Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЗО обяви, че светът e на ръба на криза в здравеопазването, тъй като антибиотиците спират да действат. Наближава момент, в който няма да се справят и с най-простата инфекция.

Свръхприем

Най-голямата грешка е даването на антибиотик за щяло и нещяло. Това води до резистентност на микробите. При сериозна болест тези бактерии няма с какво да бъдат третирани.

Неправилната употреба на антибиотици убива хиляди и вреди на милиони хора всяка година. Над 40% от антибиотиците са предписани от лекарите без нужда или са неправилно използвани. Заради това вече има свръхрезистентни бактерии като например метицилин-резистентния стафилокок. От тях заболяват най-малко 2 милиона души годишно и умират над 20 хиляди.

Прием при вирус

Безсмислено е приемането на антибиотици при вирус. Те имат ефект при бактериална инфекция, но не биха подействали при вирусна. Затова трябва да се предписват само след кръвни изследвания. Ако има завишени левкоцити, утайка и висок CRP (C-реактивен протеин), заразата е бактериална. Но при вирусна дори с много висока температура левкоцитите са в норма и дори занижени, а CRP е нисък.

Прекъсване на

лечението

Друга основна грешка е прекъсването на приема на антибиотик по средата. Всеки курс на лечение - 5, 7 или 10 дни, трябва да се изкара докрай дори и при видимо подобрение. Иначе има риск от резистенция на бактериалния щам. Следващия път, когато се наложи прием на антибиотик, той няма да действа.

Самолечение

Особено опасна е ситуацията в страни като България, където антибиотици се купуват и без рецепта. Болният обаче не може сам да прецени дали е заразен с вирус, или с бактерия. Дори да налучка, че е бактерия, той не може да отгатне и кой антибиотик би я изтребил. Така рискува и стомашни кризи, увреждания на бъбреците, черния дроб и сърцето.

Неправилна

комбинация

Някои антибиотици имат сериозни странични ефекти върху сърдечносъдовата система, бъбреците и червата при неправилно комбиниране с други лекарства. Затова лекарят е длъжен да пита болния за всички лекарства, които пие. И да му забрани да пие на своя глава дори хранителни добавки или витамини. Опасно е дори съчетаването на антибиотик с билки, отвари или домашни тинктури. Има случаи на сериозни сърдечни проблеми след комбиниране на антибиотик със сироп за кашлица.

Антибиотиците унищожават и добрите бактерии, нормално живеещи в червата.

Няма нови

от десетилетия

СЗО се притеснява най-вече от факта, че от 1987 г. насам не са откривани нови антибиотици, а само нови поколения на някои съществуващи. Точно заради това се смята, че вечното приложение на едни и същи медикаменти крие рискове те да спрат да бъдат ефективни.

Все пак американско откритие даде надежда, че медицината ще се справи с резистентните бактерии. То дори влезе в списъка за медицински постижения на 2015 г. Учени от университета в Бостън обявиха, че са създали нов антибиотик.

Той още се изследва и ще трябва да минат 4-5 години, преди да може да се предписва на хора. На лабораторни животни teixobactin действа ефективно на бактерии, резистентни на утвърдените препарати.