правителството в Подгорица, Решетников заяви, че е "време Русия да се върне на Балканите", твърди “Политико”.

"През последната една година стана ясно, че Балканите са дадени на Патрушев – казва пред изданието Галеоти. – Това показва колко важен е полуостровът сега и в бъдеще”.

От изтекли документи тази година става ясно, че шпиони и дипломати на Москва в Македония са засилили подкрепата за проруските групи в страната. Преди време Патрушев предупреди, че разширяването на НАТО в Черна гора, Македония и Босна е една от най-големите заплахи на Запада срещу Русия. “Москва може да предприеме много сериозни мерки в отговор на стратегията на НАТО за разширяване на Балканите – смята Елена Гушкова, професор в Института за славянски изследвания в Москва. - Ако се съди по Черна гора, може да бъдат предприети различни мерки.” Тя се позовава на решението на Кремъл за ограничаване на икономическите връзки и призив към руските туристи да не посещават страната.

По мнението на експерти Русия иска да укрепи съществуващите съюзи на Балканите. Това най-вече се отнася за Сърбия, с която има добри връзки.

"Пряката руска намеса в Украйна и в Сирия, а също така скандалите с руските хакери в президентската кампания в САЩ засенчиха другата партия, която играе Москва в борбата за надмощие – играта на Балканите”, пише Леонид Бершидски в изданието. И допълва, че през XXI Русия отново започва голяма игра в региона.