Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РЕЗУЛТАТ: Така изглежда хвостохранилището в Бухово.
РЕЗУЛТАТ: Така изглежда хвостохранилището в Бухово.

1 човек от 1 милион души в България би се разболял фатално от излагане на фоновото лъчение

Според еволюционната теория маймуната се е превърнала в човек и благодарение на урана. Този постулат се опира на факта, че най-старите кости и черепи на хомо сапиенс са открити в район на Югоизточна Африка, където урановите залежи са почти на повърхността. Слабата радиация от тях е ускорила мутациите в човешките гени и е довела до появата на разсъдък. Отглас на тази теория се открива в образа на героя Мунуочър от романа “2001 - Една одисея в Космоса” на Артър Кларк.

И днес населението в държави с високо фоново лъчение се отличава с дълголетност и крепко здраве. В Европа такава държава е Франция - там радиационният фон е 6000 пъти по-висок от фона в България заради по-голямото съдържание на уран в почвите и скалите.

И в България има уран - 1,5% от световните залежи.

Имаме 47 рудника,

които работеха в периода 1938-1992 г., преди уранодобивът да бъде закрит. У нас 74% от фоновото лъчение са с естествен произход - от радона във въздуха (38%), от урана в храната и водата (11%), от космическото лъчение (10%) и от гама лъчението от земята и сградите (15%). Останалите 26% са надфоново лъчение от човешката дейност и най-вече от медицината (24% от фона се дължат на рентгените и томографите).

Най-голямо е облъчването при коронарната ангиография (равна на природното лъчение за 6 години) и при томографията на корем и таз (4,5 години). Рентгеновата снимка на зъб облъчва колкото е естествената доза за 2-7 дни.

Рискът да се развие фатален рак от фоновото лъчение е 1 на 1 милион души. Същият е рискът при 5-часов полет със самолет (заради космическото лъчение), при изпушването на 1-3 цигари на ден и при 2-седмично пребиваване в гранитна постройка.

Уранът е най-тежкият химически елемент в природата. Той е лъскав сребрист метал, твърд като стомана и по-плътен от оловото. 1 кубик уран тежи цели 19,2 тона. Атомното му число е 92, а всички елементи след него в Менделеевата табица са синтезирани изкуствено и съществуват само части от секундата, преди да се разпаднат.

Природният уран е смес от 3 изотопа: уран 234, уран 235 и уран 238. Последният е 99% от общото количество. И трите са радиоактивни и при разпада си освобождават радон - радиоактивен газ без цвят и мирис.

Уранът влиза като оцветител в състава на керамичните глазури и фотографските фиксатори, съдържат го и фосфатните торове.

Използва се като взривно вещество в атомните бомби и като гориво в атомни централи, ледоразбивачи, самолетоносачи и подводници, но само ако бъде обогатен. При тази обработка се повишава процентното съдържание на уран 235 за сметка на уран 238. Обогатеният уран е разпадащо се вещество, което може да стартира и поддържа ядрена реакция, освобождавайки колосални количества енергия.

Обогатеният уран до чист уран 238 се нарича

обеднен уран

Той е двойно по-слабо радиоактивен от природния. Използва се като щит в медицината, научните изследвания и транспорта за предпазване на хората от радиоактивни лъчения. Заради голямата му плътност от него се правят брони за танкове, както и противотежести за самолети, хеликоптери, кораби, яхти, сателити, бойни ракети и бомби.

Уранът се съдържа в скалите и при тяхното обветряне попада в почвите, водите, въздуха, растенията, животните и човека.

Пащърнак, репи и картофи, особено сладките картофи, са богати на уран, който извличат от почвата.

Уранът въздейства на човешкото здраве не чрез радиацията, а чрез химическите си свойства като тежък метал. Поемането му чрез вдишване или чрез храната и водата може да причини бъбречна недостатъчност и смърт. Влияе и на дихателната система, причинява дерматити и променя състава на кръвта. Въпреки това уранът не влиза в списъка на доказаните карциногени като причинител на рак.

Какви поражения може да причини радонът, четете в хартиеното издание.