Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При доказана епидемия от морбили съществува риск дори имунизиран да се зарази с болестта, алармират специалисти. Страховете им се основават на факта, че понякога организмът не изгражда добър имунологичен отговор, което не представлява реален проблем, когато над 95% от населението е ваксинирано. При много случаи на заболели обаче е възможно човек, чийто организъм не е създал антитела, да се зарази.

Факт е, че малцина следят имунизационния си статус през годините и подновяват ваксините си, ако е необходимо. В някои случаи, особено на поставяни ваксини преди повече от 15-20 години, е възможно и препаратите да не са били толкова качествени като сегашните, както и да е минало много време и организмът вече да няма защита, обясняват специалисти. И уточняват, че дори и рискът за ваксиниран да е минимален, основната опасност е за неваксинираните, децата под 13 месеца, както и по-възрастните, на които не се е прилагала ваксина. Рискова група са и хронично болните или хората с потиснат имунитет. Последната епидемия от морбили в България бе през 2009 г., тогава се заразиха 24 хиляди души, като от тях 24 починаха.

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщават, че за момента ситуацията в страната е под контрол. Официално има само няколко регистрирани случая на болни – първите са на двугодишно дете в Пловдив и две жени – едната на 20 години, другата на 24. Установено е, че детето не е било имунизирано, а при жените се смята, че е била поставена само една доза от ваксината. Изследвана е и серумна проба на едногодишно дете от Русе, но случаят не е потвърден официално като морбили. Направени са имуноензимни изследвания и на пет деца на възраст между 2 и 8 месеца. Два от случаите са потвърдени за морбили. В Националния център по заразни и паразитни болести продължават да пристигат проби за изследване от цялата страна.

Специалистите уточняват, че освен доказаните заболели засега има съмнение за още десетина случая в страната, повечето от които малки деца. Всъщност бебета до 13 месеца са най-високорисковата група за заразяване, тъй като едва тогава се поставя първата ваксина против болестта. Все пак опасност съществува и за всички до 12-годишна възраст, защото тогава се прави реимунизацията. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 8% от децата в страната изобщо не са ваксинирани срещу морбили, а 12% са само с една поставена доза. Освен това остава притеснението, че много деца се водят ваксинирани по документи, но реално не са.

В Румъния заболелите от септември 2016 г. до сега са над 3 хиляди души, като от тях 17 са починали. Тъй като болестта е силно заразна, специалистите са притеснени епидемия да не избухне и в България. Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, поясни: “Има писмо от Министерството на здравеопазването до всички извършващи имунизация лични лекари да приведат в известност кои деца са с пропусната имунизация. Това са деца между 2 и 7 години, които по някаква причина не са били ваксинирани за морбили. Необходимите ваксини са осигурени.”

При липса на ваксина болестта се смята с над 95% заразност, а рискът от развитие на енцефалит от дивия щам е 1:1000. Специалистите уточняват, че при наличие на достатъчно имунизирани хора се създава т.нар. “колективен имунитет”, който е бариера срещу избухването на епидемия и предпазва както новородените, така и възрастните, и хората, на които по здравословни причини не е поставена ваксина. Всъщност именно този общ имунитет е и причината дори хора без изградени антитела, въпреки поставена ваксина, да не се заразят.

 Все пак трябва да се спазват няколко задължителни правила при поставяне на ваксини: трябва показателите на детето да са в норма, да е налице нормален темп на развитие, нормални килограми за възрастта му, идеално здравно състояние, липса на алергични реакции. Разбира се, ваксините е необходимо да бъдат транспортирани правилно и съхранявани в хладилник, но и да бъдат оставени за няколко минути на стайна температура преди да се инжектират. В никакъв случай не бива да се поставя ваксина на болно дете, дори то да има просто хрема или да е в контакт с друг болен в близкото обкръжение, категорични са педиатрите.