Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАСЛЕДНИК: Емил Димитров-син направи фондация на името на баща си.
НАСЛЕДНИК: Емил Димитров-син направи фондация на името на баща си.

"ЗА авторски права от песните на баща ми не съм взел почти никакви пари.
Не казвам, че искам да изкарвам пари от песните му, но това е трудът, благата на стотици талантливи хора, посветили живота си да създават, и е много жалко, когато обществото ги ограбва, още повече когато това се прави с комерсиална цел", казва Емил Димитров-син.
След смъртта на баща му той получава правата на песните му. През годините често е обвиняван за това, че е "продал" песента "Моя страна, моя България" на БСП. Емил-младши и досега е член на партията. "Не съм взел нито лев за песента "Моя страна, моя България". Емил искаше да я подаря на БСП още докато беше жив. В деня, в който почина, от БСП се обадиха да ме попитат дали обещаното още е в сила. Често интригите ги създават хора, които искат да си правят пиар на негов гръб и да
напомнят за себе си
В Плевен откриха негов паметник. Той е с ниска художествена стойност, поставен на неподходящо място, дори няма решение на общинския съвет. Не са ме поканили на откриването. Понякога имам чувството, че всички казват как правят нещо за баща ми, но не е така. Болно ми е, защото и мен постоянно ме забъркват в интриги, фалирал съм, бия жена си", огорчено споделя синът на певеца. Малко преди да си отиде, пенсията на баща му е била точно 68 лева. Синът му казва, че никога не се е оплаквал и не е искал повече. После с Указ за заслуги му дават още 150 лева. Когато получи инсулт, му отпускат и инвалидна пенсия от 70 лева, но пък му отнемат тази от 68 лева. За сина на Емил Димитров споровете на изпълнителите и културното министерство какви пенсии да получават са "безсмислени". "Тези дебати
възникват периодично
през годините и за съжаление все още няма решение. Орденът си е орден, почетните звания също. За да можеш да бъдеш изпълнител на сцена, било то музикант, певец, танцьор или балетист, трябваше да имаш категория. В зависимост от категорията получаваш и съответното възнаграждение. При всички концертни дейности, които се осъществяваха, изпълнителите получаваха
хонорархни сметки
с необходимите удръжки. Всички артисти са си плащали удръжките. Такава беше системата и не можеше да се работи по друг "по-сив" начин. Така че работа на държавата е да издири, намери или предложи вариант. Таванът на пенсиите също не го одобрявам. Представете си примерно Емил, 70 млн. плочи, хиляди концерти и всички приходи са отивали в държавата, той е вземал хонорар, да, вярно висок, но хонорар. А всички разходи за сценични ефекти, дрехи и така нататък са били лични. Не трябва да се допуска всички тези артисти, които са правели културата на България, да бъдат довеждани до състояние на молители", категоричен е Димитров-младши. Синът на певеца е огорчен, че баща му понякога остава забравен от държавата и политиците.
"Няма финансови средства, за да се направи концерт в негова чест, но има двоен стандарт", ядосва се Димитров- младши.
Наследникът на певеца
отхвърля легендата
че баща му приживе е бил във война с примата на естрадата Лили Иванова. "И в музиката има конкуренция, но Лили и Емил не са се мразели. Не са били близки, но си помагаха.Той беше голям талант, но Лили имаше и огромна амбиция. До ден днешен се труди неуморно", разказва Емил Димитров. Според него баща му е бил силно чувствителен човек. Много пъти е бил
огорчаван от родните политици
но изповядвал максимата, че те идват и си отиват. "Ако има нещо, което баща ми никога не би преживял, това е чалгата в сегашния є вид. Чалгата убива духа. Никога не я е харесвал и не я разбираше дори", убеден е Емил Димитров.

Филм за певеца 

СЛЕД броени дни завършва монтажът на дълго подготвяния документален филм за живота на Емил Димитров.
"През един нов поглед проследяваме живота на човека и звездата и съм сигурен, че публиката ще бъде приятно изненадана. Емил не е клише. Той е човек с огромен талант", казва синът му.
В края на месец септември, в Плевен ще бъде организирана изложба, посветена на Емил Димитров, където за първи път ще бъдат изложени и негови картини, макети, писма, сценични костюми и други експонати от професионалния и личния му живот.
"За съжаление, замисленият концерт в НДК няма да може да бъде осъществен тази година, но предстои и издаване на първи диск от поредицата "70 години музика", въпреки всички спънки и недостиг на средства", казва Емил Димитров-младши.

Стопират проект  

СИНЪТ на Емил Димитров стартира проект, посветен на творчеството на баща му. Засега той е в творчески и финансов застой.
"Една от причините е недостатъчното финансиране и неблагоприятните икономически условия, които не позволяват на хората да отделят пари за културни проекти въпреки желанието им. Искахме млади изпълнители да запишат старите песни на Емил Димитров. Направата на нови аранжименти, наем за студия, репетиции и записи изискват доста средства", обяснява Димитров-младши.
"Оказа се също така, че записването на песните с нов аранжимент не се харесва на голяма част от публиката на баща ми и спряхме. Явно хората искат да помнят песните му такива, каквито са. Публиката на Емил е доста консервативна", коментира синът на певеца.